Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αυξημένη επιβατική κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2023, στα Αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου αλλά…
Αυξημένη επιβατική κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2023, στα Αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου αλλά…

Αυξημένη επιβατική κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2023, στα Αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου αλλά…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου, σύμφωνα με την ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρεία Hermes Airports.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία, καταγράφοντας 4.808.431 επιβάτες.

 

Από το αεροδρόμιο Λάρνακας ταξίδεψαν, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 3.252.612 επιβάτες, ενώ την ίδια περίοδο ταξίδεψαν από το αεροδρόμιο Πάφου 1.555.819 επιβάτες.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), τα αεροδρόμια της Κύπρου. κατέκτησαν την πρώτη θέση όσον αφορά την ανάκαμψη της συνολικής αεροπορικής συνδεσιμότητας (απευθείας και ενδιάμεσης) σε σχέση με το 2019 και σε σύγκριση αεροδρόμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς έχει αναπληρωθεί με την ανάπτυξη άλλων αγορών,  κάποιες εκ των οποίων παρουσιάζουν αύξηση πέραν του 50% σε σχέση με το 2019.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά που έχουν νέες αγορές στην αύξηση της επιβατικής κίνησης των αερολιμένων, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Πρώτη η Βρετανία

————————-

Σύμφωνα πάντα με την Hermes, το πρώτο εξάμηνο του 2023 η πρώτη αγορά ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησαν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Πολωνία, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσε η Γερμανία.

Ακολούθησαν οι Αυστρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αρμενία και Γαλλία που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα χωρών με την καλύτερη επιβατική κίνηση μέσω των κυπριακών αεροδρομίων.

«Η Hermes Airports, ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική ανάπτυξης δρομολογίων και υποστήριξης αεροπορικών εταιρειών, συνεργάζεται με 55 αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου με 155 δρομολόγια σε 39 διαφορετικές χώρες.

Για την καλοκαιρινή περίοδο έχουν ήδη ξεκινήσει νέα δρομολόγια, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επιβατική κίνηση θα πλησιάσει πολύ τα επίπεδα του 2019», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανώτερη διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης και επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, δήλωσε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το στοίχημα του ολόχρονου τουρισμού, καθώς ο φετινός χειμώνας, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τόνισε, δε, την ανάγκη να αξιοποιηθεί το θετικό momentum και η αυξητική ροή τουριστών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η περεταίρω ενδυνάμωση στις νέες αγορές.

Παράπονα ξενοδόχων

——————————–

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τους πολύ ικανοποιητικούς αριθμούς που ανακοινώθηκαν όσον αφορά την επιβατική κίνηση μέσω των αεροδρομίων της ελεύθερης Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά παράπονα από φορείς του τουρισμού, κυρίως από ξενοδόχους, ότι οι μέχρι σήμερα κρατήσεις δεν είναι ανάλογες των αριθμών αφίξεων τουριστών.

Και τούτο, διότι παρατηρείται μία συνεχής και αυξημένη ροή ξένων επισκεπτών, που ναι μεν φθάσουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά καταλήγουν σε καταλύματα των κατεχομένων μέσω των οδοφραγμάτων…

Το γεγονός αυτό επηρεάζει δυσμενώς τον κύκλο εργασίας και των υπολοίπων επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας.

 

 

Send this to a friend