Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δόξα Κωμοδρόμου: «Οι ομογενείς στην Αυστραλία αποτελούν σημαντικό μέρος της κυπριακής διασποράς – Ο διάλογος μεταξύ μας αποτελεί κρίκο συνεργασίας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες»
Δόξα Κωμοδρόμου: «Οι ομογενείς στην Αυστραλία αποτελούν σημαντικό μέρος της κυπριακής διασποράς – Ο διάλογος μεταξύ μας αποτελεί κρίκο συνεργασίας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες»

Δόξα Κωμοδρόμου: «Οι ομογενείς στην Αυστραλία αποτελούν σημαντικό μέρος της κυπριακής διασποράς – Ο διάλογος μεταξύ μας αποτελεί κρίκο συνεργασίας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες»

 

 

Στην μακρινή Αυστραλία βρέθηκε από τις 14 έως τις 24 Ιουλίου 2023 η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία εκπροσώπησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.  Η κα Κωμοδρόμου ήταν η κύρια ομιλήτρια σε πολλές αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυπριακή ομογένεια στη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, την Κανπέρα, το Μπρισπέιν και το Σίδνεϊ.  Την συνόδευσαν οι Ύπατος και Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, κύριοι Αντώνης Σαμμούτης και Σταύρος Νικολάου, αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις συμπεριελάμβαναν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Κύπρομε τους μουσικούς, Μάριο Χαραλάμπους στο τραγούδι και Γιώργο Τιμοθέου στο πιάνο.

Πρόγραμμα σε πέντε μεγαλουπόλεις

Πρώτος σταθμός της κας Κωμοδρόμου στις 14 Ιουλίου 2023 ήταν η Μελβούρνη, όπου παρέστη στο μνημόσυνο που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό  Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του Κύπριου Επισκόπου Σωζοπόλεως κ.κ. Κυριακού και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Αυστραλιανό – Ελληνικό Μουσείο της πόλης. Κατά τηνπαραμονή της στη 2η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η κα Κωμοδρόμου επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο ‘AlphingtonGrammar’, όπου συνομίλησε με τους διευθυντές, τους δασκάλους και τα παιδιά του σχολείου, ενημερώνοντάς τους για το Κυπριακό πρόβλημα.  Επισκέφθηκε επίσης δυο Στέγες Ηλικιωμένων όπου διαμένουν Κύπριοι και Ελλαδίτες της διασποράς. Δεν παρέλειψε να συνομιλήσει με Κύπριους στην Κοινότητα Βορείων Προαστείων στο Sunshine και να επισκεφθεί εκεί τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα,ενώ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σωζοπόλεως. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των μελών των Κυπριακών Κοινοτήτων,  παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, όπου μετά την ομιλία της, ακολούθησε  συναυλία με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αδελαϊδα, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας η κυπριακής καταγωγής, Βουλεύτρια και Υπουργός Τέχνης και Μικρών Οικογενειακών Επιχειρήσεων, κα Andrea Michaels, ξενάγησε την κα Κωμοδρόμου στο μεγαλύτερο μουσείο της περιοχής. Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, αμέσως μετά  είχε συνάντηση με τον Ανώτατο Σύμβουλο του Γερουσιαστή, Simon Birmingham, ο οποίος είναι και μέλος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αυστραλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής. Το βράδυ μίλησε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, στέλνοντας το μήνυμα πως όσα χρόνια και να περάσουν, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια λειτουργική και δίκαιη λύση. «Ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε, είπε,στην ακούραστη μάχη για τη δικαίωση της Κύπρου μας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να πετύχουμε τον ιερό αυτό σκοπό».

Στην πρωτεύουσα Κανπέρα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο Ύπατος Αρμοστής κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε απόγευμα τιμάται ένας από τους περίπου 96 χιλιάδες  πεσόντες ήρωες της Αυστραλίας σε πολέμους ανά τον κόσμο. Κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 247 χρόνια μέχρι να τιμηθεί και ο τελευταίος νεκρός. Μάλιστα, η παρουσία της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου και της Κυπριακής Κοινότητας Κανπέρας, καθώς και των οργανώσεων ΠΑΣΕΚΑ και ΣΕΚΑ στην τελετή, θα καταχωρηθεί στα αρχεία του Μουσείου ως συμβολικήελάχιστη τιμή και μνημόνευση που πρέπει στους ήρωες της Κύπρου. Την επόμενη μέρα, η κα Κωμοδρόμου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Μουσείου, κ. Matt Anderson. Ύστερα μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος Ευρώπης, κα JaneHardyκαι τους συνεργάτες της. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ‘Hellenic Club’που ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο με την κα Κωμοδρόμου να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «δεν θεωρούμε τη διχοτόμηση του νησιού μας ως λύση, αλλά τονίζουμε συνεχώς πως επιβάλλεται μια λύση του Κυπριακού που θα αποκαθιστά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία εγγυητικών στρατών και εποίκων, χωρίς παρεμβάσεις και κηδεμονίες από ξένους προς τον ελληνισμό παράγοντες ή άλλες επιμέρους σκοπιμότητες».

Ανήμερα της εισβολής και την επόμενη μέρα, η κα Κωμοδρόμου βρέθηκε στο Μπρισμπέιν, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο στον τοπικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος για την Κύπρο που έλαβε χώρα στο «Σπίτι της Κύπρου», είχε συνάντηση με τον Βουλευτή κ.JohnPaulLangbroek, σκιώδη Υπουργό Κοινοτήτων, Υπηρεσιών Αναπήρων και Πολυπολιτισμικότητας, αλλά και τη Δικαστίνα,κα Ανθή Φιλιππίδου.«Θέλουμε και επιδιώκουμε τη συμβολή όλων εσάς,είπε, γιατί εσείς δίνετε τα μηνύματα στην Κυβέρνηση της χώρας που διαμένετε σε όλα τα επίπεδα».

Στις 22 Ιουλίου, η κα Κωμοδρόμου μετέβη στο Σίδνεϊ όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στην Ελληνική Κυπριακή Λέσχη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ακλόνητη στήριξητης παροικίας στον αγώνα του λαού της Κύπρου. «Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της ομογένειάς μας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας, ακούραστοι συμπαραστάτες και συμμέτοχοι στις προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος», τόνισε. Το επόμενο πρωινό,εκκλησιάστηκεστον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κατά την Ακολουθία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Ωκεανίας, κ.κ. Μακαρίου, με τον οποίο ακολούθως είχε προσωπική συνάντηση.Αμέσως μετά έγινε δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του στρατιώτη που βρίσκεται στην πλατεία ‘Martin’ του Σίδνεϊ. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Κυπριακή Κοινότητα, συμπεριελάμβανε χαιρετισμούς από κύπριους ομογενείς, ομιλία από την κα Κωμοδρόμου και διανθίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προτού αναχωρήσει από την αυστραλιανή ήπειρο στις 24 Ιουλίου 2023, η κα Κωμοδρόμου δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το Μουσείο Chau Chak και συγκεκριμένα το Τμήμα  Κυπριακών αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ, όπου ξεναγήθηκε από τον Δρα Craig Parker.

Δόθηκαν και πολιτικά μηνύματα

Κατά την παρουσία της στην Αυστραλία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος φιλοξενήθηκε σε διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές της Παροικίας και έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες,απαριθμώντας τους κύριους λόγους που την οδήγησαν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αχανή χώρα, καθότι η γεωπολιτική και γεωπολιτισμική σημασία της ομογένειας, όπως και ο πρεσβευτικός ρόλος που διαδραματίζει για την ιδιαίτερή μας πατρίδα,συνιστά ακόμη μια γέφυρα συνένωσης και κόμβο διατήρησης των δεσμών μεταξύ των απανταχού Κυπρίων. Εξαιρετικής σημασίας και η δημιουργία διπλωματικών προοπτικών για την ενδυνάμωση και περαιτέρω χάραξη πολιτικής συνεργασίας κατόπιν αλλεπάλληλων επαφώνπου η ίδια είχε με διάφορους φορείς και παράγοντες, με βουλευτές και Υπουργούς της Αυστραλίας.

 

Ανάμεσα σε άλλα, στις ομιλίες της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος εξέφρασετις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για το έργο που επιτελεί η ομογένεια στην Αυστραλία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και διατήρηση των στενών σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.«Το έργο που επιτελούν οι ομογενείς μας στις πολιτείες της Αυστραλίας αποτελεί ένα από τους πιο ηχηρούς πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των κυπριακών και των αυστραλιανών κοινοτήτων με κάθε τρόπο. Εσείς αποτελείτε σημαντικό μέρος της κυπριακής διασποράς και η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ μας αποτελούν δυνατό κρίκο συνεργασίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες».

Παράλληλα, η κα Κωμοδρόμου αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγωδία και το δράμα του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος μισό σχεδόν αιώνα μετά, εξακολουθεί να έχει ανοικτές τις πληγές του.Καταδικάζοντας το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που άφησαν πίσω τους πόνο και καταστροφήμε χρόνιες θλιβερές επιπτώσεις στον τόπο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτικά και κοινωνικά , προσθέτοντας ότι ο κοινωνικός ιστός του μισού σχεδόν νησιού διαλύθηκε με τον βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων από τις πατρογονικές τους εστίες, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοουμένους, πρόσφυγες και εγκλωβισμένους.

«Μνημονεύοντας τα παλικάρια που πολέμησαν ή χάθηκαν μέσα στις φλόγες του πραξικοπήματος και της εισβολής, τούς δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε την προδοσία και το έγκλημα και θα δικαιώσουμε τη θυσία και τον αγώνα τους. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης και της αξιοπρέπειας μέχρι να ξημερώσει η πολυπόθητη εκείνη μέρα που δεν θα πηγαίνουμε στα κατεχόμενα εδάφη μας, ως επισκέπτες, που δεν θα πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας ως περιηγητές, αλλά θα ξαναζήσουμε εκεί, μόνιμα ριζωμένοι στους τόπους των προγόνων μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Ομογένεια δεν ξεχνά την πατρίδα της, την Κύπρο. Η δύναμη, η ελπίδα και η ανθρωπιά του κυπριακού λαού δεν σβήνουν, γιατί έχουν στήριγμα εσάς. Μαζί συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ειρήνη και την ενότητα. Μόνο η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου θα αποτρέψει νέα τετελεσμένα. Για όλους τους Έλληνες της Διασποράς, οι κοινές μας ρίζες και οι κοινές μας αξίες, ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας, κρατούν αυτό τον συνδετικό ιστό ισχυρό και ανθεκτικό, παρά την τεράστια γεωγραφική μας απόσταση».

 

Τέλος, η κα Κωμοδρόμου, τόσο στις διάφορες ομιλίες της όσο και σε κατ’ ιδίαν επαφές με  επίσημα πρόσωπα συνομιλητές,ανέλυσε διεξοδικά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έτυχε θετικής προσέγγισης από τους ευρωπαίους ηγέτες συνομιλητές του ιδίου, εκφράζοντας μάλιστα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την υλοποίησή της.

Send this to a friend