Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ Ο ποδοσφαιριστής, προπονητής και μουσικός Γιόλης Χριστοφόρου (φώτο)
Ο ποδοσφαιριστής, προπονητής και μουσικός Γιόλης Χριστοφόρου  (φώτο)

Ο ποδοσφαιριστής, προπονητής και μουσικός Γιόλης Χριστοφόρου (φώτο)

 

 

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ 

Μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της Λάρνακας είναι ο Γιόλης Χριστοφόρου. Μία εξέχουσα φυσιογνωμία, ένας τζέντλεμαν με πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά στην πόλη του, ευρέως γνωστός στους πιο παλιούς, σε ηλικία, Λαρνακείς, τόσο για την αθλητική του δράση, όσο και για την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία.

Ο Γ. Χριστοφόρου είχε δύο μεγάλες αγάπες, το ποδόσφαιρο και τη μουσική. Και κατάφερε να δραστηριοποιηθεί και στους δύο τομείς με ιδιαίτερη επιτυχία. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΕΠΑ τις δεκαετίες 1950-60, παίζοντας δίπλα σε ιερά τέρατα της εποχής, όπως ο Παυλάκης Βασιλείου και ο Μάκης Αλκιβιάδης.

 

Ήταν οι εποχές όπου οι αθλητές έπαιζαν μόνο για τη φανέλα της ομάδας τους, για την πόλη τους, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Διετέλεσε, επίσης, έφορος ποδοσφαίρου και προπονητής των μαυροκιτρίνων της Λάρνακας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Προπονητής ήταν και στην Ομόνοια Αραδίππου, την οποία ανέβασε στην πρώτη κατηγορία. Παράλληλα, ο Γιόλης υπήρξε και σπουδαίος μουσικός, παίζοντας πιάνο και ακορντεόν σε διάφορα μουσικά σχήματα κυρίως στα ξενοδοχεία «Τέσσερα Φανάρια» και «Sun Hall», τα οποία υπήρξαν τα πιο παλιά χρόνια τα σημεία αναφοράς στην νυχτερινή ζωή της Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, συνόδευσε στο πιάνο γνωστούς Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες.

Έπαιξε μουσική και σε γνωστά ξενοδοχεία της Αγ. Νάπας.  Ένας άνθρωπος που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό και ο οποίος λάτρεψε τη μουσική και την διασκέδαση. Του άρεσε η επικοινωνία με τους ξένους, γι’ αυτό υπηρέτησε τη μουσική μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων.

Ένας γνήσιος Σκαλιώτης (αγωνιστής της ΕΟΚΑ), σεμνός, οικογενειάρχης και πατέρας τριών αγοριών, ο οποίος μέχρι και σήμερα χαίρει εκτίμησης απ’ όλους τους Λαρνακείς, κυρίως τους πιο παλιούς σε ηλικία, που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε στο γήπεδο, είτε στα σαλόνια των ξενοδοχείων όπου έπαιζε μουσική.

Σήμερα, ο Γιόλης Χριστοφόρου, παρά τα 86 του χρόνια, εξακολουθεί ν’ απολαμβάνει τη ζωή. Συχνά επισκέπτεται το οίκημα της ΑΕΚ Λάρνακας, όπου έχει την ευκαιρία με παλιούς φίλους και γνωστούς να θυμηθούν νοσταλγικές εποχές του παρελθόντος, όμορφες εποχές που έμειναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη τους.

 

Send this to a friend