Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ €70 αυξημένοι οι λογαριασμοί της ΑΗΚ από τον Ιούλιο, ακριβότερα και τα καύσιμα
€70 αυξημένοι οι λογαριασμοί της ΑΗΚ από τον Ιούλιο, ακριβότερα και τα καύσιμα

€70 αυξημένοι οι λογαριασμοί της ΑΗΚ από τον Ιούλιο, ακριβότερα και τα καύσιμα

 

 

Ό,τι γλυτώσαμε, γλυτώσαμε… και ό,τι βάλαμε σχετικά φθηνά στο αυτοκίνητο βάλαμε… Από 1η Ιουλίου, οι ελαφρύνσεις σε καύσιμα και ηλεκτρισμό όπως όλα δείχνουν θα αποτελούν παρελθόν.

Καύσιμα

Σε 15 μέρες η τιμή της Βενζίνης θα αυξηθεί κατά οκτώ σεντ ενώ του πετρελαίου κίνησης κατά έξι. Η αμόλυβδη 95 πωλείται σήμερα στο 1,38 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα και το πετρέλαιο.

 

Με 20 ευρώ πετρέλαιο κίνησης σήμερα μπαίνουν στο αμάξι σχεδόν 14 λίτρα βενζίνης. Από 1η Ιουλίου θα μπαίνουν μόνο 13.

Τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξήσεις, καθώς η τιμή του πετρελαίου διεθνώς δεν παρουσιάζει όπως πέρυσι αλματώδεις ανατιμήσεις. Λογικό το μπλόκο στις φοροελαφρύνσεις λένε οι πρατηριούχοι, οι οποίοι ωστόσο ανησυχούν για μαζικά «γεμίσματα» από βενζινάδικα των κατεχομένων.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων
Όταν είχε μειωθεί ο φόρος ήταν στα 2 ευρώ, τώρα είναι 1,40, όμως ωθούν τον κόσμο στα κατεχόμενα και αυτό μας επηρεάζει.

Ρεύμα

Ψαλίδι έρχεται να κόψει και την επιδότηση στο ρεύμα. Παρόλο που οι λογαριασμοί τον μήνα Ιούνιο ήταν μειωμένοι κατά 6% ο επηρεασμός του καταναλωτή θα είναι άμεσος και σε αυτή την περίπτωση.

Ένας οικιακός χρήστης θα δει το ποσό του λογαριασμού του να αυξάνεται από τον Ιούλιο κατά 70 ευρώ.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καλύπτει σήμερα μέσω της επιδότησης το εν λόγω ποσό για κάθε διμηνία σε περίπτωση που η κατανάλωση υπερβαίνει τις 800 κιλοβατώρες.

Παράταση του μέτρου ζητά η αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ να καλεί την κυβέρνηση να μην επισημοποιήσει μια τέτοια προκλητική όπως την χαρακτηρίζει απόφαση. Στην ίδια γραμμή και ο ΔΗΣΥ.

ΔΗΣΥ 
Το γεγονός πως οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο καθότι το συνολικό κόστος ζωής, συνεχίζει να αυξάνεται. Θέση μας είναι ότι και τα δύο μέτρα πρέπει να παραταθούν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Λίγα λεπτά μετά την τοποθέτηση της Πινδάρου, ο τέως Υπουργός Οικονομικών στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης κατηγορώντας το κόμμα του για λαϊκισμό.

Κωνσταντίνος Πετρίδης, τέως Υπουργός Οικονομικών
Ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης. Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν. Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό.

Ο λόγος τώρα στο Υπουργικό που αναμένεται αύριο να λάβει αύριο τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend