Πάνω από €230,000 την ημέρα μάς κοστίζει η αφαλάτωση (ΒΙΝΤΕΟ)
Εκτεθειμένο στον κίνδυνο έλλειψης των αποθεμάτων νερού βρίσκεται το ένα τεταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων προκαλούν παγκόσμια ανησυχία καθώς είκοσι πέντε συνολικά χώρες, πολλές από αυτές και Ευρωπαϊκές, είναι σήμερα αντιμέτωπες, με ακραίο υδατικό στρες. Χρησιμοποιούν δηλαδή συστηματικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο, με κίνδυνο να εξαντληθούν σε βάθος χρόνου.
Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι και η Κύπρος. Όπως δείχνει και ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων οι χώρες με το βαθύ κόκκινο χρώμα, Μπαχρέιν, Κύπρος, Κουβέιτ, Λίβανος και Ομάν είναι οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι ανάγκες και η κατανάλωση που έχουν, είναι δυσανάλογη του αποθέματός τους, γεγονός που στο άμεσο μέλλον θα τις φέρει αντιμέτωπες με μια σειρά από άλλα προβλήματα.
SAMANTHA KUZMA -Υπεύθυνη δεδομένων Υδραγωγείου Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων
“Όταν μία χώρα είναι αντιμέτωπη με το υδατικό στρες, όταν μια χώρα βρίσκεται σε ξηρασία και δεν μπορεί να παράγει τις προμήθειες που συνήθως χρησιμοποιούμε, αυτό προφανώς και επηρεάζει τον πληθυσμό σε όλο τον κόσμο, και επίσης, όπως υποστηρίζεται, το υδατικό στρες σε διάφορα σημεία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων και σε συγκρούσεις.”
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας.
Οι ειδικοί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ζήτηση για νερό σε όλο τον κόσμο, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, ενώ προειδοποιούν πως μέχρι το 2050, αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 25%.
Στην Κύπρο, οι ανάγκες νερού στα αστικά κέντρα καλύπτονται, σύμφωνα με το τμήμα αναπτύξεως υδάτων, από τις πέντε μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό τους. Τις οποίες ωστόσο πληρώνουμε πολύ ακριβά καθώς το ημερήσιο κόστος για τις αφαλατώσεις ξεπερνά τις €230,000!
Η φετινή ξηρή χρονιά πάντως δε βοηθά καθόλου την κατάσταση καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις εισροές στα φράγματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων είναι αυτή τη στιγμή στο 66,4%, αρκετά πιο κάτω σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όπου άγγιζε το 73,4%.
Πηγή: alphanews