Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εφαρμογή των ρητρών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας ζητά ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού
Εφαρμογή των ρητρών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας ζητά ο  Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού

Εφαρμογή των ρητρών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας ζητά ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να εφαρμοστούν οι ρήτρες που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο με τον εργολάβο, θα ζητήσει ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού αναφορικά με το έργο ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα της πόλης, το οποίο παρουσίασε σημαντική καθυστέρηση μέχρι την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύπρο Ανδρονίκου, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση βαραίνει τον εργολάβο. «Υπάρχουν ρήτρες στο συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει σε σχέση με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και θα απαιτήσουμε όπως εφαρμοστούν», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Ανδρονίκου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού παρουσίασε περίπου ενάμιση χρόνο καθυστέρηση ως προς την αποπεράτωσή της.

 

Παρατήρησε, όμως, ότι οι δικαιολογημένες καθυστερήσεις ήταν μονάχα για 6-7 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο αυτό, το οποίο αναμένεται ν’ αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων, πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να ξεκινήσει.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο το 2013, αλλά λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε τότε στην Κύπρο, πολλά πολεοδομικά έργα που ήταν στον κρατικό προϋπολογισμό ακυρώθηκαν.

Μεταξύ αυτών, και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Δρομολαξιάς. Εφτά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020, έγινε κατορθωτό να υπογραφούν τα συμβόλαια, αλλά λίγες μέρες αργότερα ξέσπασε η πανδημία του κορωνοιού και ως εκ τούτου το έργο και πάλι πήγε πίσω.

Τελικά οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020 και με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψαν ο δήμος και ο εργολάβος, το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες.

«Η συνολική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε υπολογίζεται περίπου στον ενάμισι χρόνο. Κάποιες καθυστερήσεις ήταν δικαιολογημένες, κάποιες ήταν αδικαιολόγητες εκ μέρους του εργολάβου.

Θέση μας είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις καθυστερήσεις το έχει ο εργολάβος, γι’ αυτό και θα ζητήσουμε να εφαρμοστούν οι ρήτρες που υπάρχουν στο συμβόλαιο», ανέφερε ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού.

Στο τελικό στάδιο

————————–

Σήμερα, το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, αφού απέμεινε μόνο η εκτέλεση ενός σημείου του δρόμου γύρω από τον πυρήνα.

Οι εργασίες στην πλατεία και γενικά στον κεντρικό πυρήνα της πόλης έχουν ολοκληρωθεί. Ο κ.Ανδρονίκου είπε ότι η επίσημη παράδοση του έργου θα γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο.

Τα εγκαίνια δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα. Το κόστος έφθασε το ένα εκατομμύριο ευρώ, συν ΦΠΑ. Επειδή είναι πολεοδομικό έργο, τα 2/3 θα καταβληθούν από το κράτος. «Παλέψαμε πάρα πολύ για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο.

Έστω και καθυστερημένα, φθάσαμε στο τέλος. Είναι ένα έργο που θα εξωραΐσει ολόκληρο τον δήμο», επισήμανε ο Κ. Ανδρονίκου.

Send this to a friend