Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δίπλα στα σπίτια Δερυνειωτών ο επεκτατισμός Ερντογάν
Δίπλα στα σπίτια Δερυνειωτών ο επεκτατισμός Ερντογάν

Δίπλα στα σπίτια Δερυνειωτών ο επεκτατισμός Ερντογάν

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο  ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ανησυχία και ανασφάλεια προκαλούν εκ νέου στο Δήμο Δερύνειας, οι νέες προκλητικές και παράνομες εξαγγελίες Ερντογάν για ανέγερση οικιστικών μονάδων και διαμερισμάτων στην κατεχομένη Δερύνεια, μια ανάσα από τις ελεύθερες (οικιστικές) περιοχές του ακριτικού δήμου.

Ο ακριτικός δήμος της επαρχίας Αμμοχώστου προτίθεται να αντιδράσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, σε διπλωματικό επίπεδο, προβαίνοντας σε σχετικές καταγγελίες προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το Εξωτερικών και το Εσωτερικών, φθάνοντας μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης είπε ότι η περιοχή όπου οι Τούρκοι προγραμματίζουν τις αναπτύξεις βρίσκεται πλησίον της Κάτω Δερύνειας, μια περιοχή όπου παλιά φημιζόταν για την παραγωγή εσπεριδοειδών. Είναι φυσιολογικό, ανέφερε, οι κάτοικοι Δερύνειας και γενικά ο προσφυγικός κόσμος ν’ ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι ο τουρκικός επεκτατισμός όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά φτάνει μέχρι το συρματόπλεγμα του οδοφράγματος της λεωφόρου Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η παραλιακή περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας είναι πιο φθηνή σε σύγκριση με την περιοχή από το Τρίκωμο μέχρι την Καρπασία, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη με την ανέγερση, μεταξύ άλλων, πολυτελών κατοικιών, οι οποίες πωλούνται κυρίως σε Ρώσους, Ισραηλινούς και Ιρανούς επιχειρηματίες. «Δεν νοείται αυτή η μανία του επεκτατισμού να φθάνει δίπλα από τα σπίτια στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για περιουσίες όχι μόνο Δερυνειωτών, αλλά και Αμμοχωστιανών, κυρίως από την περιοχή του Αγίου Μέμνωνα. Είναι μια περιοχή που δημιουργήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι πριν το 1974 δούλευαν στην Αμμόχωστο, είχαν την ευκαιρία ν’ αγοράσουν ένα τεμάχιο έξω από την πόλη και άρχισαν να κτίζουν τις κατοικίες τους τις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄. Δυστυχώς, κάποιοι δεν πρόλαβαν καν να μπουν μέσα στα σπίτια τους λόγω του πολέμου», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας δήλωσε πως ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς Τουρκοκύπριους, οι οποίοι, όπως σημείωσε, καταδικάζουν τις εξαγγελίες Ερντογάν, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτοί που θα στεγαστούν στα νέα διαμερίσματα που θ’ ανεγερθούν είναι Τούρκοι εκ Τουρκίας.

«Αυτά τα νεαρά ζευγάρια κάποια μέρα θ’ αποκτήσουν παιδιά και θ’ αυξάνονται συνεχώς. Αυτή είναι η ανησυχία των Τουρκοκυπρίων, αλλά κι εμάς που ζούμε δίπλα από την Αμμόχωστο και βλέπουμε καθημερινά ν’ αυξάνονται τα κτήρια που ανεγείρονται στην κατεχόμενη περιοχή», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο επεκτατισμός του Ερντογάν στα κατεχόμενα, που φθάνει μέχρι τις ελεύθερες περιοχές, μπορεί ν’ απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.

Κίνητρα για νέα ζευγάρια

————————————

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το στεγαστικό σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές, το οποίο έχει ξεκινήσει στη Δερύνεια πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Άντρος Καραγιάννης είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πολλά νέα ζευγάρια, απ’ όλη την Κύπρο. «Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν εντοπιστεί κι άλλα τεμάχια χαλίτικης γης πλησίον της νεκρής ζώνης.

Κι επειδή πάγια πολιτική μας είναι ν’ αναπτύσσονται οι περιοχές κοντά στη νεκρή ζώνη, πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε τη δημιουργία κατοικιών σ’ αυτά τα χαλίτικα τεμάχια, μέσω των εμπλεκόμενων υπουργείων, για στέγαση νέων ζευγαριών», κατέληξε.

 

 

Send this to a friend