Μαζική φυγή Βούλγαρων και Ρουμάνων υπαλλήλων από την επισιτιστική βιομηχανία της ελ. Αμμοχώστου
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Οξύ παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού, στην επισιτιστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου, κι ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Στην επαρχία έχει απομείνει ένας μικρός αριθμός ευρωπαίων εργατών, ενώ αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια, έχουν μετατραπεί… σε «οικογενειακές», αφού οι ιδιοκτήτες, μη έχοντας άλλη επιλογή, υποχρεώνουν μέλη των οικογενειών τους να δουλέψουν ως σερβιτόροι, μερικές φορές και ως μάγειροι…
Το φαινόμενο αυτό, όμως, δημιουργεί προβλήματα ως προς την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ξένους τουρίστες. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις προσώπων που εργοδοτούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίοι εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθότι αναγκάζονται να δουλέψουν επιπλέον ώρες από το κανονικό ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού και ταυτόχρονα εξαιτίας της αυξημένης κίνησης.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου Πέτρος Άσσιας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταθερή μείωση του αριθμού υπαλλήλων, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίοι προηγουμένως εργάζονταν στην επισιτιστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μία τάση επαναπατρισμού των ατόμων αυτών για σκοπούς εργοδότησης, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης που παρατηρείται σε συγκεκριμένες πόλεις ή περιοχές των χωρών τους. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ Ελλαδίτες, οι οποίοι πλέον εργοδοτούνται στην χώρα τους με καλύτερες μισθοδοσίες απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.
«Η Κύπρος είναι μία χώρα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την τουριστική της βιομηχανία. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ξένους, έτσι ώστε ο επισκέπτης ν’ αποτελέσει τον καλύτερο διαφημιστή της Κύπρου όταν θα επιστρέψει στη χώρα του και παράλληλα να γίνει επαναλαμβανόμενος τουρίστας.
Η έλλειψη προσωπικού στην επισιτιστική μας βιομηχανία, δηλαδή στις επιχειρήσεις που προσφέρουν φαγητό και ποτό, είναι εμφανής το φετινό καλοκαίρι. Και δυστυχώς, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο οξύ όσο πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου, οπόταν οι περιοχές μας θα κατακλυστούν και από Κύπριους επισκέπτες.
Γι’ αυτό και τα αρμόδια υπουργεία, Εργασίας και Μεταφορών καθώς και το Υφυπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να ενσκήψουν στο θέμα και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις», σημείωσε ο κ.Άσσιας.
Πανεπιστημιακή Σχολή
——————————–
Λόγω των πολλών εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες στην τουριστική βιομηχανία γενικότερα, ένα ζήτημα το οποίο ακόμα να επιλυθεί παρά τα διαβήματα και τις εκκλήσεις των παραγόντων της επαρχίας, ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής ελ. Αμμοχώστου, θεωρεί ότι η δημιουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής με αντικείμενο τον τουρισμό, που θα εκπαιδεύει προσωπικό, θα ήταν μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σ’ εστιατόρια και κέντρα αναψυχής της περιοχής.
«Οι φοιτητές αυτής της σχολής θα μπορούσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να κάνουν την ειδίκευσή τους στις διάφορες επιχειρήσεις της επαρχίας, ενώ η παρουσία φοιτητών κατά την χειμερινή περίοδο θα συνέδραμε ώστε κάποιες επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κάτι τέτοιο θα είχε πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία. Η ύπαρξη, όμως, μιας πανεπιστημιακής σχολής στην επαρχία Αμμοχώστου απαιτεί συντονισμό προσπαθειών εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει να γίνεται», κατέληξε ο Πέτρος Άσσιας.