Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στους δρόμους ψαράδες κι εστιάτορες για τον ποταμό Λιοπετρίου
Στους δρόμους ψαράδες κι εστιάτορες για τον ποταμό Λιοπετρίου

Στους δρόμους ψαράδες κι εστιάτορες για τον ποταμό Λιοπετρίου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για τεράστιες απώλειες εσόδων κάνουν λόγο οι επαγγελματίες ψαράδες και οι εστιάτορες που δραστηριοποιούνται στον ποταμό Λιοπετρίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα έργα ανάπλασης της περιοχής. Ένα έργο που παραμένει στάσιμο για περίπου δυόμισι χρόνια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, οι τοπικές αρχές και βουλευτές Αμμοχώστου. Αρχικά, τα βελτιωτικά έργα στον ποταμό Λιοπετρίου θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, βάση του συμβολαίου που υπεγράφη με τον εργολάβο, τον Μάρτιο του 2023… Κάποιες καθυστερήσεις κρίθηκαν δικαιολογημένες, γι’ αυτό και δόθηκε παράταση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το πολεοδομικό αυτό έργο.

 

Είναι ενδεικτικό, ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στον ποταμό Λιοπετρίου απασχόλησαν μέχρι σήμερατρεις συνεδρίες της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής… Καθυστερήσεις παρατηρούνται  τόσο στα έργα που αφορούν την διαμόρφωση του οδικού δικτύου της περιοχής, όσο και στις εργασίες που πρέπει να γίνουν στον ποταμό.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ,δήλωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν εφαρμόζονται παρά τις δεσμεύσεις του εργολάβου και του Τμήματος Πολεοδομίας, γι’ αυτό πρόθεση των βουλευτών είναι να καλέσουν τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Γεωργίας και Εσωτερικών, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί επί τόπου, προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι ότι οι εργασίες στον ποταμό Λιοπετρίου έχουν σκαλώσει και δεν προχωρούν.

«Πρέπει ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και μετά να δούμε πώς τροχιοδρομείται η επίλυση του προβλήματος, διότι οι εστιάτορες της περιοχής και οι επαγγελματίες ψαράδες κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους», συμπλήρωσε. Ο κ.Γαβριήλ εξέφρασε τη δυσφορία όλων των βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο έργο, αναφέροντας πως με τους ρυθμούς που εκτελούνται οι εργασίες, είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η θέση της κοινότητας                                                    

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιηθεί, επιτέλους, το έργο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Δυστυχώς, όμως, όπως διαπίστωσαν και οι βουλευτές, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση στον ποταμό Λιοπετρίου, πολύ φοβάμαι ότι ούτε… τον Νοέμβριο του 2024 δεν θα τελειώσουν οι εργασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μανώλη, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα δύο εστιατόρια που λειτουργούσαν στην περιοχή έχουν κλείσει, διότι δεν υπάρχει κανονικός δρόμος προκειμένου να πάει ο κόσμος. Όπως εξήγησε, λόγω των κατασκευαστικών έργων που εκτελούνται, για να μπορέσει κάποιος να επισκεφθεί σήμερα τον ποταμό Λιοπετρίου θα πρέπει να διανύσει μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων.

Κάλεσε, τέλος, τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε το έργο να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες για την κωλυσιεργία στα έργα ανάπλασης του ποταμού Λιοπετρίου, τονίζοντας την ανάγκη οι υπεύθυνοι να τις αναλάβουν. «Αυτή η άσχημη κατάσταση στερεί το δικαίωμα σε κάποιους ν’ ασκούν το επάγγελμα τους, όπως είναι οι περίπου 30 οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων, ενώ διατηρεί κλειστά δύο εστιατόρια, που εργοδοτούσαν πέραν των 50 ατόμων», κατέληξε.

Send this to a friend