Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σειρά εκκρεμών αιτημάτων θέτει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος
Σειρά εκκρεμών αιτημάτων θέτει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος

Σειρά εκκρεμών αιτημάτων θέτει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος

Σειρά αιτημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα θέτει σε επικαιροποιημένο υπόμνημα του, το οποίο θα προωθηθεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλους αρμόδιους φορείς, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος μέλος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ).

Στο υπόμνημα του, το οποίο έδωσε την Τετάρτη στην δημοσιότητα, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, ζητά την επαναφορά του ορίου αφυπηρέτησης στο προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή 29 χρόνια+2 μήνες, ενώ αιτείται όπως, για τα μέλη τα οποία υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, όπως υπολογίζονται 1Χ2 τα χρόνια υπηρεσίας, για κάθε χρόνο υπηρεσίας στις εν λόγω θέσεις.

Επίσης για άτομα που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, ο Κλάδος προτείνει, όπως για σκοπούς αφυπηρέτησης, συνυπολογίζεται η θητεία στην Εθνική Φρουρά και το σχήμα υπολογισμού είναι 1Χ2 τα χρόνια της θητείας, ενώ για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν τεκνοποιήσει προτείνεται όπως συνυπολογίζονται 1Χ2 τα χρόνια ανά τέκνο.

Επιπλέον, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ζητεί την εισαγωγή σχεδίου ασφαλιστικής κάλυψης μελών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής λόγω του ότι η φύση της εργασίας στα Σώματα Ασφαλείας είναι συχνά επικίνδυνη, την εισαγωγή πλαισίου μεταθέσεων και προαγωγών. για διαφανείς διαδικασίες, αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, την παραχώρηση επιδόματος Επικινδυνότητας. για όλους τους υπαλλήλους της Αστυνομίας, οι οποίοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, την εισαγωγή επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στην Πυροσβεστική, τη θέσπιση επιδόματος Ανακριτή και ταυτόχρονα μοριοδότηση του χρόνου υπηρεσίας σε θέση Ανακριτή. για σκοπούς επαγγελματικής ανέλιξης και την παραχώρηση επιδόματος Σταθμάρχη. τα καθήκοντα του οποίου δεν τελειώνουν, όπως αναφέρει, με το πέρας του ωραρίου εργασίας του.

Επίσης, στο υπόμνημα του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος προτείνει όπως το μέλος της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που εκτελεί καθήκοντα on call να απαλλάσσεται από το καθήκον την επόμενη ημέρα, ζητεί την αναθεώρηση του πλαισίου των «αναχρονιστικών», πειθαρχικών κανονισμών, ενώ σε σχέση με την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας, προτείνεται ο τερματισμός της ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία τίθεται οροφή στην καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, ώστε να υπερβαίνει και το διπλάσιο του μηνιαίου μισθού.

Ζητείται επίσης η αποδέσμευση των μελών της Αστυνομίας από την εκτέλεση των δικαστικών ενταλμάτων υποχρεωτικής νοσηλείας ψυχικά ασθενών ατόμων, η ανάθεση καθηκόντων επιμελητή, για ανήλικα άτομα σε ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και όχι σε αστυνομικούς και οι αποκοπές του ΓεΣΥ στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική υπολογίζονται επί του βασικού μισθού και όχι στα υπερωριακά εισοδήματα και παράλληλα η βελτίωση των ωφελημάτων από το ΓεΣΥ, για τα μέλη της πρώτης γραμμής.

Επιπλέον, ζητεί τον διαχωρισμό των Σωμάτων Ασφαλείας από την Δημόσια Υπηρεσία, αναφέροντας ότι «δεν νοείται τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, για σκοπούς μισθολογικών αποκοπών, σύνταξης, ωραρίου εργασίας, να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά στη διεκδίκηση δικαιωμάτων και συνδικαλιστικής δράσης, η εργασία να χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης υπηρεσία και να στερούνται του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι».

Τέλος, στο υπόμνημα του σε σχέση με τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ την ποινικοποίηση των ψευδών ή ανυπόστατων καταγγελιών. που υποβάλλονται από πολίτες κατά μελών της Αστυνομίας, τη μη δρομολόγηση οποιασδήποτε διερεύνησης από την ΑΑΔΙΠΑ. εάν δεν υπάρχει γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη και τη θέσπιση εσωτερικής νομοθεσίας. που θα καθορίζει χρονικό πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων που εξετάζονται από την Αρχή, ώστε να αποφεύγεται η χρονοτριβή που σήμερα  παρατηρείται.

Send this to a friend