Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ύφεση ο στρεπτόκοκκος στην Κύπρο, ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε
Σε ύφεση ο στρεπτόκοκκος στην Κύπρο, ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε

Σε ύφεση ο στρεπτόκοκκος στην Κύπρο, ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε

 

 

Σε εγρήγορση τέθηκαν οι αρμόδιοι μετά από τον θάνατο 7χρονου παιδιού στην Ελλάδα εξαιτίας του στρεπτόκοκκου. Πρόκειται για το έκτο παιδί που χάνει τη ζωή του εξαιτίας του ιού τη φετινή χρονιά, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως, φέτος, έκανε την εμφάνισή του δυναμικά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ελλαδικά μέσα, με παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύεται και 9χρονο παιδάκι το οποίο είναι συγγενής του 7χρονου.

Στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρεπτόκοκκος παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο κατά τους προηγούμενους μήνες, κατεγράφησαν αυξημένα περιστατικά. Μάλιστα χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο πέραν των 30 παιδιών(τρυπητό).

 

Αβραάμ Ηλία – Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
Παρόλο που αρκετά παιδιά παρουσίασαν θορυβώδης συμπτωματολογία και χρειάστηκε να νοσηλευτούν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του στην Κύπρο από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Αλλά στην Κύπρο τη δεδομένη στιγμή δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο που προσβάλει κυρίως τα παιδιά άνω των 2 ετών και σύμφωνα με τους ειδικούς στις πλείστες των περιπτώσεων δε χρειάζεται τα παιδιά να νοσηλευτούν.

Ο στρεπτόκοκκος αυτός παρουσιάζει υψηλό πυρετό, δυσκαταποσία, μπορεί να παρουσιάσει εξάνθημα γιατί μπορεί να εκδηλωθεί και ως εξανθηματική νόσος την οποία ονομάζουμε οστρακιά.

Παρόλα αυτά η έγκαιρη διάγνωση και κατ` επέκταση η άμεση λήψη της θεραπευτικής αγωγής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Στο εξωτερικό έχουν χαθεί παιδιά, γιατί τα παιδιά αυτά έχουν προσέλθει καθυστερημένα στο νοσοκομείο. Πήραν καθυστερημένη θεραπευτική αγωγή με αποτέλεσμα, αυτό να αποβεί σε βάρος της ίδιας τους της ζωής.

Εξάλλου με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων κατεγράφησαν πολλοί θάνατοι παιδιών κυρίως κάτω των 10 ετών με τους 48 να σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή την περίοδο στην Κύπρο, καταγράφονται αυξημένα περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας αλλά και ορισμένα περιστατικά πνευμονίας. Παρά το γεγονός πως διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, η πληρότητα των παιδιατρικών θαλάμων στο Μακάρειο νοσοκομείο αγγίζει το 80%(τρυπητό), υψηλή για την εποχή.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend