Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υδραγωγείο Καμάρων – Το εντυπωσιακό υδραγωγείο του 18ου αιώνα
Υδραγωγείο Καμάρων – Το εντυπωσιακό υδραγωγείο του 18ου αιώνα

Υδραγωγείο Καμάρων – Το εντυπωσιακό υδραγωγείο του 18ου αιώνα

 

 

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση ο Δήμος Λάρνακας αναφέρεται στην ιστορία του Υδραγωγείου των Καμάρων.

Ανάρτηση

Αυτό το εντυπωσιακό υδραγωγείο του 18ου αιώνα βρίσκεται στο δρόμο με κατεύθυνση τη Λεμεσό, στην περιοχή Καμάρες, η οποία πήρε το όνομά της από τις χαρακτηριστικές καμάρες του Υδραγωγείου.

 

Το υδραγωγείο χτίστηκε σε ρωμαϊκό στυλ το 1746 από τον Τούρκο κυβερνήτη της Λάρνακας Μπεκίρ Πασά, ο οποίος το χρηματοδότησε από δικές του πηγές για να μεταφέρει νερό στη Λάρνακα από μια πηγή που βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά. Το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε το 1939 και η λειτουργία του αντικαταστάθηκε από σύγχρονους αγωγούς.

Ο Αμπού Μπεκρ ή Μπεκίρ πασάς ήταν πλούσιος Τούρκος που διετέλεσε διοικητής της Λάρνακας το 1746, αλλά τον ίδιο χρόνο έγινε κυβερνήτης της Κύπρου και στο αξίωμα αυτό υπηρέτησε μέχρι το 1748. Την ιδέα της κατασκευής υδραγωγείου για την ύδρευση της Λάρνακας, ο Μπεκίρ πασάς την προώθησε πριν ακόμη γίνει κυβερνήτης της Κύπρου, και το έργο κτίστηκε το 1746 – 7. Την δαπάνη κατασκευής του υδραγωγείου ανέλαβε εξολοκλήρου ο ίδιος ο πασάς, κι αναφέρεται ότι συνολικά του είχε στοιχίσει 50.000 γρόσια (6.200 λίρες). Για την κατασκευή του μεγάλου (για την εποχή εκείνη και για τις κυπριακές συνθήκες) αυτού έργου, χρησιμοποιήθηκαν και πέτρες από τα αρχαία κατάλοιπα του Κιτίου, όπως αναφέρει ο ντε Μας Λατρί.

Το υδραγωγείο κτίστηκε για να προμηθεύει με νερό την πόλη της Λάρνακας και το λιμάνι, τόσο από διάφορες μικρές πηγές όσο — κυρίως — και από τον ποταμό Τρέμιθο. Για ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, που είναι περίπου 10,5 χμ., το νερό μεταφερόταν από αυλάκι, αλλά σε τρία διαφορετικά σημεία όπου το έδαφος ήταν χαμηλό κτίστηκαν καμάρες, στην κορυφή των οποίων υπάρχει πέτρινο αυλάκι.

Τα τρία αυτά σημεία (εκ των οποίων το ένα είναι αυτό που φαίνεται δίπλα από το δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού ενώ τα άλλα δυο βρίσκονται στα χωράφια μεταξύ του δρόμου και της Αλυκής) αποτελούνται από 31, από 12 και από 32 καμάρες, που δίνουν ένα σύνολο από 75 καμάρες. Το άνοιγμα και το ύψος τους ποικίλλουν.

Υπάρχουν περισσότερες από 20 καμάρες, οι οποίες είναι ακόμη άθικτες κι είναι εντυπωσιακές όταν φωτίζονται τη νύχτα.

Φωτο: Τάσος Αναστάση

Send this to a friend