Υπουργικό: Εγκρίθηκε Σχέδιο δράσης για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
Σχέδιο δράσης με τίτλο «Σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου είπε πως ο στόχος μας είναι η προώθηση των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων και η ποιότητα και η ασφάλεια στην εργασία. Το σχέδιο δράσης, ανέφερε, βασίζεται στην προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας, της εξειδίκευσης και της πιστοποίησης και της κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης.
«Κατά την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχουν στις μαθησιακές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης μερικές δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι θα ανέλθουν σε 100 χιλιάδες. Θα αξιοποιηθούν υφιστάμενοι πόροι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι ανέρχονται σε 15 εκ. ευρώ καθώς και επιπρόσθετοι πόροι ύψους 3 εκ. ευρώ», είπε.
Ο κ. Παναγιώτου είπε πως το Σχέδιο Δράσης θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με τον Υφυπουργό Έρευνας, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, «καθώς στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομίας βρίσκονται οι άνθρωποι τους οποίους θα εφοδιάσουμε με όλες τις απαραίτητες δεξιότητες, οι οποίες στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να είναι πράσινες και ψηφιακές».
Η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως στο σχέδιο περιλαμβάνονται δραστηριότητες και πολιτικές που έχουν να κάνουν με τους νέους και το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου αλλά και ευρωπαϊκά. Εντός του σχεδίου, είπε, περιλαμβάνονται δράσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που θα βοηθήσουν τον στόχο που είναι η μετάβαση από ένα σύστημα πιο αναχρονιστικό και λιγότερο εστιασμένο στις δεξιότητες σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους μαθητές, μαθήτριες και στους νέους να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους μέσα από τις δράσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας είπε στις δηλώσεις του πως σκοπός του σχεδίου είναι η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων και των απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών. Είπε πως υπάρχει και η ψηφιακή ακαδημία πολιτών, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης γνωσιακού επιπέδου και ικανοτήτων, το λεγόμενο self-assessment tool, με το οποίο οι πολίτες θα αξιολογούν το επίπεδο των δεξιοτήτων στη βάση τεσσάρων επιπέδων: στοιχειώδεις δεξιότητες, βασικό επίπεδο, ενδιάμεσο επίπεδο και προχωρημένο επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης, πρόσθεσε, θα οδηγούν τον πολίτη σε μια εξατομικευμένη πρόταση παρακολούθησης μαθημάτων σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. Με αυτό το τρόπο όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες.
Τέλος, η Επίτροπος Μαρία Παναγιώτου δήλωσε πως σε αυτή την εποχή είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι απλώς ένα επιπλέον θέμα στην καθημερινότητα μας αλλά μια οριζόντια πτυχή σε κάθε δράση και σε κάθε επιλογή μας και πρέπει να ενσωματώσουμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε κάθε δραστηριότητα μας και να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η κ. Παναγιώτου, είπε πως η συμπερίληψη των πράσινων δεξιοτήτων ενισχύουν την προσπάθεια προώθηση της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει την προώθηση του περιορισμού της σπατάλης πόρων, την προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της ανάπτυξης των πράσινων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία κινήτρων για υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Το Σχέδιο δράσης θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.