Αναγκαίες οι 1.851 θέσεις, κατάργηση παγοποίησης θέσεων ζητούν οι συντεχνίες
Οι 1.851 θέσεις που ζήτησε η κυβέρνηση από την Επιτροπή Οικονομικών να αποπαγοποιήσει για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσής τους, είναι αναγκαίες και έχουν ήδη εγκριθεί από τον προϋπολογισμό, αναφέρουν οι συντεχνίες, ζητώντας από τη Βουλή να εφαρμοστεί η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ-ΠΕΟ-ΣΕΚ και Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της διαδικασίας αποπαγοποίησης θέσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είναι πρόσθετες θέσεις, αλλά θέσεις που βρίσκονται μέσα στον προϋπολογισμό. «Οι διαδικασίες που υπάρχουν για την αποπαγοποίηση θέσεων είναι χρονοβόρες, δεν αναμένεται να πληρωθούν σε δύο ή έξι μήνες, παίρνουν πολύ καιρό. Η θέση μας είναι ότι αυτές οι θέσεις είναι αναγκαίες και πρέπει να προχωρήσουν», σημείωσε.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι ότι πρέπει να τερματιστεί ο θεσμός της παγοποίησης. «Υπάρχει νομοσχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατατεθειμένο, το οποίο υπέγραψε η ΠΑΣΥΔΥ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, ότι πρέπει να σταματήσει ο θεσμός της παγοποίησης. Καλούμε τη Βουλή, με την ευκαιρία αυτή, να προχωρήσει τάχιστα στην έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου», ανέφερε.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΠΕΟ έχει ως θέση αρχής ότι πρέπει να γίνεται ο σωστός έλεγχος, την ώρα που πρέπει, από τη Βουλή για τις θέσεις στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται ότι πάσχει η διαδικασία που έγινε μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, για την οποία ήταν προϋπόθεση να πηγαίνουν στη Βουλή για αποπαγοποίηση όλες οι θέσεις, παρόλο που έχουν εγκριθεί και από τους προϋπολογισμούς του κάθε οργανισμού, ανέφερε. Αυτή η διαδικασία, σημείωσε προκαλούσε μεγάλες δυσλειτουργίες σε ορισμένους οργανισμούς και οδηγούσε σε σοβαρή υποστελέχωση, με αποτέλεσμα είτε αναποτελεσματικούς οργανισμούς, ή προσφυγή σε αγορά υπηρεσιών.
Γι’ αυτό «είχαμε εντοπίσει ως συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, την ανάγκη να αλλάξει αυτή η διαδικασία και να είναι αρκετή η διαδικασία ελέγχου που γίνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του κάθε οργανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, επιτεύχθηκε συμφωνία ψηλού επιπέδου, πριν περίπου έναν χρόνο, μεταξύ Κωνσταντίνου Πετρίδη, ως Υπουργείου Οικονομικών, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ. Υπογράφτηκε μια συμφωνία που έλεγε ότι χρειάζεται να σταματήσει η δεύτερη διαδικασία της αποπαγοποίησης και να μείνουμε μόνο στη διαδικασία της εξέτασης των θέσεων στον προϋπολογισμό», ανέφερε.
Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εξέφρασε με τη σειρά του παράκληση να γίνει σεβαστή η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και η διαδικασία της εξέτασης του κοινοβουλευτικού ελέγχου να γίνεται στον προϋπολογισμό κάθε οργανισμού. «Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε το να μαζεύονται θέσεις για αποπαγοποίηση», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι το πιο σοβαρό, «που δεν θα δεχτούμε εμείς, είναι, για οποιοδήποτε λόγο, να μείνουν οργανισμοί υποστελεχωμένοι, να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν τον ρόλο που έχουν και κυρίως, να δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση ή σε όποιον έχει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να κάνει αγορά υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπου γίνεται αυτό, η ΠΕΟ θα αντιδρά και θα το καταγγέλλει στην κοινωνία».
Ο Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, είπε στο ΚΥΠΕ ότι στον κατάλογο υπάρχουν και θέσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες είναι οι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να λειτουργούν οι οργανισμοί. «Έχει γίνει ένας έλεγχος της αναγκαιότητας πλήρωσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ έχουν υπογράψει μια συμφωνία ότι η διαδικασία και η νομοθεσία της αποπαγοποίησης θέσεων πρέπει να καταργηθεί.
«Ο απαραίτητος έλεγχος, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τη Βουλή ασκείται κατά την έγκριση των προϋπολογισμών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι αναγκαίες θέσεις για λειτουργία των υπηρεσιών, των οργανισμών και του κράτους γενικότερα», σημείωσε με τη σειρά του.
«Έχουμε υπογράψει μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών τη συγκεκριμένη συμφωνία, από τον Μάιο του 2022, γιατί από κοινού αντιληφθήκαμε ότι δημιουργούνται προβλήματα από την όλη διαδικασία με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για να πληρωθούν θέσεις απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία των οργανισμών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι για να πληρωθεί μια θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ακολουθούνται συγκεκριμένες νομικά καθορισμένες διεργασίες, οι οποίες είναι και χρονοβόρες», υπογράμμισε.
Ο ΓΓ της ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ, Ανδρέας Αντωνίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ΔΕΟΚ είναι θετική ως προς την αποπαγοποίηση των συγκεκριμένων θέσεων. «Μιλάμε για θέσεις πρώτου διορισμού και θέσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισμό για το 2023». Κατά συνέπεια, ανέφερε, «δεν μπορούμε να δούμε για ποιο λόγο η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επιμένει και βάζει διάφορα θέματα ως προς την πλήρωση των θέσεων».
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κύπρος πέρασε μια δύσκολη περίοδο, ενώ και με τις προεδρικές εκλογές δεν προχωρούσαν προσλήψεις και αποπαγοποιήσεις θέσεων. «Σήμερα, μετά από τόσες φουρτούνες που πέρασε η οικονομία και όλες οι δικλείδες ασφαλείας που βάλαμε, όπως το να περνά η αποπαγοποίηση των θέσεων κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Οικονομικών, πρέπει να αλλάξει και να βρούμε έναν πιο εύκολο τρόπο να ξεφύγουμε και από τη μεγάλη γραφειοκρατία».
Τέλος, ο κ. Αντωνίου, σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Βουλής το πώς θα λειτουργεί η κυβέρνηση και η στελέχωσή της» και γι’ αυτό δεν χρειάζεται τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των θέσεων. «Οι ανάγκες υπάρχουν», κατέληξε.
ΔΗΣΥ για αποπαγοποίηση θέσεων στο Δημόσιο
Έχουμε ακούσει τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν εμμένει στην αποδέσμευση 1850 θέσεων στο Δημόσιο και ότι η κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με τη Βουλή.
Θέλουμε και σήμερα να επαναλάβουμε την έντονη επιφύλαξή μας να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές όπου οι προσλήψεις στο δημόσιο γίνονταν κατά χιλιάδες. Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ανάγκες που είναι αιτιολογημένες.
Δηλώνουμε ξανά την ετοιμότητά μας να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην Επιτροπή Οικονομικών σ’ ένα μικρότερο πακέτο που θα ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές τις τεκμηριωμένες ανάγκες.