Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υγρασία, διάβρωση και προβλήματα στατικότητας στην Πιαλέ Πασά
Υγρασία, διάβρωση και προβλήματα στατικότητας στην Πιαλέ Πασά

Υγρασία, διάβρωση και προβλήματα στατικότητας στην Πιαλέ Πασά

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολλά προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζει ο εργολάβος του έργου που αφορά την ανάπλαση των προσόψεων στην παραλιακή οδό Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. Από την μια, η διάβρωση, η υγρασία και τα ζητήματα στατικότητας (κυρίως σε μπαλκόνια) που παρουσιάζουν κάποιες οικίες και από την άλλη, οι δυσκολίες που πολλές φορές προκύπτουνστην συνεννόηση με ορισμένους κατόχους σπιτιών, έχουν προκαλέσει εμπόδια και προσκόμματα ως προς την ομαλή διεκπεραίωση των κατασκευαστικών εργασιών.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στην πορεία των εργασιών, τονίζοντας ότι ο Δήμος Λάρνακαςπροσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. «Όντως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την κτηριακή κατάσταση κάποιων οικιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, αλλά και προβλήματα συνεννόησης με ορισμένους κατόχους.

 

Προσπαθούμε ναβρούμε τις λύσεις. Είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μια μικρή παράταση χρόνου, που θα είναι δικαιολογημένη,στην παράδοση του έργου. Δεν πιστεύουμε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην περιοχή της Πιαλέ Πασά θα είναι μεταμορφωμένο προς το καλύτερο», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τον εργολάβο, τ’ όλο έργο ανάπλασης των προσόψεων στην Π. Πασά πρέπει να παραδοθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τα προβλήματα που έχουν προκύψει, εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση ενός ή δύο μηνών. Παρά τις δυσκολίες, η μέχρι σήμερα εξέλιξη των έργων στην Πιαλέ Πασά είναι εμφανής. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 και από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Αποτελεί «βιτρίνα»

Η Πιαλέ Πασά είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λάρνακας και αποτελεί «βιτρίνα» όχι μόνο της πόλης, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Και τούτο, διότι είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο ξένος επισκέπτης από το παράθυρο του αεροπλάνου όταν αυτό προσεγγίζει το αεροδρόμιο Λάρνακας για προσγείωση. Γι’ αυτό και οι υπό εξέλιξη εργασίες ανάπλασης των προσόψεων θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας για την εικόνα της Λάρνακας ως τουριστικός προορισμός.

Ο δήμος της πόλης στοχεύει στο να προβληθούν και ν’ αναδειχτούν η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής, με δεδομένο ότι η Πιαλέ Πασά ήδη έχει χαρακτηριστεί «Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα» λόγω του κοινωνικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

Οι εργασίες που γίνονται περιλαμβάνουν αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών κι επιχρισμάτων, επενδύσεις με κεραμικά ή πέτρα, αλλαγή ταμπελών κι επιγραφών και αφαίρεση υλικών που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής. Γίνεται, επίσης, καθαρισμός δομικών στοιχείων, απομάκρυνση σκουριάς κι επιδιόρθωση σημείων στις τοιχοποιίες με υγρασία, ρωγμές και βλάβες.

Θα σοβατιστούν οι τελικές επιφάνειες, θα επιδιορθωθούν τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και οι κύριες πόρτες των σπιτιών καθώς και τα κουτιά της ΑΗΚ. Θα γίνει, ακόμα, μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων των κτηρίων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς. Η επιλογή των χρωμάτων που θα δοθούν στις προσόψεις των σπιτιών έγινε από ομάδα καλλιτεχνών.

Send this to a friend