Σε μαζική συμμετοχή των πολιτών και κυρίως των νέων καλούν οι έξι Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο δηλώσεων τους στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν τις απόψεις τους και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE). Κυπριακό, μεταναστευτικό, ανεργία των νέων, ισότητα των φύλων, πράσινη μετάβαση και υιοθεσίες παιδιών, ανάμεσα στις προτεραιότητες τους.
Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ – Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς)
Ο κ. Φουρλάς δηλώνει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές υπογραμμίζοντας ότι «το εθνικό μας ζήτημα είναι για μας τους εκπροσώπους της Κύπρου στο κέντρο λήψης αποφάσεων, κύρια προτεραιότητα». Προσθέτει ότι το μεταναστευτικό είναι ακόμη ένα ζήτημα τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΕ στην αντιμετώπιση του είναι κομβικός.
Παράλληλα, ο κ. Φουρλάς εκφράζει την πλήρη κατανόησή του ότι η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια, ιδιαίτερα για τους νέους, αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας, καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή επιβίωση των πολιτών και οδηγούν σε απογοήτευση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος. «Βλέποντας ωστόσο το ποτήρι μισογεμάτο και με γνώμονα την σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2019 σε σύγκριση με το 2014, βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες, η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες φαίνεται πως συνδέεται με την αυξημένη συμμετοχή των νέων», προσθέτει.
Οι νέοι δεν απαξιώνουν και δεν είναι αδιάφοροι, λέει ο κ. Φουρλάς υποδεικνύοντας ότι οι νέοι εκτιμούν και αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της απασχόλησης από την ΕΕ. Οι νέοι, συμπληρώνει, θέλουν και πρέπει να έχουν τον λόγο τους.
Ελένη Σταύρου (ΔΗΣΥ – Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς)
Η κ. Σταύρου δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στο κυπριακό πρόβλημα σημειώνοντας ότι αυτό μπαίνει σε ένα νέο κύκλο πορείας, και απαιτεί κρίσιμη διαχείριση λόγω και της νέας τάξης πραγμάτων που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αναφέρει επίσης ότι μέσα από τη δράση της προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο θέματα που προβληματίζουν τους πολίτες και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, όπως η διευκόλυνση και η αναγνώριση των διακρατικών υιοθεσιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Εξάλλου, μιλώντας για τους νέους η κ. Σταύρου αναφέρει ότι «οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο οικονομικό, οικογενειακό, κοινωνικό και πράσινο περιβάλλον για να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα, με όλα τα οφέλη που μπορούν να έχουν ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας». Η κ. Σταύρου καλεί τον κάθε πολίτη να συμμετέχει στις επόμενες Ευρωεκλογές, να ενημερώνεται για το σημαντικό νομοθετικό έργο που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, και να διαμορφώνει το μέλλον, συμμετέχοντας στις επόμενες Ευρωεκλογές.
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (ΑΚΕΛ – Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)
Ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανέφερε ότι μόλις ένας χρόνος έχει απομείνει για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές σημειώνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί τον μόνο ευρωπαϊκό θεσμό που είναι άμεσα και δημοκρατικά εκλεγμένος από τους πολίτες της ΕΕ. «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του δημοκρατικού ελλείμματος που έφερε μαζί της η Συνθήκη της Λισαβόνας», τονίζει ο κ. Κιζιλγιουρέκ.
Παράλληλα, ο κ. Κιζιλγιουρέκ καλεί ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές σημειώνοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό «για να ενδυναμωθεί η προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ και το αντίστροφο».
Προσθέτει ακόμη ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να άρει όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμα για άσκηση του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να ψηφίσουν. «Πρέπει να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους πολίτες και να τους επιτρέψει να ψηφίζουν μόνο με την ταυτότητά τους», καταλήγει.
Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ – Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)
Ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και η Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να βρει τα βήματά της υποδεικνύοντας ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος της ακροδεξιάς, η διαφθορά, οι παρακολουθήσεις αλλά, ιδιαίτερα, το αυξανόμενο κόστος ζωής εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τους υπεύθυνους χάραξης των πολιτικών της ΕΕ.
Αναφέρει ότι η Ευρώπη θα βρει τα βήματά της και θα πραγματοποιήσει αυτήν την αλλαγή μόνο όταν οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, αποφασίσουν με την ψήφο τους τι πολιτικές επιθυμούν. Αυτή η ενεργή συμμετοχή, συνεχίζει ο κ. Γεωργίου, θα οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου η Ευρώπη θα είναι μια αξιόπιστη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, επιδιώκοντας την ειρήνη αντί της ρήξης, προωθώντας αναπτυξιακές πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, την πραγματική ισότητα των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.
Ο κ. Γεωργίου προσθέτει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να αναπτυχθούν πολιτικές που θα απευθύνονται σε αυτούς.
Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)
Ο κ. Μαυρίδης δηλώνει ότι ευρωπαϊστής, δεν είναι εκείνος που αποδέχεται αυτόματα τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά εκείνος που συνειδητοποιεί ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και με ορθολογισμό και κριτική επιδιώκει το συλλογικό καλό στη βάση των κοινών αξιών μας. Ο σεβασμός των δεσμευτικών αξιών, συνεχίζει, είναι δίκαιο επιχείρημα και προς τους Τουρκοκύπριους, αφού το κράτος δικαίου της ΕΕ προστατεύει κάθε ευρωπαίο πολίτη και κοινότητα ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας.
Σημειώνει ότι ένα καυτό ζήτημα για τους Ευρωπαίους πολίτες σύμφωνα και με το Ευρωβαρόμετρο, είναι το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα για την Κύπρο, όπου επικρατεί με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό ανά πληθυσμό στην ΕΕ, κυρίως λόγω της οργανωμένης υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία μέσω εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.
Εξάλλου, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ακόμη ότι «η Ευρώπη αποτελεί το φυσιολογικό μας πολιτισμικό χώρο, αφού ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός πολιτισμός εδράζεται στον αρχαίο κλασικό πολιτισμό και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα, παρά τις απογοητεύσεις, όπως το κούρεμα καταθέσεων ή την διπλοπρόσωπη πολιτική προς κράτη θύματα εισβολής». Προσθέτει δε ότι τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων ή συγκρουόμενων συμφερόντων, αλλά δεν μπορεί να επισκιάσουν τα επιτεύγματα της ΕΕ και πρωτίστως τα αγαθά της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Δημήτρης Παπαδάκης (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)
Κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει όλα όσα πράττει ή προσφέρει στους πολίτες της η ΕΕ, λέει ο κ. Παπαδάκης και αναφέρει ενδεικτικά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ανταλλαγές προγραμμάτων για τους φοιτητές, τις ευκαιρίες να δουλέψει ο καθένας σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμεί και το πρόγραμμα του εμβολιασμού. «Προσφέρει τόσα πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας που έφτασε στο σημείο να θεωρούνται αυτονόητα ότι είναι δεδομένα», επισημαίνει.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ είναι η Πράσινη Συμφωνία για την οποία η Κύπρος είναι πάρα πολύ πίσω, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές, εξαιτίας και της ηλιοφάνειας.
Μιλώντας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδάκης προσθέτει ότι «ειδικά οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν». Εκφράζει την κατανόησή του για την απογοήτευσή που υπάρχει από το πολιτικό σκηνικό σε τοπικό επίπεδο, αλλά επισήμανε ότι στην Ευρώπη γίνονται πράγματα για τους ίδιου τους νέους. «Σήμερα εάν ήμασταν εκτός ΕΕ η ζωή των Κυπρίων νέων θα ήταν πολύ διαφορετική και δεν θα είχαν τόσες πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν γιατί αφορά τη δική τους ζωή», αναφέρει.
Από το 1979 που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες απευθείας εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε έτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 Ευρωβουλευτές εκλεγμένους στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα.
Κάθε κράτος μέλος δικαιούται να εκλέξει συγκεκριμένο αριθμό μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κυμαίνεται από έξι για τις μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Εσθονία, έως 96 για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα.