Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο Προεδρικό οι ελπίδες για «ειρήνη» στο Βασιλικό
Στο Προεδρικό οι ελπίδες για «ειρήνη» στο Βασιλικό

Στο Προεδρικό οι ελπίδες για «ειρήνη» στο Βασιλικό

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αναβλήθηκε η ορισμένη για σήμερα Τρίτη (8/8) εκδήλωση διαμαρτυρίας της συντονιστικής επιτροπής των εννέα κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, η οποία είχε ανακοινώσει πως θα απέκλειε επ’ αόριστον τη λειτουργία των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού, στο Πεντάκωμο.

Σε συνεδρία της, την περασμένη εβδομάδα, η συντονιστική επιτροπή εξέτασε τα προβλήματα (δυσοσμίας κτλ) που προκύπτουν από την λειτουργία του ΟΕΔΑ και αποφάσισε ότι δεν πρόκειται ν’ αποδεχτεί τα εργοστάσια ασφάλτου ή οποιαδήποτε άλλη ρυπογόνα Βιομηχανία στην περιοχή.

Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας με το κλείσιμο του ΟΕΔΑ Λεμεσού. Ωστόσο, ο ορισμός σύσκεψης υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στις 14 ερχόμενου Σεπτεμβρίου, στην παρουσία αρμοδίων υπουργών, για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν την βιομηχανική περιοχή Καλαβασού – Βασιλικού, ανάγκασε την συντονιστική επιτροπή να αναβάλει, ως ένδειξη καλής θέλησης, την αυριανή εκδήλωση στον ΟΕΔΑ.

Οι κοινότητες Βασιλικού εδώ και καιρό έχουν ξεκαθαρίσει στην Κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην μεταφορά εργοστασίων ασφαλτικού στην περιοχή τους, καθότι ήδη είναι βεβαρημένη με το ενεργειακό κέντρο και με άλλες βαριές βιομηχανίες κι εργοστάσια.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά, δήλωσε ότι οι κάτοικοι Βασιλικού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην μεταφορά ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή τους, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των ιδίων και των παιδιών τους.

Ανέφερε ότι στο Βασιλικό λειτουργεί ήδη ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός και το Ενεργειακό Κέντρο, γι’ αυτό και οι εννέα επηρεαζόμενες κοινότητες καλούν την κυβέρνηση ν’ αποταθεί σε άλλη περιοχή για την εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου.

Τόνισε, δε, την μεγάλη επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας του γεγονότος ότι όλη η ενέργεια της Κύπρου είναι συγκεντρωμένη σε μία μόνο περιοχή, προσθέτοντας πως σε περίπτωση ατυχήματος ή δολιοφθοράς, η Κύπρος θα παραλύσει ενεργειακά.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Ενεργειακού Κέντρου, οι κοινότητες είχαν αποκλείσει την εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου, ουρίας, μεθανόλης καθώς και άλλα εργοστάσια που είναι πρώτου βαθμού επικινδυνότητας.

«Από τότε είχαμε προτείνει να εξευρεθεί μία δεύτερη εναλλακτική περιοχή, η οποία να φιλοξενήσει κάποιες αποθήκες πετρελαιοειδών και ενέργειας, ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην παραλύσει η Κύπρος, όπως έγινε με την έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011», συμπλήρωσε ο κ.Φωκά.

Τα αιτήματα

—————–  

Η συντονιστική επιτροπή των κοινοτήτων Βασιλικού προτίθεται να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα ενώπιον του ΠτΔ στην σύσκεψη που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο αίτημα έχει να κάνει με τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου και τα ασφαλτικά.

Για τον ΟΕΔΑ, οι κοινότητες ζητούν βελτίωση της λειτουργίας του εργοστασίου, ώστε να καταστεί λειτουργικό και να μην αφήνει υπολείμματα που θάβονται.

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή, από την συσσώρευση σκουπιδιών και την ζύμωση που γίνεται παράγεται μεθάνιο, από το οποίο προκαλούνται πυρκαγιές.

Παράλληλα, οι κοινότητες δεν αποδέχονται την ανέγερση τριών ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή τους ή οποιασδήποτε άλλης βαριάς βιομηχανίας. Ζητούν, ακόμα, την πλήρη επάνδρωση του πυροσβεστικού σταθμού της περιοχής, αφού εκφράζονται ανησυχίες πως σε περίπτωση μεγάλου περιστατικού, ο σταθμός θα είναι αδύνατο ν’ ανταποκριθεί με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό.

Τέλος, αίτημά τους είναι η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου κοντά στο Ενεργειακό Κέντρο, η κατάλληλη περίφραξή του καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας ώστε ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε δολιοφθορά.