Τέλος στην «Οδύσσεια» εκπαιδευτικού για ένα rapid test
Τον τερματισμό της πειθαρχικής διαδικασίας, κατά εκπαιδευτικού, που κατά την περίοδο της πανδημίας αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξέταση rapid test, όπως προέβλεπε το τότε διάταγμα, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.
Φιλοξενούμενος στο Ράδιο Πρώτο, ο εκπαιδευτικός Σόλων Αντάρτης, μίλησε για όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, τεκμηριώνοντας την απόφαση του να μην κάνει το εν λόγω τεστ.
Αρχικά ανέφερε ότι η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Υπουργείο Υγείας μετά την lockdown εποχή και συγκεκριμένα τον Φλεβάρη του 2021, απαίτησε από τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία με rapid test. «Εγώ έστειλα επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου ζητώντας πληροφορίες για την εξέταση, διαβεβαίωση ότι δεν θα κινδυνεύω από οποιοδήποτε κίνδυνο και ανάληψη ιατρικής ευθύνης αν πάθαινα κάτι. Το έκανα γιατί η οποιαδήποτε παρέμβαση στο σώμα ενός ανθρώπου πρέπει να είναι πλήρως δικαιολογημένη».
Συμπλήρωσε ότι από μόνος του έκανε τεστ αντισωμάτων και αποδείχθηκε ότι είχε αντισώματα που αφορούν στη νόσηση από κορωνοϊό. «Επειδή τιμώ το σύνταγμα και τη δημοκρατία επιθυμούσα το κράτος να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του αλλά και για να υπάρξει ένα νομικό προηγούμενο μέσα από το οποίο η δικαιοσύνη να μπορεί να αποφανθεί αν τα μέτρα που λαμβάνονταν ήταν συνταγματικά».
Εξήγησε ότι για τον ίδιο είναι ζήτημα συναίνεσης. «Οτιδήποτε αφορά το ανθρώπινο σώμα, απαιτείται κάποια συναίνεση και αν δικαιολογείται η παρέμβαση μέσα από το προσδοκώμενο όφελος. «Μετά από μελέτη και με επαφή που είχα με επιστήμονες, θεωρούσα ότι δεν υπάρχει προσδοκώμενο όφελος».
Ο κ. Αντάρτης τόνισε ότι είχε ενημερώσει έγκαιρα το σχολείο ότι δεν θα έκανε rapid test αλλά και για την εξέταση αντισωμάτων. «Υποθέτω ότι η απόφαση για να με παραπέμψουν πειθαρχικά ήταν του τέως Υπουργού Παιδείας γιατί εκείνος είχε υπογράψει τις κατηγορίες».
Διευκρίνισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε ότι Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Υπουργού η οποία απέσυρε της κατηγορίες.
Όπως είπε, η υπερασπιστική γραμμή στάθηκε στο ζήτημα ότι το διάταγμα που τον υποχρέωναν σε εξέταση rapid test ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό, οι οδηγίες ήταν μη αναλογικές και ασαφής. «Παρουσιάσαμε επιστημονική τεκμηρίωση της φυσικής ανοσίας και το απαραβίαστο του σώματος».
Σημείωσε ότι για μια βδομάδα που δεν είχε το τεστ δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο. «Μου αφαίρεσαν τον μισθό για εκείνη τη βδομάδα. Υπήρξε τιμωρία για την μη παρουσία μου και παραπέμφθηκα και στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας στιγματίστηκε από δημοσιογράφους. «Έλεγαν ψυχοπαθείς όσους εκπαιδευτικούς δεν ήθελαν να κάνουν τεστ, ενώ υπήρξαν και άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου με στοχοποίησαν», Μιλώντας για το σχολικό περιβάλλον ανέφερε ότι οι συνάδελφοι του ήταν εξαιρετικοί και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και μάλιστα είχε την υποστήριξη τους».
Ακόμη, είπε ότι υπήρχαν και άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έκαναν rapid test χωρίς ωστόσο να τους παραπέμψει κάποιος. «Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει το Υπουργείο», είπε.
Όσον αφορά τον τερματισμό της πειθαρχικής διαδικασίας ανέφερε ότι «η επιστολή προς τον δικηγόρο μου λέει ότι ενημερώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την απόφαση της αρμόδιας αρχής για μη συνέχιση της πειθαρχικής διαδικασίας. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ζήτησε η κυρία Υπουργός Παιδείας τον τερματισμό της υπόθεσης».
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να διεξαχθεί ένας διάλογος μέσα στην κοινότητα για όσα περάσαμε την περίοδο της πανδημίας και για τα λάθη που έγιναν.
Πηγή: Sigmalive