«Θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς τον στόχο της αναγνώρισης της τδβκ», δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στα κατεχόμενα και η αναφορά πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, είναι επιβεβαίωση της «νέα μας πολιτικής που είναι συνεπής και δεν υπάρχει επιστροφή».
Σε συνέντευξή του στην «Κίπρις» σήμερα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενίσχυσε την Τουρκία στις διεθνείς της σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα κάνει και ο νυν ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση του «αιώνα της Τουρκίας» και στην «εθνική υπόθεση της Κύπρου».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξή του υπενθύμισε την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την οποία θεωρεί «κομβικό σημείο στο θέμα της Κύπρου. Ξέρετε ότι εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική που στοχεύει στην αναγνώριση της τδβκ. Για τον λόγο αυτό είμαι ευγνώμων στον κ. πρόεδρο».
Αναφερόμενος στην δήθεν αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και στις εξελίξεις που αναμένονται από εδώ και μπρος, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι η αποδοχή με το «συνταγματικό» τους όνομα, δείχνει ότι η «νέα πολιτική» τους βρίσκεται σε αρμονία με τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος.
«Ειδικά οι γρήγορες εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και η δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική κατέστησαν την Τουρκία μια χώρα ισχυρή που εισακούεται ο λόγος της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς τον στόχο της αναγνώρισης της τδβκ».
Υποστήριξε επίσης ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει δεκτό στους επίσημους θεσμούς και τις ΜΚΟ του ΟΤΚ, επίσης ως παρατηρητής, συμμετέχει στις συναντήσεις που διεξάγονται και προχωρεί ο διάλογος ανάμεσα στους θεσμούς και τους οργανισμούς. «Προσφάτως, η βουλή της τδβκ έγινε μέλος παρατηρητής της TURKPA. Επιπλέον, συνεχίζονται οι προσπάθειές μας σε σχέση με την διεξαγωγή στην χώρα μας κάποιων εκδηλώσεων του ΟΤΚ. Οι εργασίες μας με τον ΟΤΚ και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς συνεχίζονται με υπομονή, βήμα-βήμα. Όταν έρθει η ώρα θα γίνουν νέα βήματα. Η εξωτερική πολιτική αλλάζει αργά πάντα. Όμως, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με υπομονή και αποφασιστικότητα».
Ο κ. Ερτουγρούλογλου ευχαρίστησε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ για την δήλωσή του ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τούρκων της Κύπρου».
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων που βρίσκονται στο νησί και γύρω από αυτό, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι στηρίζουν την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο συνεργασίας για να μπορούν και «οι δύο λαοί» στο νησί να επωφεληθούν αμοιβαία και ίσα από τους υδρογονάνθρακες.
Το ψευδοκράτος, συνέχισε, δείχνει όχι μόνο με λόγια αλλά και με συγκεκριμένα βήματα ότι υποστηρίζει την διπλωματία και τον διάλογο για τον σκοπό αυτό. Θα απαντήσει ισότιμα και ταυτόχρονα σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσε να προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε προσθέτοντας ότι με αυτή την έννοια είναι ακόμα στο τραπέζι η περιεκτική και εποικοδομητική – όπως είπε – πρόταση του Ιουλίου του 2019 και η πρόταση του Τούρκου Προέδρου για μια περιφερειακή ενεργειακή διάσκεψη με την συμμετοχή και του ψευδοκράτους.
Ισχύει ακόμα, συνέχισε, και η πρόταση του Ερσίν Τατάρ το 2022 στο θέμα της ενέργειας κι αυτές τις προτάσεις, όπως ανέφερε, υπενθυμίζουν στους συνομιλητές τους ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. «Βλέπουμε ότι η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου», είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «και κάποιοι σύμμαχοί της προτιμούν μονομερή βήματα που αποκλείουν τον τουρκοκυπριακό λαό και την Τουρκία, αντί της διπλωματίας. Η τδβκ και η Τουρκία, ενώ από τη μια υποστηρίζουν την συνεργασία, από την άλλη είναι αποφασισμένες στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων τους», κατέληξε