Home ΛΑΡΝΑΚΑ SOS για τις ετοιμόρροπες διατηρητέες κατοικίες των Λευκάρων
SOS για τις ετοιμόρροπες διατηρητέες κατοικίες των Λευκάρων

SOS για τις ετοιμόρροπες διατηρητέες κατοικίες των Λευκάρων

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις εγκαταλελειμμένες, ετοιμόρροπες κατοικίες στο Δήμο Λευκάρων. Οι δημοτικές αρχές στο ορεινό θέρετρο της επαρχίας Λάρνακας, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, για το θέμα και ζητούν επιτακτικά όπως εξευρεθεί κάποια λύση το συντομότερο δυνατό προτού θρηνήσουμε θύματα, αφού σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε, σήμερα υπάρχουν στον πυρήνα των Λευκάρων περίπου 550 κατοικίες, οι οποίες έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διατηρητέες, ενώ άλλες 32 οικίες έχουν κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως μνημεία.

Να σημειωθεί, ότι ένας σημαντικός αριθμός διατηρητέων κατοικιών είναι τουρκοκυπριακές, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό από τους ιδιοκτήτες τους και βρίσκονται σε άθλια κτηριακή κατάσταση.

 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους εξέφρασε την αγωνία και διαμαρτυρία του για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο του αναφορικά με τις διατηρητέες κατοικίες, υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε μια συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα, η οποία, όμως, έμεινε στη μέση…

«Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των βουλευτών και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για το ζήτημα αποδείχθηκε περιστασιακό. Ζήτησα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, για το θέμα των διατηρητέων κι ετοιμόρροπων κατοικιών, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια.

Οι πλείστες απ’ αυτές τις κατοικίες βρίσκονται σε κακή κτηριακή κατάσταση και είναι πολύ επικίνδυνες για την ασφάλεια των διερχομένων και ανυποψίαστων πολιτών», σημείωσε ο κ. Σοφοκλέους.

Τα χέρια μας είναι «δεμένα»

—————————————

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Λευκάρων ανέφερε ότι οι λόγοι που οι κατοικίες αυτές αφέθηκαν στην υφιστάμενη άσχημη κατάσταση είναι πολλοί και οι ευθύνες συλλογικές και ατομικές.

Όπως είπε, στην μοναδική συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα, ο ίδιος εξήγησε ότι ευθύνη για την άσχημη κτηριακή κατάσταση των κατοικιών αυτών έχουν πρωτίστως οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι, όμως, πολλές φορές διαμένουν σε άγνωστες διευθύνσεις.

Την ίδια ώρα, τα χέρια του Δήμου Λευκάρων «είναι δεμένα», καθότι λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, είναι αδύνατο για την τοπική αρχή ν’ αναλάβει από μόνη της πρωτοβουλία για αποκατάσταση και βελτίωση των διατηρητέων οικοδομών. Ένας άλλος λόγος, σύμφωνα πάντα με τον κ.Σοφοκλέους, είναι η εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και η οποία θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί προκειμένου να καταστεί νόμιμη η όποια επέμβαση γίνει στο ακίνητο.

«Η Βουλή αναγνώρισε το πρόβλημα κι έγινε αντιληπτό απ’ όλους τους βουλευτές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις. Δυστυχώς, παρόλο που στα πρακτικά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει καταγραφεί ότι σε νέα συνεδρία που θα γινόταν σε 2-3 μήνες, θα λάμβαναν πρόσκληση για να παρευρεθούν στη συζήτηση και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων υπουργείων, εντούτοις έχει περάσει από τότε περίπου ενάμισι χρόνος και παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας, που ο δήμος μας έχει αποστείλει στην Πρόεδρο της Βουλής, εντούτοις δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας», κατήγγειλε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Ο Δήμαρχος Λευκάρων εξέφρασε τη λύπη του επειδή αναγκάζεται να προβεί σε δημόσια καταγγελία, ως μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει καινούργια πρωτοβουλία για συζήτηση κι επίλυση του καυτού θέματος των διατηρητέων κι ετοιμόρροπων κατοικιών στο ορεινό θέρετρο.

Send this to a friend