Νόμο με τον οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη κατάχρηση του συστήματος προστασίας ασυνόδευτων παιδιών που αιτούνται διεθνή προστασία, από ενήλικες υπερψήφισε η Βουλή.
Ο νόμος, ο οποίος προτάθηκε από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, προνοεί τροποποίηση του περί Προσφύγων Νόμου, ώστε, σε περίπτωση άρνησης αιτητή διεθνούς προστασίας να συναινέσει στη διενέργεια ιατρικής εξέτασης προσδιορισμού της ηλικίας του, να τεκμαίρεται ότι είναι ενήλικας και να του παρέχεται το δικαίωμα σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας να καταθέσει επιπρόσθετα στοιχεία ως προς την ανηλικότητά του ή/και να ζητήσει να υποβληθεί στην εν λόγω ιατρική εξέταση.Υπέρ ψήφισαν 36 βουλευτές εναντίον 16 ενώ υπήρξε και μια αποχή.
Παράλληλα απορρίφθηκε τροπολογία της βουλευτή των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ώστε όσοι αρνούνται να υποβληθούν στην ιατρική εξέταση να τοποθετούνται σε ξεχωριστό μέρος από αυτούς που τεκμαίρεται ότι είναι ανήλικοι.
Στην τοποθέτησή της η κα. Ατταλίδου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου για την ιατρική εξέταση μπορεί να αφήσει εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία σε καταγγελίες και καταβολή προστίμου. Σημείωσε ότι έρχεται σε σύγκρουση με σχετικό εναρμονιστικό νόμο και οδηγία της ΕΕ. Είπε επίσης ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις δεν θεωρούνται επιστημονικά αξιόπιστες. Ανέφερε ακόμα ότι θα προτιμούσε να έρθει για το θέμα νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος καταγράφηκε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η πρόταση αυτή θα συμβάλει στην επίλυση του μεταναστευτικού. Είπε ακόμα ότι είναι λάθος να λέμε ότι το Υπουργείο Υγείας που το μόνο που κάνει είναι μια ακτινογραφία χεριού και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα. Σημείωσε ακόμα από 28 άτομα που υποβλήθηκαν σε τέτοιες εξετάσεις οι 20 αποδείχθηκε ότι ήταν ενήλικες. Ανέφερε ακόμα ότι αν μετά από συνέντευξη και ιατρικές εξετάσεις υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες, τότε θεωρούνται ανήλικοι. Ανέφερε ακόμα ότι με την αναθεωρημένη πρόταση συμφωνούν και οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι δεν μπορεί ως νομικός να δεχτεί τη δημιουργία ενός μαχητού ή αμάχητου τεκμηρίου μόνο και μόνο με την άρνηση να υποβληθεί κάποιος σε εξέταση και θα τηρήσει αποχή.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι υπήρξαν φαινόμενα κατά τα οποία άνθρωποι με άσπρα μαλλιά να δήλωναν ανήλικοι και τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου και είπε ότι όταν κάποιος αρνείται να πει την ηλικία του, θέλει να καταχραστεί το σύστημα και ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης νόμου της κας. Ατταλίδου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης έκανε λόγο για νομοθετικό κενό που τυγχάνει κατάχρησης από επιτήδειους και επιτρέπει την ενεργοποίηση του πλεονεκτήματος της αμφιβολίας, με αποτέλεσμα ενήλικοι να διαμένουν σε δομές με ανήλικους και να απολαμβάνουν τα επιπλέον ωφελήματα και κυρίως το δικαίωμα επανασύνδεσης με την οικογένειά τους. Είπε ότι ο τερματισμός της αμφιβολίας υπέρ της ανηλικότητας είναι επιβεβλημένος αφού διαπιστώθηκε ευρεία κατάχρηση του νομοθετικού αυτού κενού.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι το θέμα αυτό έχει να κάνει με την εμπορία προσώπων, ενώ υπάρχει ανάγκη και προστασίας των πραγματικά ανήλικων παιδιών που δεν πρέπει να διαβιούν με άτομα μέχρι 25 χρονών. Τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου αναφέροντας ότι το σύστημα έχει καταντήσει φούσκα και παράγει μαζικά αιτητές ασύλου, στο όνομα των ασυνόδευτων παιδιών.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι από 91 αιτήσεις που στάλθηκαν για προσδιορισμό ηλικίας πέραν του 40% ήταν ενήλικες δηλωμένοι ανήλικοι και έκανε λόγο για εκμετάλλευση του συστήματος.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι μόνο το 10% όσον αιτούνται διεθνούς προστασίας ως ανήλικοι παραπέμπονται σε αξιολόγηση και από αυτούς το 50% κρίνεται ότι είναι ενήλικες. Το 95% ανέφερε όσων κάνουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως παιδιά κρίνονται ότι όντως είναι παιδιά, είπε. Σε σχέση με την πρόταση νόμου είπε ότι αυτή προσκρούει σε ευρωπαϊκή οδηγία και θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ.
Είπε επίσης ότι με την πρόταση διαφώνησε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Hope for Children.
Σημείωσε ότι η πρόταση έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς και για τον εκβιασμό όσων αρνούνται για ψυχολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους να υποβληθούν σε εξέταση.
Ανέφερε ακόμα ότι άλλοι ψήφισαν και χειροκροτούσαν της συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες και το πρόσφατο σύμφωνο για την μετανάστευση με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφώνησε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι η πρόταση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πραγματικοί ανήλικοι.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι στο νομικό σύστημα της Κύπρου, αν ένας υποψήφιος πατέρας αρνηθεί να υποβληθεί σε τεστ DNA, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίσει ότι είναι πατέρας του ανήλικου. Σημείωσε ότι υποστηρίζουν την ισονομία των νομικών όπλων και το γράμμα και το πνεύμα του νόμου να ισχύει για όλους.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι το θέμα συνδέεται και με την εμπορία προσώπων και με την τρομοκρατία και με την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ είπε ότι το Πουρνάρα έχει γίνει κέντρο ανάπτυξης του οργανωμένου εγκλήματος.
Πρόσθεσε ότι η νέα σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν διεπιστημονικές μεθόδους για εκτίμηση της ηλικίας, ενώ σημείωσε ότι η ιατρική εξέταση διενεργείται αφού εξαντληθούν τα άλλα μέτρα. Αυτό είπε δίνει ευχέρεια και όπλα να υιοθετηθούν οι σχετικές νομοθεσίες.
Τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου και είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για την εκτίμηση της ηλικίας των μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι ώστε κανένας να μην τοποθετείται ανάμεσα σε παιδιά.