Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θα απαιτηθούν 250 εκατομμύρια για τη Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας
Θα απαιτηθούν 250 εκατομμύρια για τη Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

Θα απαιτηθούν 250 εκατομμύρια για τη Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρία χρόνια πίσω από την Γ΄ φάση είναι η Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας. Κι ενώ η Γ΄ φάση, που θα καλύψει τις περιοχές ανατολικά του αερολιμένα (Δρομολαξιά – Μενεού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου), βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για την Δ΄ φάση, που θα καλύψει τις περιοχές Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη και Πύλα, δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα η διενέργεια μελέτης.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαβεβαίωσε το συμβούλιο πως υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την ετοιμασία της μελέτης που απαιτείται. Ως εκ τούτου, εφόσον όλα πάνε κατευχήν, το ΣΑΛ θα είναι σε θέση να προκηρύξει προσφορές για πρόσληψη μελετητή (ετοιμασία εγγράφων κτλ) αρχές του 2024.

 

Η μελέτη για τις εργασίες της Δ΄ φάσης του αποχετευτικού εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 30 μήνες. Υπό τις καλύτερες προυποθέσεις, κι εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα, το συμβούλιο αποχετεύσεων θα είναι σε θέση να προκηρύξει το πρώτο κατασκευαστικό συμβόλαιο της συγκεκριμένης φάσης περίπου τρία χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, δηλαδή αρχές του 2027. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί για Δ΄ φάση του αποχετευτικού, το συνολικό κόστος του έργου έχει εκτοξευτεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ… Να σημειωθεί, ότι περίπου το 30% της οικιστικής περιοχής του Δήμου Αραδίππου έχει ήδη ενωθεί με το αποχετευτικό σύστημα, μέσω συμβολαίων που είχαν συμπεριληφθεί στην Β΄ φάση του αποχετευτικού.

Οι περιοχές που ανήκουν στα όρια Αραδίππου και οι οποίες ήδη έχουν αποχετευτικό είναι οι περιοχές Κρασά, Βλάχου και Βεργίνας (Πηλίδη). Όσον αφορά την Γ΄ φάση, ήδη έχουν ανατεθεί τρία συμβόλαια σ’ εταιρείες για κατασκευή έργων, ενώ υπολείπονται άλλα δύο συμβόλαια. Το ένα αφορά την δημιουργία αντλιοστασίων, το οποίο σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί κι αυτό, ενώ περί τα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2024 εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί το 5ο και τελευταίο συμβόλαιο που θα καλύψει την περιοχή Τερσεφάνου.

Χρυσοπολίτισσα – Σωτήρος                                                                       

Στο μεταξύ, σ’ εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο κατασκευαστικό συμβόλαιο της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, το C12B, το οποίο καλύπτει τις ενορίες Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας. Την δεδομένη στιγμή το ΣΑΛ έχει έξι μέτωπα ανοικτά στις υπό αναφορά περιοχές, σε διαφορετικούς δρόμους, για εκτέλεση έργων του αποχετευτικού, αφού έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση των αυλακιών για αρχαία.

Οι εργασίες που γίνονται αφορούν εγκατάσταση αγωγών ομβρίων υδάτων και λυμάτων. Ο Διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 το C12Bθα έχει ολοκληρωθεί. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι σε όποιο μέτωπο (δρόμο) ολοκληρώνονται οι εργασίες τοποθέτησης αγωγών, τότε η γειτονιά θα συνδέεται άμεσα με το αποχετευτικό σύστημα.

Παράλληλα, είναι σ’ εξέλιξη κι εργασίες για κατασκευή τριών αντιπλημμυρικών έργων σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες παρόλο που είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό, εντούτοις παρουσίασαν προβλήματα πλημμυρών. Πρόκειται για την περιοχή Καλιφάτζια (πλησίον της πλατείας Αγίου Λαζάρου), τη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη και τον οικισμό Αγίων Αναργύρων. Κάποια από τα αντιπλημμυρικά αυτά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ κάποια άλλα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Send this to a friend