Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανοίγει θέμα για ωράριο καταστημάτων – Ζητούν να καταργηθεί η Κυριακή (βίντεο)
Ανοίγει θέμα για ωράριο καταστημάτων – Ζητούν να καταργηθεί η Κυριακή (βίντεο)

Ανοίγει θέμα για ωράριο καταστημάτων – Ζητούν να καταργηθεί η Κυριακή (βίντεο)

 

 

Για το ωράριο των καταστημάτων και για τα μέτρα που θα θέσουν στο τραπέζι μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις και κανόνες στο λιανικό εμπόριο και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει προγραμματίζει μέσα στον Σεπτέμβριο να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς για μια πρώτη επανεξέταση της κατάστασης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πρόσθεσε ότι, δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, παίζονται πολλά συμφέροντα όπως επίσης και δικαιώματα εργαζομένων.

«Δεν ζούμε σε αφρικανική χώρα, είμαστε μέλος της ΕΕ από τις 27 χώρες στις 25 ισχύουν ωράρια λειτουργία καταστημάτων και Κυριακή είναι ημέρα αργίας. Ισχύουν επίσης και άλλες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν και με το ωράριο και με τη λειτουργία των mall και των υπεραγορών», τόνισε.

 

Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι δυστυχώς στην Κύπρο καταντήσαμε ξέφραγο αμπέλι, ο καθένας κάνει ότι θέλει και στο τέλος της ημέρας από τη μία τροφοδοτείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, βιολογικά δεν μπορεί να αντέξει μία οικογενειακή επιχείρηση αυτό το εξουθενωτικό ωράριο, ο κοινωνικός ιστός κινδυνεύει, ακόμη και τα δημοκρατικά δικαιώματα των καταστηματαρχών και των εργαζομένων.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν προτάσεις ως βάση για συζήτηση για τα ωράρια των καταστημάτων. Το πρώτο είναι ότι πρέπει υπάρχουν νομοθετημένα και ρυθμισμένα ωράρια που θα καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο.

Το δεύτερο είναι η εξαήμερη εργασία λειτουργίας των καταστημάτων Δευτέρα με Σάββατο, το χειμερινό ωράριο μέχρι τις 8 και το καλοκαίρι μέχρι τις 9.

Το τρίτο είναι ότι στις τουριστικές περιοχές εκεί τα καταστήματα τον Χειμώνα είναι κλειστά και εργάζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, άρα αυτοί μπορούν να εργαστούν σε ώρες πέραν του συνηθισμένου.

Αναφορά έγινε και στα ειδικά καταστήματα όπως τα αρτοποιία και τα περίπτερα. «Έχουν ακόμη και 24ωρο ωράριο αλλά έχουν συγκεκριμένο κατάλογο προϊόντων, ενώ δίπλα του μία αλυσίδα ή μία υπεραγορά να πουλά 5 εκατομμύρια είδη από φαγητά από καφέ και από εστιατόρια. Επηρεάζονται τα ειδικά καταστήματα που την Κυριακή θα μπορούσαν να κάνουν κάποιο τζίρο».

 

Send this to a friend