Μείωση επισκεπτών σε ορεινές περιοχές το φετινό καλοκαίρι, λένε τοπικές αρχές
Μείωση του αριθμού επισκεπτών στα ορεινά τουριστικά καταλύματα της Κύπρου, κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο καταγράφουν μέχρι στιγμής οι τοπικές αρχές των πιο δημοφιλών προορισμών στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας και Πάφου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν χαρακτηρίζεται από την απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών του εξωτερικού λόγω του πολέμου, με τη μείωση να υπολογίζεται στο 30%-40% επί του συνολικού αριθμού των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόσθεσε πως η απώλεια αυτών των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς εκτιμούσαν ιδιαίτερα το ορεινό τοπίο της Κύπρου και ξόδευαν χρήματα σε υπηρεσίες όπως φαγητό, παραδοσιακά προϊόντα και ξεναγήσεις σε χώρους φυσικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Μία άλλη παράμετρος αναφορικά με τη μέχρι στιγμής μείωση των επισκεπτών στην περιοχή αφορά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στη μείωση άφιξης επισκεπτών με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και το Ισραήλ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε κυρίως την Ευρώπη, αλλά και στη μείωση των μονοήμερων διαμονών Κυπρίων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω της αύξησης του κόστους σε καύσιμα και υπηρεσίες, με την κατάσταση ωστόσο να διαφοροποιείται τα Σαββατοκύριακα.
Συμπλήρωσε πως τα παραπάνω επηρέασαν κυρίως επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφέ, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και διοργανωτές ξεναγήσεων και δραστηριοτήτων και λιγότερο τα ξενοδοχεία, τα οποία κάλυψαν το κενό με επιχορηγούμενα προγράμματα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Αύγουστος είναι αισθητά καλύτερος ως ο κατεξοχήν μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των εγχώριων επισκεπτών, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι οποίοι, όπως είπε, προσελκύουν κατά κανόνα επισκέπτες με μεγαλύτερη δυνατότητα δαπανών.
Μείωση επισκεπτών καταγράφεται και στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας. Όπως μετέφεραν εκπρόσωποι του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, η τουριστική κίνηση στην περιοχή κατά τους μήνες Ιουνίου και Ιουλίου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς προσελκύει κατά βάση επισκέπτες από την Κύπρο, οι οποίοι λόγω της ακρίβειας επέλεξαν άλλους προορισμούς, πολλοί και εκτός της χώρας. Συμπλήρωσαν, ωστόσο, πως και στην περίπτωση της Κακοπετριάς τα τουριστικά καταλύματα είναι γεμάτα καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ορεινό τμήμα της επαρχίας Πάφου, με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσιας να κάνουν λόγο για μειωμένη κίνηση το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, ενώ η ίδια εικόνα να παρατηρείται, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, και στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.
Όπως ανέφεραν, η απουσία Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών δεν επηρέασε την περιοχή, η οποία προσελκύει κυρίως επισκέπτες από την Αγγλία και τη Γερμανία, αλλά και εγχώριους επισκέπτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν φέτος να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Συμπλήρωσαν πως η μείωση της τουριστικής κίνησης οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες τιμές ξενοδοχείων και εστιατορίων, αλλά και το αυξημένο κόστος διακίνησης λόγω τιμών των καυσίμων και της μεγαλύτερης απόστασης της περιοχής από τα κυριότερα αστικά κέντρα του νησιού.
Και στην περίπτωση της Δρούσιας, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως ο Αύγουστος καταγράφει αρκετά μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ενώ αναμένουν πως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα.