Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε κίνδυνο η λίμνη Παραλιμνίου
Σε κίνδυνο η λίμνη Παραλιμνίου

Σε κίνδυνο η λίμνη Παραλιμνίου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σ’ επικίνδυνο σημείο έχει φθάσει η αλατότητα του νερού στη λίμνη Παραλιμνίου, σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών για το θέμα που αφορά την κατακράτηση νερού εντός της λίμνης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μεγάλα σμήνη κουνουπιών που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην περιοχή Παραλιμνίου – Πρωταρά.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, προσθέτοντας πως οι χειρισμοί του τμήματος Περιβάλλοντος μέχρι στιγμής για το υπό αναφορά περιστατικό είναι απογοητευτικοί. «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς με βάση τις τελευταίες αναλύσεις που έγιναν από ιδιωτικό χημείο, η αλμυρότητα του νερού της λίμνης Παραλιμνίου βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνα σημεία, δηλαδή στις 209,000.

Ως εκ τούτου, εφόσον δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, τότε θα υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά και καταστροφή του υπόγειου υδροφορέα που βρίσκεται πλησίον της λίμνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει ότι η έλλειψη σωστής διαχείρισης μιας περιοχής που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Natura 2000» είναι μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα να προστατευτεί.

Για να γίνει, όμως, αυτό, το Κίνημα τονίζει την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, το οποίο, όπως σημειώνει, χρονοτριβεί. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν άμεσα την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη λίμνη Παραλιμνίου και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καταλήγει η ανακοίνωση.  

 

Send this to a friend