Με προμετωπίδα τον πολιτισμό της Κύπρου σε όλες του τις εκφάνσεις και διαμέσου των αιώνων, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη σύσταση Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας, το οποίο υπάγεται στην επίσης νεοσύστατη Διεύθυνση Παγκόσμιας Ατζέντας, στοχεύοντας στο να δημιουργήσει συνέργειες με άλλα κράτη και ακολουθώντας την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάση, όπως κάθε χώρα, μαζί με τον δικό της πολιτισμό να προβάλλει και άλλους, με πολλαπλά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας, Στέλιος Γεωργιάδης, μαζί με τον Ακόλουθο της Διεύθυνσης Παγκόσμιας Ατζέντας, Ονούφριο Οικονομίδη, ενημέρωσαν την Πέμπτη πολιτιστικούς συντάκτες εγχώριων ΜΜΕ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι για το 2023 ο προϋπολογισμός του τμήματος ανήλθε στις €160.000. Πρόσθεσαν ότι αποτελεί αίτημα του Τμήματος η αύξηση του προϋπολογισμού την επόμενη χρονιά ως επίσης και η περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα νέο περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορεί να προωθηθεί και το κυπριακό πρόβλημα, ενώ ο πολιτισμός μπορεί παράλληλα να αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης κεφαλαίων, καθώς και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός, στον οποίο εμπεριέχεται και η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας, αποτελεί θετικό και σημαντικό όπλο και πορτφόλιο για την εν γένει προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε τη σημαντικότητα που έχει η επίσημη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως προς την προώθηση ων στόχων που το Τμήμα Πολιτιστικής Διπλωματίας έχει θέσει.
Σημείωσε, επίσης, ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως είναι οι Μπιενάλε, διευρύνουν και ενισχύουν την κλασική διπλωματία με τις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό να αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας αυτής.
Αναφέρθηκε και στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάση που θέλει τα κράτη να μην προωθούν μόνο τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και παραγωγή, αλλά να την αντιπαραβάλλουν με αυτές άλλων κρατών προς κοινό όφελος. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση Κουβανού δημοσιογράφου που ήρθε στην Κύπρο και ετοίμασε ντοκιμαντέρ για τη θεά Αφροδίτη και τον Άγιο Λάζαρο. Ακόμη, είπε ότι διοργανώθηκε παράσταση σύγχρονου χορού στην Κούβα και στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παραλληλισμός της θεάς Αφροδίτης με τις αφροαμερικανικές θεότητες, ενώ διοργανώθηκε φεστιβάλ κυπριακού κινηματογράφου στην Αβάνα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τον πολιτισμό της Κύπρου στις διπλωματικές αποστολές που είναι διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Προς τούτο, το Υπουργείο έχει εκπονήσει σχετικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου θα γίνει εκδρομή στα ιερά της θεάς Αφροδίτης που βρίσκονται στην Αμαθούντα και στην Παλαίπαφο (Κούκλια), ενώ στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λεμεσού. Αυτές οι εκδρομές αποτελούν συνδυασμό ψυχαγωγίας και γνώσης, σημείωσε ο Στέλιος Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που επιλέγεται η πόλη που θα εκτελέσει χρέη Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Τμήμα θα προβάλει τις σχετικές εκδηλώσεις. «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι μια σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κύπρου και για τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού», επεσήμανε.
Ακόμη, ο Στέλιος Γεωργιάδης είπε ότι ο προϋπολογισμός του Τμήματος για το 2023 ανέρχεται στις €160.000, ενώ γίνεται προσπάθεια αναπροσαρμογής του.
Επιπλέον, τόνισε ότι το Τμήμα Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι ο μεσάζων μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των ξένων πρεσβειών σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων στην Κύπρο.
Καταληκτικά, απαντώντας σε ερώτηση για τη στελέχωση του Τμήματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι γίνονται προσλήψεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες προσλήψεις και αύξηση του προϋπολογισμού.