Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Παραμένουν οι ενστάσεις από τις δημοτικές αρχές και τον κόσμο της Αραδίππου, σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει μονάδα ασφαλτικού από το Δάλι στην περιοχή της Κόσιης.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης  πραγματοποιήθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, στην παρουσία πλήθος δημοτών, οι οποίοι έθεσαν τρία βασικά ζητήματα.

Πρωτίστως, τονίστηκε η ανάγκη όπως γίνει επικαιροποίηση της ΜΕΕΠ, καθότι, όπως λέχθηκε, η υφιστάμενη μελέτη έγινε πριν από τρία χρόνια και στο μεσοδιάστημα προέκυψαν αλλαγές και αναπτύξεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Μεταξύ άλλων, στην περιοχή Κόσιης – Ριζοελιάς σχεδιάζεται μελλοντικά η ανέγερση της νέας τεχνικής σχολής, ενώ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στρατόπεδο της Ε.Φ. σε απόσταση περίπου 660 μέτρων από το σημείο όπου προγραμματίζεται η μονάδα. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Αραδίππου θεωρούν την επικαιροποίηση αναγκαία.

Επιπλέον, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων ζήτησε τη διενέργεια μελέτης συσσωρευτικών επιπτώσεων καθώς και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση του εργοστασίου απέχει περίπου 1100 μέτρα από την περιοχή και 1700 μέτρα από την περιοχή «Λυμπιών – Αγίας Άννας», που είναι περιοχές «Νατούρα».

Όλες οι πιο πάνω ενστάσεις τέθηκαν ενώπιον των μελετητών κι εκπροσώπων της εταιρείας Iacovou Asphalt Ltd που προτίθεται ν’ ανεγείρει το εργοστάσιο ασφαλτικού στην Κόσιη, οι οποίοι απάντησαν με την σειρά τους πως θα γνωστοποιήσουν τις σχετικές διευκρινίσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος, κάτι, όμως, που δεν ικανοποίησε τους κατοίκους Αραδίππου και τη δημοτική αρχή.

Όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν την ανέγερση και λειτουργία εργοστασίου ασφαλτικού στην περιοχή της Κόσιης».

 

Ακόμα μία εκκρεμότητα όσον αφορά την Β΄ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, ολοκληρώνεται, με την σύνδεση των κατοικιών και πολυκατοικιών του οικισμού Μακάριος Γ΄ στη Λάρνακα με το κεντρικό δίκτυο.

Στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας υπεγράφη πρόσφατα το συμβόλαιο συνεργασίας με την εργοληπτική εταιρεία Α.& Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) ΛΙΜΙΤΕΔ, για την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού συστήματος και συγκεκριμένα για τις εργασίες σύνδεσης των κατοικιών και πολυκατοικιών του εν λόγω οικισμού με το αποχετευτικό σύστημα.

Το έργο θα εκτελεστεί από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από την Πολεοδομία.

Πρόκειται για συμβόλαιο που αφορά αποκλειστικά την σύνδεση των νοικοκυριών του οικισμού Μακάριος Γ΄ με το κεντρικό δίκτυο του αποχετευτικού.

Η σύνδεση των σπιτιών του οικισμού ήταν αρμοδιότητα του Τμήματος Πολεοδομίας, αλλά επειδή παρατηρήθηκε καθυστέρηση στο θέμα, ανέλαβε να ολοκληρώσει τις εργασίες το ΣΑΛ.

Το συμβόλαιο που υπεγράφη αφορά εργασίες για την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού συστήματος λυμάτων κι εργασιών σύνδεσης εντός των αυλών των κατοικιών και των πολυκατοικιών του οικισμού Μακάριος Γ΄, προκειμένου να συνδεθούν με το υφιστάμενο κεντρικό δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του αποχετευτικού.

Το έργο είναι αξίας πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Το κατασκευαστικό συμβόλαιο, το οποίο κατακυρώθηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών. Μ’ εξαίρεση τις κατοικίες και πολυκατοικίες του οικισμού Μακάριος Γ΄, το μόνο συμβόλαιο που παραμένει σε ισχύ στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας είναι το C12B, οι εργασίες του οποίου είναι σ’ εξέλιξη σε γειτονιές των ενοριών Χρυσοπολίτισσας, Σωτήρος και Αη Γιάννη. Πιστεύεται ότι το συμβόλαιο αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Όσον αφορά την Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας, που θα καλύψει τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, ήδη έχουν υπογραφεί τρία συμβόλαια (από τα συνολικά πέντε που θα προκηρυχθούν για την υπό αναφορά φάση), ενώ προκηρύχθηκε και το τέταρτο συμβόλαιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Το πέμπτο συμβόλαιο, το οποίο θ’ αφορά την κοινότητα Τερσεφάνου, θα προκηρυχθεί μεταγενέστερα.

 

 

 

 

Send this to a friend