Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες, αλλά χωρίς… ναυαγοσώστες
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Χωρίς ναυαγοσωστική επάνδρωση παραμένουν εφτά από τις 19 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες του Πρωταρά… Ως εκ τούτου, λόγω της μη επιτήρησης των παραλιών με ναυαγοσώστες, οι σημαίες δεν μπορούν να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες ακτές, παρόλο που έχουν βραβευτεί.
Ο επιθεωρητής παραλιών στον Δήμο Παραλιμνίου Γιώργος Οικονόμου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι την δεδομένη στιγμή είναι επανδρωμένες με ναυαγοσώστες μόνο 12 από τις συνολικά 19 βραβευμένες παραλίες του δήμου, αφού το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού.
Όπως ανέφερε, η επάνδρωση ναυαγοσωστικών ομάδων στις παραλίες είναι αρμοδιότητα των επαρχιακών διοικήσεων και στην περίπτωση του Πρωταρά, η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση προσοντούχων ναυαγοσωστών, διότι, όπως είναι γνωστό, απαιτείται ειδική εκπαίδευση προτού κάποιος εργοδοτηθεί ως ναυαγοσώστης.
Η απουσία ναυαγοσωστών σ’ εφτά οργανωμένες παραλίες του Πρωταρά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους πρόκλησης περιστατικών πνιγμών, καθότι οι ακτές του τουριστικού θερέτρου κατακλύζονται καθημερινά, και κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα, με χιλιάδες λουόμενους, ξένους και Κύπριους.
Το θέμα που προκύπτει θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι για φέτος το καλοκαίρι έχει ήδη κάνει προκρατήσεις για διακοπές στον Πρωταρά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων περιηγητών και Κυπρίων.
Ο κ.Οικονόμου είπε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους του Επαρχιακού Ναυαγοσωστικού Ομίλου Αμμοχώστου για εκπαίδευση προσωπικού και πιστεύεται ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα γίνουν κάποιες νέες προσλήψεις ναυαγοσωστών. Παρατήρησε, όμως, ότι είναι αδύνατο φέτος να επανδρωθούν με ναυαγοσώστες και οι εφτά μη επανδρωμένες παραλίες του Πρωταρά.
«Ο Δήμος Παραλιμνίου έχει μεριμνήσει, ώστε αυτές οι παραλίες να διαθέτουν όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να βραβευτούν με Γαλάζιες Σημαίες. Η επάνδρωση με ναυαγοσώστες δεν είναι δικιά του αρμοδιότητα, αλλά της επαρχιακής διοίκησης. Δυστυχώς είναι δύσκολο να εξευρεθούν τα κατάλληλα άτομα για να εργαστούν ως ναυαγοσώστες και να καλύψουν όλες τις παραλίες», σημείωσε.
Οι ακτές του Δήμου Παραλιμνίου που δεν έχουν ναυαγοσώστες είναι οι ακόλουθες: Αρμυροπήγαδο, Βάλη του Χατζηξενή, Γλυκύ Νερό, Μηνάς, Βυζακιά, Νησιά και Νησιά Gardens.
Πρωταθλητής!
———————
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Παραλιμνίου σημειώνει ότι είναι «πρωταθλητής» στην βράβευση Γαλάζιων Σημαιών, αφού 19 οργανωμένες παραλίες του βραβεύτηκαν κατά την εκδήλωση απονομής Γαλάζιων Σημαιών σε παραλίες της Κύπρου που πληρούν τα κριτήρια. Τα βραβεία απονέμονται από τον Εθνικό Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τον Οργανισμό CYMEPΑ.
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν συνολικά 79 παραλίες παγκύπρια. Οι βραβευμένες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου είναι: Αρμυροπήγαδο, Βάλη του Χατζηξενή, Λομπαρδί, Γλυκύ Νερό, Κάππαρης, Σκουταρόσπηλιοι, Αγία Τριάδα, Μηνάς, Βρυσούδια, Λούμα, Περνέρα, Ποτάμι, Βρύση Γ, Βρύση Β, Βρύση Α, Fig Tree Bay, Βυζακιά, Νησιά και Νησιά Gardens.
«Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και απονέμεται σε παραλίες που πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης του Εθνικού Κριτή για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για βράβευση μιας ακτής με Γαλάζια Σημαία είναι η εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης. Λαμβάνονται, επίσης, υπόψη κι άλλα κριτήρια αξιολόγησης για τις ακτές, που πιστοποιούν, ανάμεσα σε άλλα, την ασφάλεια των λουόμενων, την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, την καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, την προστασία του φυσικού πλούτου και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.