Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τους άξονες του Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ παρουσίασε η Υπουργός στην Επιτροπή Υγείας
Τους άξονες του Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ παρουσίασε η Υπουργός στην Επιτροπή Υγείας

Τους άξονες του Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ παρουσίασε η Υπουργός στην Επιτροπή Υγείας

Η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπισθεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του  Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα του συστήματος αποτελούν τους άξονες του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Πέμπτη η αρμόδια Υπουργός Πόπη Κανάρη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι ο σημαντικότερος πυλώνας στήριξης της πολιτικής του Υπουργείου βασιζόμενης σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην πρώτη συνάντηση με την Υπουργό Υγείας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Επιτροπής, οι Βουλευτές έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα του ΓεΣΥ, ενώ όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ στην Επιτροπή.

Η κ. Κανάρη μετά την πρώτη της τοποθέτηση δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς, εντός των επόμενων ημερών, στα ερωτήματα των Βουλευτών, οι οποίοι εντός της Επιτροπής εξέφρασαν την στήριξή τους στην κ. Κανάρη όπως και στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Η Υπουργός ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, «βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων» και εξήγησε ότι οι προκλήσεις αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όρους ποιότητας, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και προσβασιμότητας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Η Υπουργός τόνισε ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο όχι μόνο να «διαφυλάξουμε την φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά να την ενισχύσουμε με ποιοτικά κριτήρια και με δείκτες αποτελεσματικότητας».

Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας  ήδη συνεργάζεται με τον ΟΑΥ για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για προώθηση προτάσεων που αφορούν στον πιο στοχευμένο εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας αλλά και στον έλεγχο δράσεων και εφαρμοσμένων  διαδικασιών από τον ΟΑΥ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, συμφώνησε από τις 31 Ιανουαρίου, για την ένταξη 130 φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ. «Εντάχθηκαν μόνο 12 και άλλα 13 τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο του ΓεΣΥ έχουν αναθεωρηθεί και θα περιλαμβάνουν νέες ενδείξεις», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ζητά από τον ΟΑΥ την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης καινοτόμων φαρμάκων, όπως επίσης και την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων, για φάρμακα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ με βάση τις νεότερες ενδείξεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας και επεκτείνεται όχι  μόνο προς τον ΟΑΥ, αλλά και προς τον ΟΚΥπΥ, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών  στα  δημόσια  νοσηλευτήρια  τα οποία, όπως είπε, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του  ΓΕΣΥ.

Αναφερόμενη στα ΤΑΕΠ Παίδων είπε ότι λειτούργησαν αρχικά χωρίς επαρκή στελέχωση και μετά από αρκετές προσπάθειες και από μέρους της ίδιας της Υπουργού έχει πρόσφατα στελεχωθεί με συνολικά έξι παιδιάτρους και σύντομα αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδιάτρου.

Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, στα προληπτικά προγράμματα, στο σχέδιο παροχής χορηγιών για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους, στο σχέδιο επιδότησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και στην κατάθεση εντός Ιουνίου 2023 νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία εξειδικευμένων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Κανάρη δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις, στα πλαίσια του προγράμματος διακυβέρνησης  του Προέδρου  της Δημοκρατίας,  Νίκου  Χριστοδουλίδη, και να δώσουμε λύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση την φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του».

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι στα θέματα που αφορούν στον ΟΚΥπΥ έχει γίνει η αναγκαία προτεραιοποίηση σημειώνοντας ότι στην προμετωπίδα των προκλήσεων βρίσκεται η βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ. «Έχουμε θέσει σχέδιο δράσης για αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου», επεσήμανε η Δρ Κανάρη.

Θα επικεντρωθούμε παράλληλα, ανέφερε η Υπουργός, στην επίλυση θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό επίπεδο, όπως και σε θέματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

……………………………………………………..

Εντός της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος αναφέρθηκε στον ΟΑΥ και στο θέμα των φαρμάκων, στις λίστες αναμονής, στα ΤΑΕΠ Παίδων και στις πανεπιστημιακές κλινικές για τις οποίες, όπως είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το θέμα». Πρόσθεσε ακόμη ότι τον θλίβει η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «επιτέλους θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα και να υπάρξει ποιοτικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών για τον κάθε ασθενή».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Δίπλαρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτά που η Επιτροπή άκουσε από την Υπουργό Υγείας και δήλωσε ότι ως ΔΗΣΥ «χαιρετίζουμε τους άξονες πολιτικής που αφορούν στη διόρθωση στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί, την αναβάθμιση υπηρεσιών του ΓεΣΥ με την ένταξη ποιοτικότερων κριτηρίων, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα».

Υπογράμμισε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο μία κυβέρνηση και μία παράταξη το εφάρμοσε και αυτή ήταν η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις όπως επίσης και λάθη και παραλείψεις που έγιναν ακριβώς «στη βιασύνη μας να εφαρμόσουμε ένα σύστημα υγείας». Ανέφερε ότι σήμερα «βλέπουμε με ικανοποίηση τέσσερα χρόνια μετά το γεγονός ότι η ίδια η Κυβέρνηση και η Υπουργός Υγείας αναγνωρίζουν αυτές τις στρεβλώσεις και θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με σύμμαχο την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ώστε να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί χωρίς να αλλοιώνουμε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

Ο κ. Δίπλαρος, πρόσθεσε ότι ενώπιον της Υπουργού τέθηκε και το θέμα του ΟΚΥπΥ, λέγοντας ότι σε ένα χρόνο από σήμερα ακριβώς θα είναι και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το εάν ή όχι θα επεκταθεί η κρατική χορηγία.  «Ζητήσαμε να έχουμε την άποψη γραπτώς της Υπουργού για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Θα συνεχίσει δηλαδή το κράτος να ενισχύει τον ΟΚΥπΥ με την κρατική χορηγία;», είπε.

Τόνισε ότι είναι  επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και η αυτονόμηση των  δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία όπως ανέφερε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Εντός της Επιτροπής η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, είπε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι πολύ σημαντική και ότι εάν συνεχιστεί η κρατική χορηγία στον ΟΚΥπΥ ο φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να πληρώνει εις διπλούν, ζητώντας την ξεκάθαρη τοποθέτηση από πλευράς κυβέρνησης. Έθιξε ακόμη το ζήτημα των ΤΑΕΠ, των πανεπιστημιακών κλινών, των κέντρων αποκατάστασης, της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών αλλά και του σχεδίου επιδότησης για εξωσωματικές διαδικασίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ανακαίνιση των νοσηλευτηρίων και εξυπηρέτηση των ασθενών αφού δημιουργούνται καθυστερήσεις. Έκανε επίσης αναφορά σε ψευτογιατρούς που πλουτίζουν εις βάρος των πολιτών. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη επιδότησης για τις εξωσωματικές διαδικασίες.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση από πλευράς ΑΚΕΛ για το περιεχόμενο της πρώτης συνάντησης με τη νέα Υπουργό Υγείας. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η ανάγκη να κατατεθεί οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τη στελέχωσή τους στη βάση συμφωνημένης δομής, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, την εκπαιδευτική τους πολιτική και σχεδιασμό, καθώς και το μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξής τους.

Σημείωσε ότι τέθηκε και το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης που έχει η Κυβέρνηση για την εποπτεία της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ. «Τονίσαμε ότι ως ΑΚΕΛ θα παρακολουθούμε συστηματικά τις δεσμεύσεις της νέας Υπουργού και θα παρεμβαίνουμε αποφασιστικά για την επίλυση προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διαφύλαξη της φιλοσοφίας και των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το γενικό σύστημα υγείας», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι αρκετά νομοσχέδια βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απηύθυνε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών. Αναφέρθηκε ακόμη στης πληροφορίες εξαγοράς νοσηλευτηρίων και στον κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ, στις ουρές ασθενών που δημιουργούνται στα νοσηλευτήρια και στην καθυστέρηση για διευθέτηση ραντεβού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, δήλωσε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ο τομέας της υγείας που νοσεί περισσότερο και διερωτήθηκε ποιος είναι ο έλεγχος που ασκείται από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι τα ζητήματα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να ιεραρχηθούν. Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των κέντρων αποκατάστασης απευθύνοντας έκκληση να μην έρθει νομοσχέδιο που να αναβαθμίζει τα γεροκομεία σε κέντρα αποκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναφέρθηκε ακόμη και στα ΤΑΕΠ και στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εστίασε την παρέμβασή του στην διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και στην ανάγκη για στελέχωσή τους. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα οι πανεπιστημιακές σχολές λέγοντας ότι χάνονται εξαιρετικοί φοιτητές αφού δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές. Σημείωσε ότι θα πρέπει να «τρέξει» το νομοσχέδιο για τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες οι οποίοι πληρώνουν το ΓεΣΥ αναμένουν να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες παντού. Μιλώντας για τα ΤΑΕΠ ο κ. Χρήστου είπε ότι θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε γιατρούς για να τα στελεχώσουν. Ανέφερε ακόμη ότι ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι θα πρέπει να στελεχώνουν τα ΤΑΕΠ. Εξέφρασε ακόμη το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι η στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι πολύ σημαντική γιατί εκεί καταλήγουν περιστατικά και από ιδιωτικές κλινικές. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των νοσηλευτών αλλά και στο θέμα των φροντιστών. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των ατόμων τρίτης ηλικίας, στην εφαρμογή στρατηγικών, αλλά και στα προβλήματα των καρκινοπαθών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του λαού και μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. «Είναι χρέος και καθήκον μας να το υπερασπιστούμε, να το διαφυλάξουμε, να το ενισχύσουμε», είπε. Σημείωσε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα ο εμπλουτισμός και η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ο χρόνος εξυπηρέτησης των ασθενών, και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), λέγοντας ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος υγείας. «Αναμένουμε από την Υπουργό όπως προχωρήσει με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα μετριάσουν τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ και θα δώσουν πραγματικές λύσεις προς όφελος των ασθενών και του προσωπικού», κατέληξε.

Send this to a friend