Να εξαλειφθεί το στίγμα της ψυχικής νόσου, είπε η Υπ. Υγείας στα εγκαίνια έκθεσης
Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και επιθυμούμε στα πλαίσια του πυλώνα Άνθρωπος, της Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με σκοπό να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και ψυχικής υγείας των πολιτών και να εξαλειφθεί το στίγμα της ψυχικής νόσου, ανέφερε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κεραμικής του Συνδέσμου Προστασίας της Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τις Μονάδες Εργασιακής Αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η τέχνη, ανέφερε η Υπουργός, έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα όρια, να μεταδίδει συναισθήματα και εμπειρίες που οι λέξεις από μόνες τους δεν μπορούν να αποτυπώσουν εύκολα. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα, είπε, που μιλά στον βαθύτερο ανθρώπινο πυρήνα μας, συνδέοντάς μας με ένα επίπεδο που μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.
«Όταν η τέχνη γίνεται μέσο στήριξης για άτομα που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Γίνεται φωνή και διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Γίνεται ευκαιρία αφύπνισης της κοινωνίας και της πολιτείας», σημείωσε.
Η δημιουργική διαδικασία είναι ένα ταξίδι μετασχηματισμού για κάθε άνθρωπο, σημείωσε, λέγοντας ότι μέσω της τέχνης, ο άνθρωπος είναι σε θέση να περιηγηθεί με ασφάλεια στα συναισθήματά του, να αντιμετωπίσει δύσκολα συναισθήματα και να βρει ανακούφιση στην πράξη της δημιουργίας.
Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν σήμερα τα δημιουργήματα τους, καταρρίπτουν το στίγμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία και τις προκαταλήψεις που δυστυχώς διακατέχουν ακόμα και στις μέρες μας πολλούς συμπολίτες μας, δήλωσε η κ. Κανάρη εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς όσους επέλεξαν να μοιραστούν τα έργα τους.
«Μοιραζόμαστε το όραμα του Συνδέσμου Προστασίας της Ψυχικής Υγείας, για την δημιουργία μιας κοινωνίας όπου τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, χωρίς στιγματισμούς και διακρίσεις, και θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους χωρίς αποκλεισμούς.
Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες που διέπουν την λειτουργία των Μονάδων Εργασιακής Απασχόλησης για επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και την δημιουργία ισότιμων εργασιακών ευκαιριών», πρόσθεσε.
Η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε, θα βρίσκεται πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες όπως αυτή. Μαζί, μπορούμε να προάγουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όπου θα δίνεται σε όλους η ευκαιρία να εκφραστούν και να ακουστούν, κατέληξε η κ. Κανάρη.
Η έκθεση με σύνθημα «Ζωγραφίζω κατά των προκαταλήψεων» έχει στόχο να συμβάλει, κατά ένα μικρό τρόπο, στην καταπολέμηση του στίγματος που υπάρχει για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και να δείξει ότι αυτά τα άτομα μπορούν να είναι λειτουργικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ψυχικής Υγείας, Ευη Αντωνιαδου Μάγου.
Η παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων εδώ αποτελεί για μας μια αναγνώριση ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας θέλουν την στήριξη όλων μας, σημείωσε η κ. Μάγου.
«Θέλουμε δουλειά» είναι αυτό που τα άτομα με τέτοια προβλήματα τους λένε όταν έρχονται σε επαφή, δήλωσε η κ. Μάγου τονίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν αυτή την ανεξαρτησία, που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση τους και τους ενδυναμώνει.
Στην έκθεση, ανέφερε, υπάρχουν περισσότερα από 80 έργα ζωγραφικής που φτιάχτηκαν από άτομα από όλες τις πόλεις κι έτσι πρόκειται για μια παγκύπρια έκθεση «και αυτό μας χαροποιεί. Διότι οι συνεργασίες επιβάλλονται».
Τα έργα κεραμικής, είπε, φτιάχτηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στους ίδιους του καλλιτέχνες, σημείωσε.
Σήμερα, κατέληξε, ας ξεκινήσουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε το θέμα ως αναπόσπαστο κομμάτι του κεφαλαίου της δημόσιας υγείας και ας αναγνωρίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ατόμων.
Η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Άννα Παραδεισιώτου σημείωσε ότι η ψυχική υγεία είναι καθολική και απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να ευδοκιμήσουμε και να ευημερήσουμε σε κάθε στάδιο της ζωής μας. «Είναι ένα αγαθό και δικαίωμα του κάθε ανθρώπου». Αυτές είναι οι αξίες με τις οποίες λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης, πρόσθεσε, κι αυτές τις αξίες αντικατοπτρίζει αυτή η εκδήλωση.
Η έκθεση αυτή, συνέχισε, είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας των Μονάδων Εργαστηριακής Απασχόλησης Λευκωσίας και Λεμεσού με τον Σύνδεσμο Προστασίας της Ψυχικής Υγείας.
Μια συνεργασία, είπε, που συνεχώς στοχεύει στην δημιουργία ευκαιριών και δυνατοτήτων για ανθρώπους με ψυχική ασθένεια, για να γίνουν ορατοί στα μάτια των υπολοίπων, να διεκδικήσουν το δικαίωμα, για ισότιμη συμμετοχή στη ζωή, στην κοινότητα που ζουν και στην αγορά εργασίας.
Ο ρόλος των Μονάδων Εργασιακής Απασχόλησης του ΟΚΥΠΥ, συνέχισε, είναι διτός. Από την μια στοχεύει στην επανέντατξη των ατόμων αυτών στο εργασιακό περιβάλλον, κι από την άλλη στην μείωση των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού, του αποστιγματισμού της ψυχικής νόσου, σημείωσε.
Οι όροι κοινωνική ενσωμάτωση και συμπερίληψη, είπε, πραγματώνονται μόνο μέσα από ενεργό, ισότιμο και δίκαιη συμμετοχή του ατόμου στην παραγωγική ζωή του τόπου κσι την δυνατότητα, για αυτονόμηση και βιοπορισμό και την κοινωνική αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.
Η έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας φιλοξενείται στο παλιό Δημαρχείο Στροβόλου, χώρο που παραχώρησε ο Δήμος δωρεάν. Θα διαρκέσει μεταξύ 24 και 26 Μαίου και πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.