Διάλεξη Μπαμπινιώτη για το Ελληνικό Αλφάβητο στη Λάρνακα
Αυλαία ρίχνουν για το φετινό ακαδημαϊκό έτος οι εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις του 24ου κύκλου του θεσμού των διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα.
Η τελευταία διάλεξη που θα έχει τίτλο «Το Ελληνικό Αλφάβητο πρόελευση-δομή-εξέλιξη» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου, με ομιλητή τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας «πολιτισμός του γραπτού λόγου» ο οποίος στηρίχτηκε και αναδείχτηκε μέσα από τα κείμενά μας (έχουν σωθεί και αποτυπωθεί λεξικογραφικά στον “Thesaurus Linguae Graecae” 12.000 κείμενα 4.000 συγγραφέων). Αλλά τα κείμενα προϋποθέτουν γνώση και χρήση της γραφής, η οποία με τη σειρά της, προϋποθέτει το ελληνικό αλφάβητο, με το οποίο γράφτηκαν (και γράφονται) όλα τα ελληνικά κείμενα.
Έτσι αποτυπώθηκε γραπτώς, διασώθηκε και διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμός. Για αυτό το αλφάβητο θα μιλήσει ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ απλό, ουσιαστικό, οικονομικό και λειτουργικό αλφάβητο, όπως το επινόησαν οι Έλληνες δημιουργώντας το πρώτο πραγματικό αλφάβητο στον κόσμο. Στο αλφάβητο αυτό αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται ο ελληνικός λόγος επί 28 αιώνες (από τον 8ο π.Χ. αιώνα) με τα ίδια γράμματα και επί 24 αιώνες (από το 400 π.Χ.) με την ίδια ορθογραφία.
Θα γίνει αναφορά στις έξι γραφές που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο, με έμφαση στην κρητομυκηναϊκή γραμμική γραφή Β΄, στο ελληνικό αλφάβητο, στο λατινικό αλφάβητο (που κατάγεται από το ελληνικό μαζί και με άλλα αλφάβητα) και, φυσικά, στο κυπριακό συλλαβάριο. Για το ελληνικό αλφάβητο, αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης, ισχύει ό,τι έχει πει ο εγκυρότερος μελετητής της γραφής, ο David Diringer: «Στην ιστορία τής αλφαβητικής γραφής καθοριστική υπήρξε η συμβολή των Ελλήνων.
Όλα τα αλφάβητα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη τελούν σε άμεση ή έμμεση σχέση με το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο […] (οι Έλληνες) ανέπτυξαν το αλφάβητο σε τέτοιο βαθμό, ώστε επί τρεις χιλιάδες χρόνια απετέλεσε το πιο πρόσφορο όχημα για την έκφραση των σκέψεων και την επικοινωνία ανθρώπων όλων των φυλών, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των γλωσσών».
Κατά την τελετή λήξης, χαιρετισμό θα απευθύνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που παρευρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύκλου διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Η διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα, στις 7 μ.μ., είναι ανοικτή για το κοινό. Επιπλέον, όσοι και όσες επιθυμούν, μπορούν να ακούσουν τη διάλεξη ζωντανά από το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube.