Σιζόπουλος: Γεμάτη αγώνες και αγωνίες η ζωή του Β. Λυσσαρίδη
Η ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη ήταν μια ζωή γεμάτη αγώνες και αγωνίες, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε χαιρετισμό του, την Παρασκευή το βράδυ, στο πολιτικό μνημόσυνο του Βάσου Λυσσαρίδη, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι αγώνες του Βάσου Λυσσαρίδη αφορούσαν την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό, τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας που στέναζαν κάτω από τον αποικιακό ζυγό, την κατάργηση του ρατσιστικού Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Κούρδων.
Ανέφερε πως οι αγωνίες του αφορούσαν “την εθνική και φυσική επιβίωση του λαού μας, την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον βρετανικό αποικιακό ζυγό, την αποτροπή των κινδύνων και την αποφυγή των παγίδων που έκρυβαν οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της τουρκοανταρσίας του 1963-64, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την προστασία της κρατικής μας υπόστασης, που κινδύνευε από την προδοτική υπονόμευση της χούντας των Αθηνών την επταετία 1967-1974”.
Επίσης “την προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας από την παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β΄, την έκβαση της ένοπλης αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας με την επιστροφή του εξόριστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τη ματαίωση των τουρκικών διχοτομικών σχεδίων που επακολούθησαν, την επούλωση των πληγών από την κατοχή, την προσφυγοποίηση 200 χιλ. συμπατριωτών-μας, την οικονομική και κοινωνική ανισότητα που προκλήθηκε και την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το διχοτομικό σχέδιο Ανάν”.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης, μεταξύ άλλων, πως “ο αγαπημένος μας γιατρός, ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, που έδωσε υπόσταση στις ιδέες του. Η αγάπη και η φλόγα του για τον Ελληνισμό δεν έσβησαν ποτέ. Δεν έχανε την ευκαιρία να τονίζει ότι ‘ο αγωνιστής όσα περισσότερα προσφέρει στην πατρίδα του, τόσα περισσότερα χρωστά'”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως “ενέπνεε τους συνεργάτες του, με το παράδειγμα και τον χαρακτήρα του, τους οδηγούσε να αναζητούν και να υπολογίζουν την αξία και τη σημασία ακόμα και των λεπτομερειών, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα επιβίωσης του λαού μας, στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και τη σοσιαλιστική αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας”.
“Τίμησε τόσο την Ιατρική, όσο και την πολιτική. Δεν πήρε, έδωσε αξία στις δημόσιες θέσεις που τάχθηκε να υπηρετήσει, του Βουλευτή για 46 ολόκληρα χρόνια και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων την περίοδο 1986-1991”, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
Είπε ακόμη πως ο βιολογικός κύκλος του Βάσου Λυσσαρίη ολοκληρώθηκε με περηφάνια και αξιοπρέπεια, όπως έζησε σε όλη του τη ζωή.
“Έφυγε όμως με μια επιθυμία ανεκπλήρωτη. Να περπατήσει λεύτερος στον λεύτερο Πενταδάκτυλο”, είπε ο κ. Σιζόπουλος, αναφέροντας πως ωστόσο η ψυχή και το πνεύμα του ελεύθερα πια από το σώμα, σαν αετός, φτερουγίζουν στις βουνοκορφές του Πενταδακτύλου, αγναντεύουν τις ακτές της Κερύνειας και μας υποδεικνύουν το καθήκον μας, ότι τα σύνορά μας δεν είναι η κατοχική γραμμή και το συρματόμπλεγμα της ντροπής, αλλά οι ακτές και η θάλασσα της Κερύνειας.