Άνοιγμα σημείων διέλευσης ζητούν ε/κ και τ/κ κόμματα, συντεχνίες και οργανώσεις
Τα σημερινά σημεία διέλευσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διακινούνται και απαιτούνται περισσότερα τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα, για να διευκολυνθεί ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται, για διάφορους λόγους, να διακινηθούν “από τον βορρά στον νότο και αντίστροφα”, τονίστηκε σε κοινή δήλωση ε/κ και τ/κ κομμάτων, συντεχνιών, οργανώσεων, που διαβάστηκε το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Τη δήλωση διάβασαν εκ μέρους των συμμετεχόντων, στα ελληνικά, η Χριστίνα Βαλανίδου και στα τουρκικά ο Σενέρ Ελτζίλ.
Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της δικοινοτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και τη μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης.
Η εκδήλωση με την ονομασία «Ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο» θα πραγματοποιηθεί στις 09:45 το πρωί με δύο παράλληλες πορείες που θα ξεκινήσουν από το τέρμα της Οδού Λήδρας, ένθεν και ένθεν, και θα ενωθούν στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας.
Την δήλωση για περισσότερα σημεία διελεύσεων υπογράφουν μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ, τα τ/κ κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Αναγέννησης (ΥΚP), Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤΚP), η Ενωμένη Κύπρος (ΒΚP), ο Δήμος Αμμοχώστου, η ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες καθώς και οργανώσεις από τις δύο κοινότητες. Συνολικά, την κοινή δήλωση συνυπογράφουν 109 πολιτικοί σχηματισμοί, συντεχνίες και οργανώσεις.
Όλες οι οργανώσεις και οι ομάδες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την κατεύθυνση της επίτευξης ανοίγματος σημείων διελεύσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.
Σχετικές συζητήσεις, αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία (για πεζούς και οχήματα), στην περιοχή Αθηένου/Λουρουτζίνας, καθώς και στην περιοχή Κοκκίνων και πιθανόν και σε άλλες περιοχές.
Επισημαίνεται ότι 20 χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης, με τα συρματοπλέγματα να εξακολουθούν να κρατούν την Κύπρο διαιρεμένη στα δύο, τα σημεία διέλευσης έχουν γίνει σημαντικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Όπως αναφέρεται, χιλιάδες άνθρωποι διέρχονται καθημερινά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, κοινά προγράμματα, οικονομικές δραστηριότητες αλλά και για κοινωνική συνεύρεση και συνεργασίες για να προγραμματίσουν δράσεις μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας συμφιλίωσης.
Οι διελεύσεις, σημειώνεται, επέτρεψαν και διευκόλυναν τις επαφές μεταξύ των κοινοτήτων -ένα κρίσιμο στοιχείο όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική ευημερία των περιοχών που γειτνιάζουν με τα σημεία διέλευσης.
Από τότε, και παρά τις απογοητευτικές πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνεται, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αποθαρρυνθεί και συνεχίζουν να συναντιόνται μεταξύ τους.
«Τα σημερινά σημεία διελεύσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διακινούνται. Οι διατυπώσεις και οι περιττές διαδικασίες δημιουργούν περαιτέρω εμπόδια στις διελεύσεις, ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για απλουστευμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες ουρές και η γραφειοκρατία», προστίθεται.
Αλλά τα μέτρα αυτά, τονίζεται στην κοινή δήλωση, δεν είναι επαρκή καθώς υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τους ανθρώπους που επηρεάζονται σε ολόκληρη την Κύπρο, για να ανοίξουν περισσότερα σημεία διελεύσεων.
Η ανάγκη αυτή, σημειώνεται, έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, αλλά δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί άμεσες αποφάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πιο πρόσφατη απόφασή του, “… προέτρεψε τις πλευρές να μειώσουν τα υφιστάμενα εμπόδια στη δικοινοτική επικοινωνία”.
«Ενώ εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, παραμένουμε επικεντρωμένοι στον τελικό στόχο, δηλαδή τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, ως τον μόνο τρόπο για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη προοπτική για ένα ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο», καταλήγει η κοινή δήλωση.