Υπουργός Γεωργίας: Κρίσιμος ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27
Οι προκλήσεις που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια είναι πολλές, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος. Σημείωσε παράλληλα ότι σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος που θα διαδραματίσει το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Σε ομιλία του στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» που διοργανώθηκε στην κοινότητα Δοράς της Λεμεσού, ο Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνοντας μέτρα και καθεστώτα που προάγουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της γεωργοκτηνοτροφίας της Κύπρου. Παράλληλα, το Σχέδιο επιδιώκει να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του τομέα αλλά και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Σημείωσε περαιτέρω ότι το Υπουργείο εργάζεται διαχρονικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την αναζωογόνηση και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, την ποιότητα των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα.
Όπως είπε, από το το 2014, που είχε αρχίσει η περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι και φέτος, που ολοκληρώνεται η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια.
Ο Υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ότι η κυπριακή γεωργία εναρμονίζεται με τις ενωσιακές πολιτικές και επεκτείνει τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης του αγροτικού τομέα. Σημείωσε ότι ένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι το Σχέδιο παραχώρησης ενίσχυσης για τους δικαιούχους “χρωματισμένου” γεωργικού πετρελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται στα οχήματα για γεωργικούς σκοπούς. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει έμφαση στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών.
Επιπλέον, σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ όπως ανέφερε, εξακολουθεί να επιδιώκεται από το Υπουργείο η καταχώριση άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της Κύπρου στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο, προωθείται ένα νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας.
Πηγή: alphanews