Μηνιγγιτιδόκοκκος σε βρέφη και παιδιά: Συχνότητα, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου 12μηνου βρέφους στην Κύπρο, από σηψαιμία μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Αργύρης Αργυρίου.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αργυρίου η συγκεκριμένη περίπτωση που συγκλόνισε το παγκύπριο, δεν είναι συχνό περιστατικό.
Εξηγώντας περαιτέρω, είπε ότι ο μηνιγγιτιδόκκος αν και έχει συνδεθεί με την μηνιγγίτιδα, δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η μηνιγγίτιδα είναι μεν σοβαρή, αλλά όταν κάνουμε λόγο για μηνιγγιτιδόκκοκο πρόκειται για περιστατικό στο οποίο το βακτήριο έχει εισβάλλει και έχει πολλαπλασιαστεί στο αίμα του παιδιού, δημιουργώντας σηψαιμία. Αυτή η σηψαιμία, ιδίως σε βρέφη και παιδιά, μπορεί να προκαλέσει όπως είπε ο κ. Αργυρίου, καταστροφή των οργάνων και των επινεφριδίων, ενώ δύναται επιφέρει και θάνατο.
Δυστυχώς, τόνισε, η σημψαιμία δεν δείχνει τόσο εμφανή συμπτώματα όπως η μηνιγγίτιδα. Στην μηνιγγίτιδα έχουμε εμετούς, πονοκέφαλο, δυσκαμψία, κακουχία, ενώ στην σηψαιμία μπορεί να εκδηλωθεί κάποιος πυρετός όχι πολύ υψηλός ή να υπάρχει μειωμένη όρεξη.
Όταν το βακτηρίδιο μπήκε στο αίμα, τότε με πολύ ταχύ ρυθμό ξεκινούν τα σοβαρά συμπτώματα που καταλήγουν σε αιμορραγικά εξανθήματα, τα οποία είδαν οι γονείς του βρέφους που απεβίωσε, αλλά δυστυχώς ήταν πλέον αργά. ανέφερε ο Δρ. Αργυρίου.
Πάντως, όπως διευκρίνισε, αν το παιδί δεν έχει ακόμη εμφανίσει αυτά τα εξανθήματα, σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει η καταστροφή των επινεφριδίων, και τότε υπάρχει πιθανότητα να σωθεί το παιδί.
Θετικό στο όλο θέμα, το γεγονός, είπε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, το ότι υπάρχουν εμβόλια γι’ αυτή τη βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα και για τους πέντε βασικούς τύπους της που προκαλούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Γι΄αυτούς τους τύπους, έχουμε τη δυνατότητα στην Κύπρο να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας, συμπλήρωσε.
Πηγή: alphanews