Home ΛΑΡΝΑΚΑ Χαλά Σουλτάν Τεκκέ: Ανάπτυξη με σεβασμό προς το μνημείο
Χαλά Σουλτάν Τεκκέ: Ανάπτυξη με σεβασμό προς το μνημείο

Χαλά Σουλτάν Τεκκέ: Ανάπτυξη με σεβασμό προς το μνημείο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με σεβασμό προς το μνημείο του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, παρά την αλυκή Λάρνακας, αναμένεται να λειτουργήσει μελλοντικά το καφεστιατόριο που προγραμματίζεται στην ίδια περιοχή με ιδιωτική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, που κάνουν λόγο για δημιουργίαμικρού τζαμιού και χώρων προσευχής για μουσουλμάνους πλησίον της μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, τα οποία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων, στη Λάρνακα η έγκριση που δόθηκεαπό τις αρμόδιες υπηρεσίεςγια ανάπτυξη του τεμαχίου δίπλα από το γνωστό μουσουλμανικό τέμενος, είναι με απόλυτο σεβασμό προς το μνημείο.

Πρόκειται για το τεμάχιο όπου πριν από πολλά χρόνια λειτουργούσε ταβέρνα με ζωντανή μουσική, η οποία όμως ανέστειλε τη λειτουργία της έπειτα από σχετικό διάταγμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Δήμου Λάρνακας.

Έκτοτε ο χώρος παρέμεινε αναξιοποίητος και παραμελημένος. Το τελευταίο διάστημα παραχωρήθηκε από τον Κηδεμόνα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών σε ιδιώτη επιχειρηματία για να το αξιοποιήσει. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, η άδεια που παραχωρήθηκε στον ιδιώτη έχει εγκριθεί από τον δήμο, με τις απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Κηδεμόνα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με απόλυτο σεβασμό προς το παρακείμενο μνημείο του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ. «Οι όροι λειτουργίας της νέας επιχείρησης θα είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά θέματα μουσικής και ήχου, ψησίματος και ωραρίου λειτουργίας. Ακόμα και το τι θα σερβίρετε στους πελάτες, θα είναι με σεβασμό στο διπλανό μουσουλμανικό τέμενος», ανέφερε ο κ.Βύρας.

Το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ ή το Τζαμί της Ουμ Χαράμ, όπως είναι επίσης γνωστό, αποτελείται από συγκρότημαμουσουλμανικών ιερών χώρων στην περιοχή της αλυκής Λάρνακας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τζαμί, μαυσωλείο, μιναρέ, νεκροταφείο καθώς και δωμάτια προσωρινής διαβίωσης. Πρόκειται για έναν ιερό τόπο για τους Τουρκοκύπριους μουσουλμάνους, ενώ πολλοί το θεωρούν ως το τέταρτο πιο σημαντικό ιερό μέρος του ισλαμικού κόσμου μετά τη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Ιερουσαλήμ. Το τζαμί που βρίσκεται εκεί κτίστηκε λίγο πριν το 1787.Μέχρι και σήμερα θεωρείται ο δημοφιλέστερος χώρος προσκυνήματος των μουσουλμάνων στην Κύπρο.

Send this to a friend