Ανησυχούν για την ασφάλεια τους οι ασθενείς με ηπατικά προβλήματα
Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι ασθενείς με ηπατικά προβλήματα με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους λόγω της μη εξειδικευμένης αντιμετώπισης της οποίας τυγχάνουν όταν παραστεί ανάγκη να νοσηλευθούν.
Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων και η ΟΣΑΚ, εδώ και μήνες βρίσκονται στην αναμονή για την υλοποίηση, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί πριν αρκετό καιρό, τη στιγμή που τα παράπονα των ασθενών καθημερινά πληθαίνουν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράπονο πολίτη οποίος επικοινώνησε με τον «Φ» (και παραπέμφθηκε, μεταξύ άλλων στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ), ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η μεταμοσχευμένη μητέρα του έτυχε φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως ανέφερε ο πολίτης, η μητέρα του επιβάλλεται να λαμβάνει τα φάρμακα της σε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Στον απλό θάλαμο στον οποίο νοσηλευόταν, λάμβανε τα φάρμακα της νωρίς το πρωί και το απόγευμα, επειδή, όπως του λέχθηκε από το προσωπικό «αυτές είναι ώρες που χορηγούν βάσει ρουτίνας τα φάρμακα στους ασθενείς».
Επιπρόσθετα και παρά το γεγονός ότι ως μεταμοσχευμένη η ασθενής εισήχθη σε μονόκλινο δωμάτιο, η είσοδος γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον θάλαμο, στο δωμάτιο της ήταν ελεύθερη, χωρίς τη λήψη μέτρων για την προστασία της από τις διάφορες λοιμώξεις που ενδεχομένως να παρουσίαζαν άλλοι ασθενείς του θαλάμου. «Σε κάποιες περιπτώσεις έμπαιναν στον θάλαμο χωρίς καν μάσκα», ανέφερε ο πολίτης.
Οι ασθενείς με ηπατικά προβλήματα «χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση και προστασία, κυρίως όταν μιλάμε για μεταμοσχευμένα άτομα», ανέφερε στον «Φ» ο διοικητικός λειτουργός της ΠαΣΣΠ, Σπύρος Πολυβίου. «Ως Συμμαχία, εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς μας, αλλά δυστυχώς –και παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς λάβαμε ή τις δεσμεύσεις που δόθηκαν– παρατηρούμε ότι κάποια πράγματα είτε δεν έχουν ακόμα προωθηθεί, είτε προωθούνται με πολύ αργούς ρυθμούς».
Πρόσθεσε πως «είχε συμφωνηθεί, μετά και από επίσκεψη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποστολή υπό τον τέως υπουργό Υγείας, ότι ο ΟΚΥπΥ θα υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με ένα εξειδικευμένο κέντρο το οποίο θα αναλάμβανε να εξυπηρετεί τους ασθενείς. Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρηση, ο ΟΚΥπΥ μας απέστειλε προσχέδιο του μνημονίου και υποβάλαμε τις ενστάσεις και εισηγήσεις μας. Μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μας παρουσιάσει το μνημόνιο επικαλούμενος νομικούς λόγους».
Πέραν αυτού όμως, «είχε συμφωνηθεί ότι ο ΟΚΥπΥ θα προσλάμβανε γιατρό ηπατολόγο εξειδικευμένο στη μεταμοσχευτική ηπατολογία. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Υπάρχουν μόνο 9 ειδικοί παθολόγοι οι οποίοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον στο ήπαρ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ στο εξωτερικό είναι αναγνωρισμένη η ειδικότητα της ηπατολογίας, στην Κύπρο, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν την έχει ακόμα αναγνωρίσει. Εν ανάγκη, ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να εξετάσει και το ενδεχόμενο της πρόσληψης γιατρών από το εξωτερικό. Η συμφωνία για την πρόσληψη γιατρού έγινε τον Ιανουάριο του 2023. Βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο».
Πέραν της πρόσληψης, «σε συνάντηση που είχαμε με τον ΟΚΥπΥ, λέχθηκε ότι θα δοθούν επιπρόσθετες κλίνες και προσωπικό στην υφιστάμενη μεταμοσχευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να νοσηλεύονται εκεί, σε ασφαλές περιβάλλον και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος διότι τώρα η μεταμοσχευτική κλινική φιλοξενεί μόνο μεταμοσχευμένους νεφρού. Ούτε αυτό έχει προωθηθεί…».
Δυστυχώς, είπε καταλήγοντας ο κ. Πολυβίου, «παρατηρούμε –και αυτό το αναφέρουμε και στην τελευταία μας επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2023– ότι ο οργανισμός δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και δεν επιδεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον για να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες».