Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου από το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, προκειμένου η πόλη ν’ απαλλαγεί οριστικά από τις οχληρές κι επικίνδυνες εγκαταστάσεις.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμος Λάρνακας, σύντομα αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες αποξήλωσης για τις εγκαταστάσεις υγραερίου των εταιρειών Synergas και Intergas, οι οποίες είναι οι τελευταίες που απέμειναν να διατηρούν ακόμα εγκαταστάσεις στην ακτογραμμή. Αφού ολοκληρωθεί η κατεδάφιση και των τελευταίων εγκαταστάσεων, σειρά θα πάρει η διαδικασία εξυγίανσης του εδάφους της περιοχής, εν’ όψει των αναπτύξεων που προγραμματίζονται μελλοντικά.

«Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, η αποξήλωση τους και η εξυγίανση του εδάφους της περιοχής είναι διαδικασίες που φτάνουν στο τέλος τους, με τη Λάρνακα να απαλλάσσεται από ένα σοβαρό κίνδυνο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος της πόλης.

 

Θυμίζουμε, ότι από τις 5 περασμένου Μαΐου το Υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει επίσημα τον αποχαρακτηρισμό της υπό αναφορά περιοχής από την οδηγία επικινδυνότητας Seveso, μετά την μετακίνηση της πλειοψηφίας των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως η αρμόδια αρχή για θέματα Seveso, ολοκλήρωσε τις εργασίες αποχαρακτηρισμού όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών πετρελαιοειδών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Λειβαδιών από μονάδες Seveso.

Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν εμπίπτουν πλέον στους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζόμενων με Επικίνδυνες Ουσίες) Κανονισμούς του 2015, που αφορούν υποστατικά και χώρους εργασίας στους οποίους αποθηκεύονται σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε και τα ακόλουθα: «Στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Λειβαδιών δεν υπάρχουν πλέον μονάδες Seveso και κατ’ επέκταση ούτε και ζώνες επικινδυνότητας. Ως εκ τούτου, δεν υφίστανται πλέον οποιοιδήποτε περιορισμοί στην πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής που να αφορούν θέματα Seveso».

Οι τελευταίες εξελίξεις με την επικείμενη αποξήλωση και των τελευταίων εγκαταστάσεων υγραερίου προκαλούν μεγάλη ικανοποίηση στο Δήμο Λάρνακας. Ειδικά, η άρση της οδηγίας Seveso ανοίγει διάπλατα νέους ορίζοντες ανάπτυξης στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπου μια ακτογραμμή μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων παρέμενε «εγκλωβισμένη» από τη δεκαετία του 1960 εξαιτίας της παρουσίας των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Ένας μεγάλος στόχος και διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας έχει επιτευχθεί πλήρως. «Η oδηγία Seveso, η οποία είχε εφαρμοστεί από το 2011, δεν είναι πλέον σε ισχύ, με αποτέλεσμα το τοπικό σχέδιο της περιοχής να μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια. Η άρση της εν λόγω οδηγίας επιβεβαιώνει την ασφάλεια και την ποιότητα υγείας στην περιοχή και κατ’ επέκταση όλης της πόλης, όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Τόσο η μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων, όσο και το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας δείχνουν το νέο πρόσωπο της Λάρνακας, για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της κι ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας.

 

Ένα μόλις 24ωρο μετά την ανείπωτη τραγωδία στο γήπεδο της ΑΕΚ Αθηνών, στη Νέα Φιλαδέλφεια, νέο επεισόδιο οπαδικής βίας σημειώθηκε, αυτή τη φορά στη Λάρνακα, με «πρωταγωνιστές» Κύπριους ταραξίες, οι οποίοι καταδίωξαν με άγριες διαθέσεις Ισραηλινούς οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που ήλθαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Τα βίντεο, στα οποία φαίνεται η επίθεση που δέχονται Ισραηλινοί φίλαθλοι την ώρα που διασκέδαζαν σε παραλιακή μπιραρία στις Φοινικούδες, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας οργή κι έντονο προβληματισμό, κυρίως στις αστυνομικές αρχές.

Το τραγικό συμβάν που συνέβη αργά του βράδυ της Δευτέρας (7/8) έξω από το γήπεδο της ΟΠΑΠ Αρένα «Αγιά Σοφιά», με τον φρικτό θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος δέχθηκε αναίτια δολοφονική επίθεση από Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και από Έλληνες χούλιγκαν, φαίνεται πως αποτέλεσε, δυστυχώς για κάποιους ανεγκέφαλους, «παράδειγμα προς μίμηση».

Γι’ αυτό, και αποφάσισαν να πάνε οργανωμένα στο χώρο όπου διασκέδαζαν οι Ισραηλινοί φίλαθλοι και να τους επιτεθούν. Όπως φαίνεται στα βίντεο, τα οποία ήδη επεξεργάζεται η Αστυνομία, ομάδα περίπου 100 νεαρών, που φορούσαν κουκούλες και ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα, μετέβησαν σε συγκεκριμένο σημείο, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, όπου βρισκόντουσαν οπαδοί της Μακάμπι, με σκοπό να προκαλέσουν ένταση. Ακολούθησε άγριο κυνηγητό των Ισραηλινών σε πάροδο της παραλιακής λεωφόρου, χωρίς ευτυχώς ν’ αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας έλαβε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για πιθανή συγκέντρωση μερίδας οπαδών συγκεκριμένης κυπριακής ομάδας, η οποία φαίνεται να είχε πρόθεση να αναζητήσει οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ και να προκαλέσει επεισόδια. Στη βάση αυτής της πληροφορίας, η Αστυνομία προχώρησε στη σύσταση περιπόλων με αστυνομικούς που έφεραν αντιοχλαγωγική εξάρτηση, για αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

Γύρω στα μεσάνυχτα, η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ομάδα Κυπρίων οπαδών συγκεντρώθηκε στις Φοινικούδες, σε σημείο όπου βρισκόντουσαν οπαδοί της Μακάμπι, με αποτέλεσμα τα μέλη της δύναμης να επέμβουν άμεσα.

Όπως είπε ο κ.Ανδρέου, η έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας ήταν καταλυτική και είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει οποιαδήποτε επαφή, ούτε τραυματισμός ή πρόκληση ζημιών. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των αστυνομικών, οι Κύπριοι ταραξίες τράπηκαν σε φυγή.

Το νέο περιστατικό βίας στις Φοινικούδες καταδίκασε μ’ έντονο ύφος ο Δήμος Λάρνακας. «Η Λάρνακα, μια πολυπολιτισμική πόλη που διαχρονικά στηρίζει τον αθλητισμό, καταδικάζει τα γεγονότα αυτά, τα οποία όχι μόνο αμαυρώνουν και υποσκάπτουν την αθλητική μας κουλτούρα, αλλά δημιουργούν και αισθήματα φόβου και αγανάκτησης.

Σ’ ένα δήμο, όπως της Λάρνακας, όπου ο αθλητισμός διαμορφώνεται από τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που ενθαρρύνουν τους δημότες, δεν μπορεί να συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτά», σημειώνει.

 

 

 

Send this to a friend