Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε 63χρονος για εργασιακή εκμετάλλευση
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, που θα συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου παραπέμφθηκαν 63χρονος Ελληνοκύπριος εργοδότης και 43χρονος Ινδός υπάλληλός του για υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης, από τις σοβαρότερες που έχει διερευνήσει μέχρι σήμερα το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε κτηνοτροφικό υποστατικό στο Δασάκι Άχνας με παραπονούμενους συνολικά 15 εργάτες, 14 από την Ινδία κι ένας από την Αλβανία, ηλικίας από 20 έως 30 χρόνων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Το κτηνοτροφικό υποστατικό στο οποίο εργάζονταν ανήκει στον 63χρονο.
Την υπόθεση κατήγγειλε στην Αστυνομία ο Αλβανός εργάτης, ο οποίος ανέφερε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι εργάτες διαβιούσαν υπό άθλιες συνθήκες κι εξαναγκάζονταν να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ο εργάτης τέθηκε υπό προστασία και στις 8 Φεβρουαρίου 2023 η Αστυνομία, σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες κρατικές υπηρεσίες, διενήργησαν έφοδο στο κτηνοτροφικό υποστατικό, όπου εντόπισαν σε κακή κατάσταση τους Ινδούς εργάτες.
Όλοι όσοι εργάζονταν στο υπό αναφορά υποστατικό θεωρήθηκαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και για σκοπούς προστασίας τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι σήμερα. Στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι διέμεναν σε υποστατικό της κτηνοτροφικής μονάδας που δεν διέθετε ζεστό νερό και δεν είχε κρεβάτια για όλους. Κάποιοι αναγκάζονταν να κοιμούνται ανά δύο σε μικρές κουκέτες.
Κατήγγειλαν, ακόμα, ότι εξαναγκάζονταν να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ούτε μία μέρα ανάπαυσης και χωρίς να τους καταβάλλονται υπερωρίες, με τον εργοδότη να τους κατακρατά μισθούς και ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το κατηγορητήριο σε βάρος του 63χρονου εργοδότη είναι βαρύ, αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπορία προσώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, για παρακράτηση προσωπικών εγγράφων και για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.
Ο 43χρονος Ινδός υπάλληλός του αντιμετωπίζει κατηγορία για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αφού φέρεται καθ’ υπόδειξη του εργοδότη του να επιχείρησε να πείσει τους ομοεθνείς του εργάτες να μην καταγγείλουν την υπόθεση με αντάλλαγμα καλύτερες συνθήκες εργασίας.