Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μόνο σε μία ώρα μάζεψαν 52 κιλά σκουπίδια από την παραλία Σοφτάδες
Μόνο σε μία ώρα μάζεψαν 52 κιλά σκουπίδια από την παραλία Σοφτάδες

Μόνο σε μία ώρα μάζεψαν 52 κιλά σκουπίδια από την παραλία Σοφτάδες

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σκουπίδια βάρους 52 κιλών μάζεψαν μόνο μέσα σε μία ώρα μέλη της Νεολαίας Οικολόγων, της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, του Center for Social Innovation και του οργανισμού RESEΤ Cy μαζί μ’ εθελοντές, στα πλαίσια της εκστρατείας καθαρισμού παραλιών, με την ονομασία «Wish you were Clean Vol IV», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην ακτή Σοφτάδες, στην περιοχή Κιτίου της επαρχίας Λάρνακας.

Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καθαρισμού παραλίας, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι άλλες προσεχώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νεολαίας Οικολόγων, τα αποτελέσματα καταγραφής των σκουπιδιών που περισυνελέγησαν κατέδειξαν ότι το 63% ήταν πλαστικά απορρίμματα, κυρίως μικρά κομμάτια πλαστικού, τενεκεδάκια ποτών, πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες τροφίμων κ.α.

 

Τα αποτελέσματα αυτά φανερώνουν για πολλοστή φορά ότι η κύρια πηγή ρύπανσης των παραλιών μας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η κακή διαχείριση των αποβλήτων στις παράκτιες περιοχές.

Η Νατάσα Ιωάννου, γενική γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης, δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί συντονισμένοι καθαρισμοί παραλιών, με στόχο την απομάκρυνση από τις ακτές απορριμμάτων και σκουπιδιών.

«Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε την βασική συνείδηση για να διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές. Μας λυπεί να βλέπουμε ακτές όπου υπάρχουν κάλαθοι και υπηρεσίες, αλλά ακόμα να βρίσκουμε σκουπίδια.

Στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια που συλλέγηκαν είναι πλαστικά είτε σε πλήρη μορφή, είτε σε μορφή θραυσμάτων (μικροπλαστικά), τα οποία είναι επιβλαβή τόσο για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, όσο και για την ανθρώπινη υγεία, αφού καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πιάτο μας», επισήμανε.

Η προσπάθεια για θάλασσες κι ακτές ελεύθερες και καθαρές από σκουπίδια δεν ολοκληρώνεται εδώ.

Ο επόμενος οργανωμένος καθαρισμός παραλίας, προγραμματίζεται την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στην παραλία Sirens Beach, στην Αγία Θέκλα Σωτήρας Αμμοχώστου.

 

Send this to a friend