Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι ξένοι στην αγορά της Λάρνακας, οι Κύπριοι στο Metropolis Mall
Οι ξένοι στην αγορά της Λάρνακας, οι Κύπριοι στο Metropolis Mall

Οι ξένοι στην αγορά της Λάρνακας, οι Κύπριοι στο Metropolis Mall

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Σωσίβιο» για τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας, αποτελούν το φετινό καλοκαίρι οι ξένοι επισκέπτες. Την ώρα που οι καταστηματάρχες κάνουν… «μαύρα μάτια» για να δουν Κύπριους να κατεβαίνουν στο παζάρι της πόλης για ψώνια, καθότι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα η συντριπτική πλειοψηφία των ντόπιων καταναλωτών προτιμά τη «δροσιά» του Metropolis Mall, οι ξένοι τουρίστες «ψηφίζουν» εμπορικό κέντρο και δημοτική αγορά, έστω κι αν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν, μερικές φορές, τους 40 βαθμούς κελσίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας Κυριάκος Αμπίζας δήλωσε ότι η αγοραστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι ήταν αυξημένη και αυτό κυρίως λόγω της παρουσίας ξένων περιηγητών.

 

Παράλληλα, η λειτουργία της νέας δημοτικής αγοράς (άνοιξε επίσημα τις πύλες της τον περασμένο χειμώνα) συνέτεινε στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης στο εμπορικό κέντρο της πόλης, διότι οι ξένοι αρέσκονται στο να επισκέπτονται τέτοιου είδους αγορές, κυρίως τα Σάββατα οπόταν λειτουργεί και υπαίθρια αγορά, σε αντίθεση με τους Κύπριους οι οποίοι καταφεύγουν στο Mall, λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Η επισκεψιμότητα στη νέα δημοτική αγορά έχει αυξήσει την αγοραστική κίνηση στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου. Μέχρι στιγμής είναι θετικό το πρόσημο από τη λειτουργία της αγοράς», συμπλήρωσε ο κ.Αμπίζας.

 

Πλήγμα από κατεχόμενα

———————————-

Οι μαζικές ροές ξένων και Κυπρίων στα κατεχόμενα για ψώνια δεν θα μπορούσαν ν’ αφήσουν ανεπηρέαστη την κίνηση και στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας.

Ο Κυριάκος Αμπίζας ανέφερε ότι ναι μεν η αγοραστική κίνηση το καλοκαίρι ήταν αυξημένη, ωστόσο δεν έφθασε τα επίπεδα προ πανδημίας. «Φέτος έχουμε πλησιάσει τα επίπεδα του 2019, όχι όμως στο βαθμό που αναμέναμε. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους, τις ροές προς τα κατεχόμενα και τη λειτουργία του Mall», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας.

Ο κ.Αμπίζας χαρακτήρισε τις μαζικές ροές επισκεπτών στα κατεχόμενα για ψώνια «μεγάλο βραχνά» και «συνεχιζόμενο βάσανο» για τα εμπορικά καταστήματα της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία, ολοένα και αυξάνεται η επισκεψιμότητα στις κατεχόμενες περιοχές για αγορές διαφόρων προϊόντων.

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, έχει επιφέρει πλήγμα στα εμπορικά καταστήματα των ελεύθερων περιοχών. «Γνωρίζω συγκεκριμένη περίπτωση Ελληνοκύπριου, ο οποίος μέχρι και χριστιανικό σταυρό για βάπτιση προτίμησε ν’ αγοράσει από τα κατεχόμενα για να γλιτώσει χρήματα.

Μέχρι, όμως, να τον μεταφέρει  στις ελεύθερες περιοχές, ο σταυρός χρειαζόταν επισκευή… Δυστυχώς, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κύπριοι και ξένοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, αφού εκεί οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές, δεν υπάρχει ΦΠΑ, ενώ λίγους ενδιαφέρει εάν στην πραγματικότητα αγοράζουν προϊόντα μαϊμού. Η ουσία για εμάς, τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου, είναι ότι η αγοραστική κίνηση έχει επηρεαστεί εξαιτίας των κατεχομένων», υπογράμμισε.

Σκίαση δρόμων

———————–   

Όσον αφορά το διαχρονικό αίτημα των καταστηματαρχών Λάρνακας για σκίαση των εμπορικών δρόμων, έτσι ώστε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών να μπορεί το εμπορικό κέντρο να προσελκύει κόσμο, ξένους και ντόπιους, ο Κ. Αμπίζας είπε ότι το αίτημα αυτό έχει ενσωματωθεί στο έργο της Β΄ φάσης ανακατασκευής-πεζοδρομοποιήσεων των εμπορικών δρόμων Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού, συμπεριλαμβανομένου και των έργων «ενοποίησης» των πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας, τα έργα αυτά αναμένεται να υλοποιηθούν κατά την τριετία 2024-26.

Send this to a friend