Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Ανδρας ηλικίας 44 ετών συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις κλοπής σωλήνων χαλκού, από κατοικίες στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, «νωρίς σήμερα τα ξημερώματα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία τρεις υποθέσεις κλοπής. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, μεταξύ των ωρών 1.50 και 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Αυγούστου, κλάπηκαν κομμάτια χαλκοσωλήνων από τρεις κατοικίες στις περιοχές Τσακιλερό και Κόκκινες, στη Λάρνακα».

Οι χαλκοσωλήνες φέρεται να «αποκόπηκαν από την εγκατάσταση κομπρεσόρων κλιματιστικού και την εγκατάσταση υδραυλικών στην ταράτσα κατοικίας στο Τσακιλερό, και από τις εγκαταστάσεις υδραυλικών στην ταράτσα δύο κατοικιών, στην περιοχή Κόκκινες».

 

Από εξετάσεις που διενήργησε η Αστυνομία «προέκυψαν στοιχεία εναντίον άνδρα ηλικίας 44 ετών και εναντίον του εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτός συνελήφθη λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης και τέθηκε υπό κράτηση για σκοπούς διερεύνησης των τριών υποθέσεων κλοπής».

Τις υποθέσεις κλοπής διερευνά ο Αστυνομικός Σταθμός Αραδίππου.

 

Ενισχυμένη στον «πόλεμο» κατά της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, αφού έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία ανίχνευσης, η οποία αναμένεται σύντομα να σταλεί στην Κύπρο για εφαρμογή, με στόχο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των πουλιών που παγιδεύονται σε δίχτυα και ξόβεργα.

Ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρει ότι η περίοδος από 31 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου θεωρείται η μεταναστευτική περίοδος των αμπελοπουλιών, γι’ αυτό και η Αστυνομία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, με την κατακόρυφη μείωση της λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT), που στόχο έχει την καταπολέμηση του εγκλήματος στην περιοχή Δεκέλειας, από το 2016, δηλαδή τη χρονιά ίδρυσης της υπό αναφορά ομάδας, η παγίδευση αμπελοπουλιών έχει μειωθεί περίπου κατά 100%. Σύμφωνα, δε, με τα στατιστικά στοιχεία της περασμένης περιόδου, η παγίδευση πουλιών από το 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 98,2%.

Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση διχτυών μειώθηκε κατά 98,4%, ενώ με τα ξόβεργα καλάμια μειώθηκε κατά 92%. Επιπρόσθετα, πέρσι έγιναν συνολικά 11 συλλήψεις για παράνομη παγίδευση πουλιών.

Στην εκστρατεία κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών, η Αστυνομία Δεκέλειας θα συνεχίσει την συνεργασία της με τους βασικούς της εταίρους, που είναι το «Bird Life Cyprus», η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (Committee Against Bird Slaughter), η «Royal Society for the Protection of Birds», η Αστυνομία Κύπρου, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τα διάφορα περιβαλλοντικά τμήματα. «Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση που μας επιτρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερη τεχνολογία ανίχνευσης, έτσι όσοι σκοπεύουν να παγιδεύσουν πτηνά, να γνωρίζουν ότι δεν θα γλιτώσουν τη σύλληψη και θα διωχθούν ποινικά.

Η Αστυνομία των Β.Β. έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στην παγίδευση πουλιών και όταν ένα πρόσωπο συλληφθεί για τέτοιου είδους αδίκημα, να αναμένει ότι θα διωχθεί ποινικά και θα αντιμετωπίσει βαριά πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης, όπως συνέβη σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Παγίδευσης Πουλιών της Αστυνομίας Δεκέλειας, ανώτερος υπαστυνόμος Pertev Karagozlou.

Περαιτέρω, ο κ.Karagozlou ανέφερε ότι την δεδομένη στιγμή οι Βρετανικές Βάσεις οριστικοποιούν την «καυτή», όπως την χαρακτήρισε, λίστα, στην οποία είναι καταγραμμένοι οι πιο «παραγωγικοί» παγιδευτές πτηνών. «Κατέχουμε μια λίστα με τους 10 πιο δραστήριους παγιδευτές, επιδίωξη των οποίων είναι η αποκόμιση μεγάλων χρηματικών κερδών από την πώληση αμπελοπουλιών που παγιδεύουν.

Το μήνυμα μας είναι ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι και θα χρησιμοποιήσουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους συλλάβουμε και να τους διώξουμε ποινικά», προειδοποίησε.

 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη θα επιδιώξουν οι δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, για συζήτηση του «καυτού» θέματος που αφορά την πρόθεση του κράτους για μεταφορά μονάδων ασφαλτικού από το Δάλι στην περιοχή Κόσιης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δήμο Αραδίππου, στην παρουσία τοπικών αρχών και βουλευτών της επαρχίας, αναφέρθηκε ότι οι επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες δεν έχουν μείνει ικανοποιημένες από τις απαντήσεις που έλαβαν από τον Υπουργό Γεωργίας κατά την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, όπου συζητήθηκε το θέμα.

Γι’ αυτό κι έγινε η σημερινή συνάντηση, προκειμένου να αποφασιστεί μία κοινή γραμμή για το πώς προχωρεί η επαρχία Λάρνακας με το ζήτημα των ασφαλτικών.

Αποφασίστηκε, καταρχάς, η πραγματοποίηση συνάντησης με τον ΠτΔ, καθότι η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα εργοστάσια ασφαλτικού είναι πολιτικές.

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι αποφασίστηκε, επίσης, η αποστολή της μελέτης που επεξεργάζονται οι επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επεξηγώντας ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα που ήδη υπάρχει στην περιοχή Κόσιης, η οποία είναι βεβαρημένη με άλλη μία οχληρή βιομηχανία, όπως είναι το ΧΥΤΥ.

«Θα πρέπει το κράτος ν’ αποφασίσει στο δίλλημα, ή θα διατηρήσει το ΧΥΤΥ στην Κόσιη ή θα φέρει το ασφαλτικό. Δεν μπορεί να συνυπάρξουν και οι δυο αυτές αναπτύξεις στον ίδιο χώρο», σημείωσε ο κ.Ευαγγελίδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επαρχία Λάρνακας θ’ αντιδράσει δυναμικά εφόσον δεν εισακουστεί.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε, ακόμα, ότι οι δήμοι και οι κοινότητες της Λάρνακας δίνουν ένα μήνα διορία στην κυβέρνηση για ν’ αναθεωρήσει την απόφασή της για μεταφορά εργοστασίου ασφαλτικού στην Κόσιη. «Είναι Αύγουστος τώρα, γι’ αυτό θα τους δώσουμε τον μήνα του μέλιτος και τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς είπε ότι όλη η επαρχία Λάρνακας είναι ενωμένη για το θέμα αυτό και δεν πρόκειται να δεχθεί τη μεταφορά ασφαλτικού στην περιοχή Κόσιης.

«Πρώτιστο μέλημα είναι η υγεία των κατοίκων της περιοχής, γι’ αυτό θα δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του εξηγήσουμε τις θέσεις μας.

Μετέπειτα, εάν δεν ικανοποιηθούμε, θα προχωρήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε ν’ αποτρέψουμε την μεταφορά των ασφαλτικών στην Κόσιη», σημείωσε ο κ.Καρεκλάς.

 

 

Send this to a friend