Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Άλσος Ηρώων ΕΛΔΥΚ στην Λαρνακα
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Άλσος Ηρώων ΕΛΔΥΚ στην Λαρνακα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Άλσος Ηρώων ΕΛΔΥΚ στην Λαρνακα

 

 

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων της ΕΛΔΥΚ, στην παρουσία των συγγενών των πρωταγωνιστών, στο Άλσος Ηρώων ΕΛΔΥΚ, στη Λάρνακα.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Υπουργος Εργασίας, Προνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιωτου. Τελέστηκε τρισάγιο και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενώ οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Υπουργος Γιάννης Παναγιωτου ανέφερε πως «οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας ενωμένοι και έτοιμοι να προασπιστούμε ξανά με όλα τα μέσα την πατρίδα μας από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Έχουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ηρώων μας».

 

Το καλοκαίρι του 1974 η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Κύπρο χτύπησε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας προσωπικό, καταστρέφοντας κτήρια και εγκαταστάσεις. Κατά την τουρκική εισβολή και παρολες τις απώλειές της, η ΕΛΔΥΚ συμμετείχε σε πολλές μαχες βοηθώντας την Εθνική Φρουρά όπως για παράδειγμα στην επίθεση κατά του ισχυρού τουρκοκυπριακού θύλακα στο Κιονελι στις 20-21 Ιουλίου, στη μάχη της διάβασης της Βασίλειας στις 7 Αυγούστου και στη μάχη της ΕΛΔΥΚ στον Γερολακκο στις 14-16 Αυγούστου. Η συμμετοχή της ΕΛΔΥΚ κόστισε τη ζωή 47 μελών της ενώ υπήρξαν και 58 αγνοούμενοι.

Send this to a friend