Συνέντευξη με τον Γιώργο Λαγό – “Τα εμπόδια και οι αποτυχίες είναι μαθήματα”
Ο Γιώργος Λαγός γεννήθηκε 10 του Μάη το 1986 . Ξεκίνησε από το Δημοτικό σχολείο Προδρόμου, Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας.
Μετά το σχολείο εντάχθηκε στο Στρατό στον λόχο αθλητών λόγω της ενασχόλησης του με την κολύμβηση. Παράλληλα, σπούδασε πληροφορική στο Intercollege.
Δούλεψε ως Ναυαγοσώστης , σε κάποια νυχτερινά κέντρα και σε σώμα ασφαλείας.
Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι Δημόσιος υπάλληλος.
Ξεκίνησε την κολύμβηση όταν ήταν τεσσάρων χρονών και σταμάτησε το 2013 σε ηλικία 27 ετών . Αγωνιζόταν στα 50μ, 100μ πρόσθιο , 50μ,100μ πεταλούδα και 200μ μεικτή ατομική.
Στην καριέρα του στην κολύμβηση πέτυχε παγκύπριες επιδόσεις καθώς και συμμετοχές σε διεθνής αγώνες όπως Πανευρωπαικούς , Παγκόσμιους , Μεσογειακούς , Μικρών Κρατών Ευρώπης , Βαλκανικούς , Πανελλήνιους και άλλες διεθνή συναντήσεις.
Συνεχίζει τον αθλητισμό σε ένα διαφορετικό άθλημα με το όνομα Long Casting το οποίο δεν είναι γνωστό στη χώρα μας αλλά στο εξωτερικό είναι και ευελπιστεί ότι θα αναπτυχθεί και στη χώρα μας κάποια στιγμή.
Επίσης ασχολείται με την Αθλητική Αλιεία όπου τόσο για το άθλημα του Long Casting όσο και για την Αθλητική Αλιεία υπάρχει Ομοσπονδία και λαμβάνει μέρος σε Παγκύπρια Πρωταθλήματα και Διεθνείς αγώνες .
Το Larnakaonline μίλησε με τον Γιώργο Λαγό σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
1/ Πόσο δύσκολο είναι για κάποιο νέο να ακολουθήσει τον «δρόμο» του πρωταθλητισμού;
Κατά την άποψη μου δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζονται πολλές θυσίες ειδικά για ένα νέο παιδί . Δεν μπορεί να κάνει ότι κάνουν κάποια άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας καθώς θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος στους στόχους του τόσο στις προπονήσεις όσο και στο σχολείο . Τα νέα παιδιά χρειάζονται μεγάλη ψυχολογική στήριξη όταν μπουν στον χώρο του πρωταθλητισμού και από τους γονείς και από τους προπονητές.
2/Σας δικαίωσε η απόφαση σας να ασχοληθείτε με την κολύμβηση και τον αθλητισμό γενικά;
Μπορώ να πω ότι με δικαίωσε η απόφαση μου γιατί πέρασα αξέχαστες εμπειρίες προσωπικά και με την Εθνική Κύπρου και με τους συναθλητές μου και τους προπονητές μου . Από τα πρώτα μου στάδια στον χώρο της κολύμβησης μέχρι και την τελευταία μου κούρσα, με δικαίωσε η απόφαση μου να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Η χαρά της επιτυχίας και η επίτευξη των στόχων είναι η καλύτερη ανταμοιβή των κόπων που κάνει ένας αθλητής.
3/ Τι θυμάστε από την πορεία σας;
Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο προπονητές μου Παύλο Δίγκλη και Νικολάι Σμιρνόφ που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς αυτούς δεν θα πετύχαινα ότι πέτυχα. Όσον αφορά την ερώτηση σας, θυμάμαι τον πρώτο μου χρυσό μετάλλιο σε παγκύπριους αγώνες κάτω των δέκα ετών το οποίο ήταν αυτό που με ώθησε να συνεχίσω. Θυμάμαι την χαρά που είχα και εγώ και των γονιών μου και του προπονητή μου όταν πετύχαινα Παγκύπριες επιδόσεις , ή όταν κατάφερνα να πάρω όρια για κάποιο Πανευρωπαϊκό , Παγκόσμιο πρωτάθλημα είτε σε άλλους διεθνής αγώνες. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία μου κούρσα όπου ήμουν πολύ συγκινημένος και έφυγα με το κεφάλι ψηλά για όλα όσα έζησα στον χώρο της κολύμβησης. Θυμάμαι την πολύ καλή παρουσία μου σε Μεσογειακούς αγώνες και αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Θυμάμαι επίσης και τις εξαντλητικές διπλές προπονήσεις πέντε η ώρα το πρωί πριν από το σχολείο και πέντε η ώρα το απόγευμα . Είναι πολλές οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες που ζήσαμε και εγώ και οι συναθλητές μου της εποχής μου.
4/ Είναι το κράτος κοντά στους αθλητές μας;
Αυτό είναι μεγάλο θέμα . Δεν ξέρω για το τώρα τι γίνεται αλλά τον καιρό εκείνο ήταν πολύ μικρές οι βοήθειες. Υπήρχαν πολλοί συναθλητές με ταλέντο αλλά χρειάζεσαι και οικονομική στήριξη στον πρωταθλητισμό. Η οικονομική στήριξη που παίρναμε κάθε μήνα ήταν πολύ μικρή. Για παράδειγμα οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που χρειαζόμασταν είχαν κόστος τρεις φορές περισσότερο από το ποσό που παίρναμε σαν στήριξη κάθε μήνα. Είχαμε πολλά έξοδα , τα αγωνιστικά μαγιό ήταν πανάκριβα , ο εξοπλισμός της προπόνησης και πολλά άλλα. Εγώ προσωπικά αναγκάστηκα και δούλευα σαν Ναυαγοσώστης και κάποια βράδια σε νυχτερινό κέντρο για να πάρω κάποια χρήματα , κάτι που δεν με βοηθούσε καθόλου στην υγιεινή ζωή και στον αθλητισμό αλλά δεν είχα άλλη επιλογή.
5/ Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους νέους που έχουν «όνειρο» να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Θέλω να πω στους νέους αθλητές να μην τα παρατάνε μετά από κάποιο εμπόδιο ή αποτυχία. Τα εμπόδια και οι αποτυχίες είναι μαθήματα και θα τους κάνουν πιο δυνατούς και μετά θα έρθουν οι επιτυχίες. Πολύ σημαντικό είναι η υγιεινή ζωή και καμία επιτυχία δεν έρχεται χωρίς Θυσίες . Ο αθλητισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και κτίζει μια νοοτροπία νικητή και αυτό βοηθάει πολύ σε όλη την πορεία της ζωής μας.