ΡΑΕΚ: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο να αποτελέσουν μεταβατική λύση
Μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορούν να αποτελέσουν μια μεταβατική λύση για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, σε ομιλία του στο Hydrogen & Green Gases Forum που διοργανώθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στα πλαίσια του φόρουμ, ο Δρ. Πουλλικκάς προσκλήθηκε ως επίτιμος ομιλητής στην ενότητα με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές για την προώθηση του Υδρογόνου και Ανανεώσιμων Αερίων», όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί́ επί των προκλήσεων της χρήσης περισσότερου υδρογόνου στα ενεργειακά συστήματα και για το πως η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη.
Οπως ανέφερε στο φόρουμ του δημοσιογραφικού πόρταλ για τον τομέα της ενέργειας EnergyPress, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μαζί και η Κύπρος μπορούν να πρωτοπορήσουν στην οικονομία του υδρογόνου, να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και παράλληλα εξαγωγικές χώρες αειφόρου ενέργειας προς την ΕΕ.
Σημειώνοντας ότι το υδρογόνο είναι ένας φορέας ενέργειας και προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθούν τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού, της αξιοπιστίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι χώρες, είπε ότι η ελκυστικότητα του υδρογόνου είναι ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και στη ψύξη, στις μεταφορές και στην παραγωγή ηλεκτρισμού με μόνη εκπομπή τους υδρατμούς, δηλαδή το νερό.
Στο ερώτημα για το πως η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, ο Δρ. Πουλλικκάς ανέφερε ότι χρειάζεται περιφερειακή συνεργασία αφού οι ενεργειακοί πόροι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν ένα συνδυασμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, συμπλήρωσε, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορούν να αποτελέσουν μια μεταβατική λύση για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Παράλληλα, ανέφερε, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μαζί και η Κύπρος μπορούν να πρωτοπορήσουν στην οικονομία του υδρογόνου, να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και παράλληλα εξαγωγικές χώρες αειφόρου ενέργειας προς την ΕΕ.
Αυτό, είπε, θα μπορούσε να γίνει κατορθωτό με την κατάρτιση κοινού μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου με ορίζοντα πέραν του 2060 που θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση των νοτιοανατολικών χωρών της Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τη σύνδεση των νοτιοανατολικών χωρών της Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω αγωγών ή/και εικονικών αγωγών φυσικού αερίου (ή/και υδρογόνου) καθώς και την ένταξη αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσόγειου και τη χρήση του υδρογόνου μετά το 2030 το οποίο θα παράγεται από το φυσικό αέριο και μακροπρόθεσμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.