Έτοιμο πριν το τέλος του 2024 το πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Η συσχέτιση του πάρκου Σαλίνα με τον χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας θ’ αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη γύρω περιοχή, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο κέντρο της πόλης όσον αφορά τους χώρους πρασίνου και αναψυχής για το κοινό. Το υπό κατασκευή πάρκο Σαλίνα, που θα είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης, άρχισε σιγά σιγά να παίρνει μορφή, με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα να επισκέπτεται το εργοτάξιο και να τυγχάνει ενημέρωσης από τον αρχιτέκτονα και από εκπρόσωπο του εργολάβου για την πορεία των εργασιών, οι οποίες προχωρούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν.
Το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα κατασκευάζεται στο χώρο της πρώην κατοικίας επάρχου και αστυνομικού διευθυντή και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα είναι έτοιμο για χρήση από τους δημότες σε περίπου ενάμισι χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι στόχος του έργου είναι ν’ αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου, σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προσβάσεις, ώστε το Σαλίνα να συσχετιστεί και να ενωθεί, κατά κάποιον τρόπο, με τους χώρους του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που βρίσκονται σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας, αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος, βελτίωση και προβολή του χώρου μ’ εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, κατάλληλη τοπιοτέχνηση κι ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με τον χώρο, ενώ η λειτουργία του πάρκου θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Θα υπάρχει, επίσης, διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑμεΑ.Μεγάλη ατραξιόν θα είναι η τεχνητή λίμνη που θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του πάρκου.
«Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης χαρακτήρας και ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των κατοίκωνκαι των επισκεπτών. Σκοπός είναι, επίσης, η επίτευξη αειφορίας σε σχέση με την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής», τονίζεται στην ανακοίνωση.Η μελέτη του έργου έγινε από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, μαζί με ομάδα συμβούλων μελετητών, έπειτα από την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Η εκτέλεση του έργου γίνεται από την κοινοπραξία WadeAdamsContracting (Cyprus) Limited – AKIConstructionsLtdJV.Το κόστος θα πλησιάσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, συν ΦΠΑ. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027», με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.