Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Πονοκέφαλος» ο υπερπληθυσμός σχολείων στη Λάρνακα
«Πονοκέφαλος» ο υπερπληθυσμός σχολείων στη Λάρνακα

«Πονοκέφαλος» ο υπερπληθυσμός σχολείων στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Ασφυκτιούν» τα πλείστα σχολικά κτήρια στην πόλη και περιφέρεια Λάρνακας, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των μαθητών. Κι ενώ οι εκπαιδευτικές ανάγκες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και ο υπερπληθυσμός σχολείων άρχισε να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, εντούτοις αρκετά σχολικά κτήρια παραμένουν με τις υποδομές προηγούμενων δεκαετιών…

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα από τον πρώτο κύκλο επαφών, που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας, αποτελούμενη από την επαρχιακή γραμματέα Χρυστάλλα Αντωνίου και τον βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη, επισκεπτόμενη το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, το Λύκειο και Γυμνάσιο Λειβαδιών, το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Γυμνάσιο Δροσιάς, το Λύκειο και Γυμνάσιο Βεργίνας.

 

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ε.ε. του ΑΚΕΛ Λάρνακας, «διαπιστώθηκε η άμεση κι επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στη Λάρνακα για κάλυψη των αυξημένων μαθητικών αναγκών.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν διάφορα σημαντικά ζητήματα τα οποία άπτονται της ασφάλειας, της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων». Επίσης, η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Λάρνακας αναφέρει ότι διαπιστώθηκε, για πολλοστή φορά, η επικίνδυνη κατάσταση που παρουσιάζουν σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης, την ίδια ώρα που παρατηρούνται ελλείψεις και σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

Γυμνάσιο, δημοτικά

—————————-

Ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται σε σχολεία είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Την ώρα που κάποια γυμνάσια κυριολεκτικά ασφυκτιούν, ο τεράστιος χώρος της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, παραμένει αναξιοποίητος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρόλο που έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αποκλειστικά για σκοπούς ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου που θα ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Λάρνακας.

Και δυστυχώς για την πόλη, στα σχέδια του αρμόδιου υπουργείου δεν συμπεριλαμβάνεται η ανέγερση νέου σχολείου τουλάχιστον τα προσεχή χρόνια. Ένα εξ’ ίσου σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο οξύ, αφορά τον υπερπληθυσμό μαθητών που παρατηρείται στα δημοτικά σχολεία της περιοχής Λειβαδιών – Ορόκλινης.

Με την επικείμενη ανάπτυξη στην ανατολική ακτογραμμή της Λάρνακας, μετά την φυγή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, οι ανάγκες στις υπό αναφορά κοινότητες θ’ αυξηθούν κατακόρυφα και η ανέγερση νέων σχολείων θα φαντάζει μονόδρομος.

Για επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων, το ΑΚΕΛ Λάρνακας, θα ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Αθήνα Μιχαηλίδου, ενώ παράλληλα τροχιοδρομήθηκε σειρά ενεργειών, για προσωρινή βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν εκπρόσωπος του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λάρνακας, ο Πρόεδρος και μέλη της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, οι διευθύνσεις των σχολείων, εκπρόσωποι συνδέσμων γονέων και μαθητικά συμβούλια.

 

Send this to a friend