Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Κολλά» η μετακίνηση του χημείου της ΚΕΤΑΠ από τη Λάρνακα
«Κολλά» η μετακίνηση του χημείου της ΚΕΤΑΠ από τη Λάρνακα

«Κολλά» η μετακίνηση του χημείου της ΚΕΤΑΠ από τη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εξακολουθεί να εκκρεμεί η μετακόμιση του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) από τη Λάρνακα, την ίδια ώρα που οι διεργασίες των εταιρειών πετρελαιοειδών, για αποξήλωση και των τελευταίων παλιών εγκαταστάσεών τους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την συζήτηση του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα, σύμφωνα και μ’ επιστολή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2023, προς απάντηση στον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα.

 

Όπως σημειώνει ο Υπουργός Γεωργίας, οι τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών που είναι σε διαδικασία αποξήλωσης και μετακίνησης είναι η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου και η εταιρεία Petrolina Holdings Ltd. Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί Environmental Baseline Study, μετά από εκτενείς δειγματοληψίες, στα τεμάχια γης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου.

Περαιτέρω, έχει εκπονηθεί και σχέδιο απορρύπανσης από την ίδια εταιρεία, το οποίο εγκρίθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Η μεθοδολογία που ακολουθείται στο σχέδιο εξυγίανσης του εδάφους της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου προβλέπει την επεξεργασία των χωμάτων επί τόπου, με σκοπό την μείωση του ρυπαντικού φορτίου.

Σύμφωνα με τον κ.Ξενοφώντος, οι εν λόγω μεθοδολογίες χρησιμοποιούνται ευρέως για ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο εταιρείες πετρελαιοειδών, ο υπουργός αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλει Environmental Baseline Study, παρόλο που έχουν προχωρήσει σε αποξήλωση σχεδόν της ολότητας των εγκαταστάσεών τους.

Παραμένει σε λειτουργία

———————————–

Αναφορικά με την ΚΕΤΑΠ, ο Π. Ξενοφώντος τονίζει ότι παραμένει σε λειτουργία το εργαστήριο ανάλυσης πετρελαιοειδών (χημείο) καθώς και υποδομές για την ασφάλεια της περιοχής (αγωγοί πυρόσβεσης, αντλίες κλπ).

Το 2017 ξεκίνησε άντληση ρυπασμένου υπόγειου νερού με επιπλέουσα ελαιώδη φάση στην περιοχή της δεξαμενής Τ3002, όπου θα περάσει αγωγός του αποχετευτικού Λάρνακας, η οποία συνεχίζεται με διαλείμματα μέχρι σήμερα.

Η δεξαμενή Τ3002 βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου της ΚΕΤΑΠ.

Όσον αφορά την εταιρεία Petrolina Holdings Ltd, έχει γίνει η αποξήλωση και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει πρόσφατα στείλει επιστολή για ενημέρωση και παρακολούθηση όρων της σχετικής γνωμοδότησης που εκδόθηκε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί Environmental Baseline Study για τα τεμάχια των δύο αυτών εταιρειών, ούτε και σχέδιο εξυγίανσης του εδάφους.

Για τους αγωγούς και τις άλλες εγκαταστάσεις εντός της θάλασσας, ο Υπουργός Γεωργίας, ενημερώνει ότι οι περισσότερες έχουν αφαιρεθεί.

Βάσει των πληροφοριών που έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος, εξακολουθεί να υφίσταται αγωγός άντλησης θαλάσσιου νερού για σκοπούς πυρόσβεσης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

 

 

 

Send this to a friend