Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα λατομεία Ξυλοφάγου
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα λατομεία Ξυλοφάγου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα λατομεία Ξυλοφάγου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με φορτηγά και άλλα βαρέα οχήματα, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα τρία λατομεία στην Ξυλοφάγου, εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Κρατώντας πανό, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης του Πολιτικού Διοικητηρίου Δεκέλειας, ζητώντας επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεών τους για επέκταση των λατομικών ζωνών, οι οποίες εκκρεμούν από το 2018.

 

Οι ιδιοκτήτες των λατομείων «Σκυροθραυστική εταιρεία Κάος Λτδ», «Iakovou Bros (constructions) quarrying operations LTD» και «Μ.Ε.Λ (Μουζούρης Εταιρεία Λατομείων)» ζητούν άμεση επέκταση της λατομικής περιοχής, αφού, όπως υποστηρίζουν, τα αποθέματά τους έχουν εξαντληθεί και κινδυνεύουν ν’ αναστείλουν τις εργασίες τους έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά πέραν των 60 εργατών, ενώ ταυτόχρονα θα επηρεαστεί κι ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών ντόπιων εμπόρων, εργολάβων και συνεργατών, ένεκα του γεγονότος ότι θα υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την διακοπή των μεταξύ τους συναλλαγών και συνεργασιών.

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους κι έδωσαν περιθώριο 15 ημερών στις Βρετανικές Βάσεις για να τα ικανοποιήσουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν με δυναμικές κινητοποιήσεις στο έδαφος των Βάσεων.

Ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρομένων, Κωνσταντίνος Κυπρή, δήλωσε ότι με την καθυστέρηση που έχει επιδειχθεί για επέκταση των λατομικών ζωνών, δεν υπάρχουν διαθέσιμα υλικά για να δουλέψουν τα λατομεία, τα οποία κινδυνεύουν με λουκέτο. Όπως είπε, το ένα λατομείο κλείνει αύριο, το άλλο σε 15 μέρες και το τρίτο την 1η Σεπτεμβρίου.

«Οι πελάτες μας ζητούν υλικά, αλλά δεν έχουμε. Το πιο παράλογο είναι πως υπάρχουν δύο κομμάτια που ήταν στην προτεινόμενη λατομική ζώνη κι εμείς δουλεύαμε με γνώμονα ότι θα πάρουμε αυτό το υλικό.

Ωστόσο, μέσα σε μία νύκτα, ως διά μαγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Β.Β. άλλαξε την συνοριακή γραμμή βγάζοντας εκτός λατομικής ζώνης αυτά τα δύο τεμάχια», κατήγγειλε ο κ.Κυπρή.

Ανέφερε, ακόμα, ότι σε περίπτωση που κλείσουν τα λατομεία Ξυλοφάγου, τότε από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου θα υποχρεώνονται να παίρνουν υλικά από μακρινές περιοχές σε πολύ πιο ακριβές τιμές.

Η θέση των Βάσεων

—————————-

Η Διεύθυνση των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, μέσω γραπτής της ανακοίνωσης, αναφέρει πως πρώτιστο μέλημά της είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του εργατικού δυναμικού στα λατομεία Ξυλοφάγου.

Για τον σκοπό αυτό, προσθέτει, υπάρχει συνεργασία με την Υπηρεσία Μεταλλείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε περαιτέρω εργασία στα λατομεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

«Είναι ευθύνη μας η προστασία του περιβάλλοντος και συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως μπορεί να συμφωνηθεί μία μικρή επέκταση της λατομικής ζώνης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, οι Βρετανικές Βάσεις ζητούν τη λήψη μέτρων για περιορισμό της πρόσβασης των εργαζομένων σε μη ασφαλή γκρεμό χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Ζητούν, επίσης, την επισκευή ενός κατεστραμμένου φράχτη για να σταματήσει η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λατομείο. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Υπηρεσία Μεταλλείων και με άλλους φορείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια.

Η ασφάλεια όλων όσων εργάζονται κι επισκέπτονται τα λατομεία αποτελεί προτεραιότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων.

Όσον αφορά το αίτημα για περαιτέρω επέκταση των λατομείων, οι Βάσεις αναφέρουν ότι μόλις ληφθούν οι αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικούς παράγοντες στην περιοχή, είναι έτοιμες να εξετάσουν περαιτέρω το αίτημα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Send this to a friend