Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου σχεδόν 100 σύνεδροι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις για το παρόν και το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον τέως Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον επίτιμο Πρόεδρο και τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο  Αναστασιάδη και την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου.

Με τις εργασίες να διεξάγονται σε γόνιμο και παραγωγικό κλίμα, προέκυψαν προτάσεις για τα επόμενα βήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά και την 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 6 Μαΐου, τα οποία στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τύχουν ανάλυσης από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με εισήγηση της Προέδρου κ. Αννίτας Δημητρίου, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα η υιοθέτηση του αποσπάσματος της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, της 7ης  Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τονίζονται τα εξής:

«Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού».

Παράλληλα ψηφίστηκε η τροποποίηση και αντικατάσταση του άρθρου 7.1 του Καταστατικού του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο πλέον προνοεί ότι η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των Επαρχιακών Αξιωματούχων και των Κομματικών Οργανώσεων Εξωτερικού, δύναται να διεξάγεται σε ημερομηνία άλλη από εκείνη που θα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία για τους Κεντρικούς αξιωματούχους νοουμένου ότι, η εν λόγω ημερομηνία δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες από την εκλογική διαδικασία για τους Κεντρικούς Αξιωματούχους. Εφόσον εγκρίθηκε η πιο πάνω πρόνοια,  η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των Επαρχιακών Αξιωματούχων και Κομματικών Οργανώσεων Εξωτερικού θα προταθεί να διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου 2023.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Κύπρου, κάνοντας πράξη το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «Ενωμένοι. Ισχυροί, για το Αύριο» θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και να πολιτεύεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της Κύπρου μας.

Απαντήσεις Ν. Αναστασιάδη στα περί υπόσκαψης της υποψηφιότητας Α. Νεοφύτου

Με συγκεκριμένα παραδείγματα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε το Σάββατο στη στήριξη εκ μέρους του της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απαντώντας σε όσους αφήνουν να νοηθεί, όπως είπε, ότι υπέσκαψε την υποψηφιότητα.

Όπως είπε στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, ο ίδιος πολιτεύτηκε εδώ και 50 χρόνια, με βάση την αρχή ότι καθήκον προς την πατρίδα είναι να είσαι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Όσον περνά ο καιρός, σημείωσε, τόσο θα γίνεται αντιληπτό το έργο της δεκαετούς διακυβέρνησης, πάντα με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του τότε προέδρου του, Α. Νεοφύτου.

Αναφέροντας στα όσα γράφονται περί υπόσκαψης ή στήριξης του Α. Νεοφύτου, είπε ότι όταν θα γράφεται η ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ και η συμβολή του καθενός στην εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της παράταξης, δεν θα συναντήσει κανείς ότι κατά την 50χρονη παρουσία του ο ίδιος παραβίασε τις αρχές και αξίες της παράταξης ή υπήρξε ρίψασπις. Όπως είπε, αντιμετώπισε κρίσεις όπως το δημοψήφισμα του 2004 και τις προεδρικές του 2003 και ποτέ δεν αρνήθηκε τις ευθύνες του αλλά και ποτέ δεν επέτρεψε ο διχασμός να μειώσει τα ποσοστά και τη δύναμη της παράταξης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας και στις προσπάθειές του να βρεθεί τρόπος αποφυγής της σύγκρουσης με αποκορύφωμα τη κοινή συνάντηση των τριών. Σημείωσε ότι είπε στον κ. Χριστοδουλίδη ότι αν επιμένει να μην αποδέχεται τον συμβιβασμό στον οποίο είχαν καταλήξει δεν του άφηνε άλλη επιλογή από τη στήριξη του Προέδρου του κόμματος.

Ακόμη παρέθεσε αναλυτικά τις δράσεις του για στήριξη της υποψηφιότητας Α. Νεοφύτου με πρωινές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ με κυβερνητικά στελέχη για να δοθεί μέγιστη στήριξη στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη και τον Βασίλη Πάλμα να υποβάλουν την παραίτησή τους και «εκδίωξε» μέλη της προεδρικής φρουράς που ενεργούσαν σε αντίθεση με τις εντολές του.

Παράλληλα ανέφερε ότι Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης ήταν στρατευμένοι στη στήριξη της υποψηφιότητας του Α. Νεοφύτου πλην του Κώστα Καδή και αποδέχθηκε εισήγηση του Α. Νεοφύτου να υπογράψουν όλοι ότι δεν θα αποδέχονταν διορισμό σε μια Κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε ότι αν ήταν αντίθετος στην υποψηφιότητα δεν θα επέτρεπε στους Υπουργούς να εμπλακούν ή θα έλεγε ότι ο θεσμικός τους ρόλους είναι να είναι μακριά από την προεκλογική εκστρατεία.

Είπε επίσης ότι δεν απάντησε στην προπαγάνδα που ακουγόταν από την άλλη πλευρά περί στήριξης Ν. Χριστοδουλίδη για να μη βλάψει την ενότητα του κόμματος. Αναφέρθηκε επίσης στις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του στις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Α. Νεοφύτου αλλά και σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

Αναφέροντας ότι «ό,τι έγινε έγινε», είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα αποτυγχάνει στις εκλογές και ζήτησε να αφήσουν μακριά την όποια πικρία και να επικρατήσει με νηφαλιότητα ο ορθολογισμός για να διαφυλαχθεί ο ρόλος της παράτασης που πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών δεδομένων. Πώς, όπως είπε, επανέρχονται όσοι απέρριπταν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ και να δουν πως επανενώνουν τα κομμάτια της διάσπασης που προέκυψαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρω.

Αναφερόμενος στα ιστορικά στελέχη που διαφώνησαν κάποια στιγμή είπε ότι «από σήμερα κλάδος ελαίας» και ζήτησε να σταματήσουν η καχυποψία και οι αλληλοκατηγορίες και να σταθούν στο πλευρό της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου. Όπως είπε, μπορεί τα υδραυλικά στον ΔΗΣΥ που είναι το σπίτι μας να υπέστησαν κάποια βλάβη αλλά είναι εκεί όρθιος και μπορεί να τις επισκευάσει. Μπορεί να αποτελέσει στέγη μας και το προπύργιο από το οποίο θα δώσουμε τους αγώνες.

Ανέφερε τέλος ότι τίποτε δεν τους χωρίζει με τον Α. Νεοφύτου αλλά αντίθετα τους ενώνουν αγώνες 30 χρόνων.

Σε επέλαση του lifestyle αναφέρθηκε ο Α. Νεοφύτου

Στη δική του ομιλία ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Α. Νεοφύτου επεσήμανε ότι η πολιτική της ουσίας και της αλήθειας, σχεδόν παντού στον κόσμο αλλά και εδώ, στην Κύπρο μας, ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του lifestyle.

Πρόσθεσε ότι ζούμε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη, το μέσο νοικοκυριό δέχεται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που 23 συμπατριώτες μας να κινδυνεύουν στο Σουδάν και η εικόνα της κινδυνεύει από τις κυρώσεις.

Αναφερόμενος στην εκλογική αποτυχία, είπε ότι σε ένα ορισμένο βαθμό φταίει η λεγόμενη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση.

«Αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία, ως μια εύκολη, βολική εξήγηση να κρύψουμε κάτω από το χαλί λάθη ή παραλείψεις, αστοχίες στη διαχείριση και στην ανάληψη προσωπικών ευθυνών. Αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία για τις υπονομεύσεις και τις προσωπικές ατζέντες», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έκανε λάθη όπως έκανε λάθη και η παράταξη και πλήρωσαν για αυτά, ωστόσο πλήρωσαν και φορτώθηκαν και σφάλματα που δεν ήταν δικά τους.

«Προσωπικά είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι υπερήφανος, ακόμα κι αν αυτή η επιτυχία συνοδεύτηκε από βαρύ προσωπικό μου κόστος», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι ορισμένοι διατείνονται ότι η υποψηφιότητα του Αβέρωφ ήταν μια υποψηφιότητα «διαχείρισης ήττας».

«Δεν έχω ακούσει τίποτα πιο προσβλητικό. Όχι για μένα, προφανώς, αλλά για τους δεκάδες χιλιάδες Συναγερμικούς, που ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο, που πήραν την καμπάνια στα χέρια τους και έφεραν στο κόμμα, τη φωνή της κοινωνίας!», είπε, αλλά και «για όλες εκείνες τις χιλιάδες των πολιτών από άλλους ιδεολογικούς χώρους που πίστεψαν σε εμάς και μάτωσαν και έκλαψαν για εμάς»

Σημείωσε ότι έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική του ευθύνη «παρά το γεγονός ότι – για να τα λέμε όλα – συνέβησαν πράγματα και θάματα για να χάσουμε».

«Να θυμίσω απλώς ότι ήταν η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που το κόμμα μας πληγώθηκε από διασπαστική κίνηση στην οποία προχώρησε Συναγερμικό στέλεχος», είπε.

Αναφέροντας ότι το κόμμα πρέπει να κοιτάξει τώρα μπροστά, είπε ότι η εκλογική ήττα είναι σαν το λίπασμα, «μυρίζει άσκημα, αλλά κάνει καλό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλο ένα κύκλο χαμένων ευκαιριών.

«Δε φτάνει, ποτέ δεν έφτανε, να λες ‘θέλω λύση’. Ούτε αρκεί να απευθύνεσαι στον διεθνή παράγοντα, πόσο μάλλον, στην Ευρώπη, με ευχολόγια. Και διατυπώσεις του τύπου ‘σας παρακαλούμε να είστε πιο ενεργοί…’.Οφείλουμε εμείς, πρώτοι απ’ όλους, να βγούμε μπροστά. Να περιγράψουμε, να δείξουμε έμπρακτα ποια λύση επιδιώκουμε», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι και το ερχόμενο Φθινόπωρο ίσως υπάρξει σοβαρή κινητικότητα και σίγουρα δεν σηκώνει απλά μια επικοινωνιακή διαχείριση.

Ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε η δική του αποχώρηση από την Προεδρία να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη ενότητα και η νέα Πρόεδρος να πετύχει εκεί που δεν πέτυχε ο ίδιος.

Για μετεκλογική αναγνώριση του έργου της Κυβέρνησης μίλησε ο Χ. Γεωργιάδης

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι όσοι αναμένουν ότι μετά την εκλογική ήττα του ΔΗΣΥ θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, δεν γνωρίζουν καλά τον ΔΗΣΥ.

Σημείωσε ότι η παράταξη απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα, παρήγαγε έργο, διαχειρίστηκε κρίσεις και έλαβε αποφάσεις που επέφεραν πολιτικό κόστος αλλά ήταν σωστές και ωφέλιμες για τον τόπο.

Πρόσθεσε ότι μετά την «άδικη και τοξική» κριτική που δέχθηκε η Κυβέρνηση και η παράταξη, τον ικανοποιεί η μετεκλογική αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Αναφέροντας ότι είναι γενικότερα σπάνιες οι τρίτες θητείες, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ κατέβηκε στις εκλογές γιατί ήταν πολιτική του υποχρέωση και πιθανώς να τα κατάφερνε αν δεν προέκυπτε μια δεύτερη υποψηφιότητα που αντλούσε από το χώρο του.

Πρόσθεσε ότι καθοριστική ήταν η υψηλή δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδης και επικαλέστηκε δημοσκόπηση της παράταξης τον Νοέμβριο που έδειχνε ποσοστό 39% για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, 11% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και 8% για τον Α. Νεοφύτου, ενώ σημείωσε ότι αν ήταν δικαιολογημένη η δημοτικότητα είναι άλλο ζήτημα.

Σημείωσε ότι το πολιτικό προφίλ του Α. Νεοφύτου είχε πολιτικά βαρίδια τα οποία ωστόσο όπως είπε, δεν τα υιοθετεί γιατί τον αδικούν. Ανέφερε ακόμα ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν προσπάθησε προεκλογικά να απομακρυνθεί από τον χώρο του ΔΗΣΥ, τόνιζε τους δεσμούς με την παράταξη και δεν ερχόταν σε σύγκρουση, ενώ απέφυγε παράθεση πολιτικών προτάσεων.

Κατάφερε, πρόσθεσε, να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του σαν μια φαινομενικά ασφαλή επιλογή και όσοι τον στήριξαν δεν ένιωθαν ότι μετακινούν πολιτικά ή εγκαταλείπουν το κόμμα τους.

Είπε επίσης ότι η προεκλογική προσπάθεια του ΔΗΣΥ ήταν η πιο μακρά, επίπονη και δαπανηρή εκστρατεία της παράταξης και κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα σιγά-σιγά με τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Σημείωσε ότι οι απώλειες δεν ήταν στον σκληρό κομματικό πυρήνα αλλά στην περιφέρεια. Είπε ότι το 64% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στήριξε Α. Νεοφύτου, το 26% Ν. Χριστοδουλίδη και το 10% άλλους υποψηφίους.

Έκανε λόγο για ατυχή διαχείριση του β’ γύρου όπου δεν αποφεύχθηκαν συμπεριφορές που τραυμάτισαν την ενότητα της παράταξης. Το 75% τον ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, είπε επέλεξε Ν. Χριστοδουλίδη στον β’ γύρο και το 25% Α. Μαυρογιάννη.

Αναφέροντας ότι ο Α. Νεοφύτου είχε δικαίωμα να εκλεγεί γιατί ήταν πράγματι ο πιο έτοιμος, πρόσθεσε ωστόσο ότι έτσι λειτουργεί η πολιτική και η δημοκρατία και ότι θα πρέπει να βρουν το σθένος και τη βούληση να προχωρήσουν.

Send this to a friend